Új pókfaj a birtokon a rés-keresztespók

Új pókfaj a birtokon a rés-keresztespók


Szégyen. Ez az első, ami eszembe jut. Herman Ottó, ha ezt látná, kapnék tőle egy nagy nyaklevest. Mert jó, hogy új pókfaj került elő, és ezzel megvan 2024 első új pókfaja a birtokon, ami egyúttal egy ígéret is arra nézvést, hogy a lepkék, a növények, a madarak, a kétéltűek, a hangyák és darazsak, és megannyi csoport után végre méltóképp kutatom majd a pókokat is, de mindez nem változtat azon a siralmatosságon, hogy az új pókfaj a birtok póklajstromjában mindössze a hatodik!

Herman Ottó,

aki részletes alapművet írt annak idején Magyarország pókjairól, szomorú volna, ha ezt látná. Vagy nyakon csapna, vagy csak a fejét csóválná, és megbocsátón annyit dünnyögne a nagy szakállába: „Ejnye-ejnye, fiam!”

Tudjátok hány pókfaj él Magyarországon?

831

És ebből találtam meg eddig hatot, s a legutóbbit, a rés-keresztespókot (Nuctenea umbratica) 2024.03.15-én este (19:47) a bejárató ajtó külső oldalán.


Rés-keresztespók (Nuctenea umbratica), 2024.03.15-én este (19:47) Ä Fotó: Centauri

Más kérdés, hogy nemcsak nekem vannak adósságaim. Ha például éjjeli lepkefajokról szeretnék megtudni valami közelebbit, általában alig találok hasznavehető linket. Magyar nyelven a fajok túlnyomó többségéről szinte semmi érdemlegeset nem találni. Néhány alapinformáció elérhető, de legtöbb esetben ennyi. És ez igaz a pókokra is, meg a birtok új fajára, a rés-keresztespókra is.

„Európa, Észak-Afrika és Dél-Ázsia szerte elterjedt. Erdők, kertek, öreg fák, kerítések és épületek lakója. A nőstény egész évben megtalálható, míg a hímek általában csak nyáron láthatók. Alacsony hőmérsékletet, akár a -19 Celsius fokot is elviseli.
Sötétedés előtt ritkán látni, nappal fakérgekbe, deszkarepedésekbe húzódik.
Tápláléka legyek, lepkék, szúnyogok és egyéb éjszaka repülő rovarok.” | Forrás: Rés-keresztespók | Állathatározó (segits.be)

Természetesen nem véletlen,

hogy most először hozok önálló posztban egy pókfajt. Ezzel is azt a szándékot demonstrálom, hogy mindenképp szeretném a pókok fajgazdag csoportját is alaposan felmérni, s minthogy ez eddig voltaképp el sem kezdődött, legyen ennek kezdete is 2024.

Ha bármi érdekeset találtok az interneten a birtok legújabb fajaival kapcsolatosan, segítsetek! Szeretnénk ezekről a fajokról a lehető legtöbb infót összegereblyézni. Jöhetnek angolul is. Ha találtok valamit, rakjátok ide hozzászólásba. Előre is köszönjük!


A rés-keresztespók elterjedése | Forrás: Wikipédia

Borítókép: Centauri | Ismeretlen pókfaj az Angolkertben

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

5 hozzászólás

    1. Author

      Köszi Edit! Számítottam erre 🙂 Annyi, hogy a pókász csaj elég informatív, és nekem új is!!! szóval szuper, de a másik kettő kevéssé informatív. Olyan esetleg tudományos dolgozatokra gondolok, amelyek valóban részletesen foglalkoznak a fajjal, és nem csak egy bekezdés erejéig. Fotókat is, előfordulási adatokat is sokat találni, de hosszú, alapos cikkeket alig-alig.

      1. Értem! 🙂 Akkor majd ilyen szempontok szerint keresgélek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük