Megérkezett az első füsti fecske!

Megérkezett az első füsti fecske!2024.03.25-én 10.30-kor a Kisréten lepkéket fotóztam és a ragadozómadarak mozgását vártam (mivel előző nap beindult a ragadozómadarak vonulása is), amikor megláttam az év első füsti fecskéjét. Fotóra nem jutott idő, mert csak két kisebb kört tett a Nagykarám fölött viszonylag magasan, 150-200 méteren, s aztán továbbvonult.

Ha elkötelezett híve volnék a szakállas frázisok hagyományápolásának, akkor azt mondanám: szívmelengető volt újra látni.

De tényleg jó volt. Főként, hogy egyébként is a tavasz lázában izzik minden, és nem kevéssé izzik bennem is a tavasz.

Talán utoljára gyermekkoromban volt ez így,

amikor március ötre vártam a cigánycsukot, április hétre a kakukkot, és minden napra valamit, valami megszokottat; valamit, ami azt jelzi, a világban és a vadonban rend van; és persze mindig vártam olyasmit is, amire nem számítok, ami meglepetés, mint tegnap a gatyás ölyv, mint tavaly a havasi sarlósfecske.

Korai érkezés ez, de nem kirívó eset. Régebben az elsőket március utolsó napjainál hamarabb nem lehetett látni. Legtöbbször március 31-én érkezett a füsti, és általában rá egy vagy két nappal a molnárfecske. És ebben olyan pontosak voltak, mint az atomóra. Ma egyrészt már hamarabb is jön egy-egy madár, másrészt a pontosságuk sem a régi.

Joggal, hisz az időjárás pontosságáról sem beszélhetünk egy jó ideje.


Ezzel együtt is jó adat.

Megnéztem a birding.hu oldalán hogyan állnak a füsti fecskék az idén. Az elsőt már március 14-én látták, és azóta összesen 19 megfigyelése adódott. Vagyis a birtok füsti fecskéje országos szinten kereken a huszadik helyezést érné el, ha ez verseny lenne. Nem is rossz ez egy ennyire kicsi magánrezervátumtól.

Az idén már nem sok esélyem van arra, hogy az egykoron nálam is fészkelő füsti fecskéket visszacsábítsam, de több 2024-es munka többek között ezt a célt is szolgálja majd. A legszebb években (2000-2004) még 2-3 pár is fészkelt, de már legalább 10 éve nincs párom.

Viszont a birtokon rendszeresen gyülekező, vadászgató fecskék tavaly már rekordot döntöttek (velük bukkantak fel a havasi sarlósok is), így nem egészen reménytelen, hogy újra legyenek fészkelők is.


Olyan erővel dübörög a tavasz, hogy naponta több poszttal is jövünk! Látogassatok vissza ti is gyakrabban!


Ez a kép még az istállóban fészkelő fecskéről készült 2004 körül | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Csalhatatlan tavasz hírnök. (imádni való)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük