Fecskerekord! | Soha ennyi fecske nem járt a birtokon!

Fecskerekord! |Soha ennyi fecske nem járt a birtokon!


Oly sok szorongató hír és jel közepette is mindig vannak biztató fejlemények. Eddig is sok újdonságról számoltam be, íme a legújabb. Egyelőre valóban úgy tűnik, hogy 2023 kimagasló madártani szempontból a birtokon. Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy a remek madártani adatok jelentős része olyan jellegű, amihez a birtoknak vagy az élőhelykezelésnek vajmi kevés köze lehet.

Ilyen az is, hogy 2023. július elejétől napról napra egyre több fecske tartózkodott a birtok légterében. Ennek elsődleges oka az lehet, hogy miután a nagy fecskepusztulás évében (erről írtam már) drasztikusan megritkultak a fecskék,

az utóbbi évek időjárása többnyire kedvező volt a számukra,

és jól érezhetően erősödni kezdtek az állományok. Itt elsősorban a füsti fecskéről beszélünk.


Fotó: Centauri | A nagy pusztulás napjaiban a Balatonnál a 71-esen.
Ebben a cikkben is felhozom példaként a nagy fecskepusztulást.

Tavaly sokat jártam az Alföldön, ahol irigykedve láttam, mennyivel több a fecske, mint mifelénk, és a cigánycsuk is! (Utóbbi errefelé nemigen akar visszatérni). 2023-ban viszont áttörést érhettek el a fecskék, mivel utoljára a nagy elreccsenés előtt láttam ennyi fecskét. Óvatosan, de megkockáztatom azt is, hogy a birtokon ennyi fecskét még sosem láttam az elmúlt 23 év alatt.


Pihenő füsti fecskék a Hortobágyi halastavaknál 2022 tavaszán. | Fotó: Centauri

A szomszédos birtok kis tavacskájának apró nádasában már évek óta éjszakáznak fecskék,

körülbelül július közepétől, általában max. 200 példány, de az idén ez a szám elérte az 500 példányt is. Ezek a tágabb környékből gyűlnek össze alkonyatkor, leginkább a Nagypatak völgye fölött zajonganak, mielőtt beszállnának éjszakára a nádba.

Itt ismét közbe kell vetni: egészen apró tavacska egészen elhanyagolható nádasáról van szó. Elképzelni is extatikus gyönyör, mennyi fecskét szállásolna el a birtok Nagysásrét nevű parcellája, ha visszakapná a vizet!

Az éjszakázók számának növekedése azonban nem volt annyira feltűnő, mint az, hogy július közepétől szeptember második hetéig nem lehetett kilépni úgy a házból, hogy az Angolkert fölött ne lettek volna fecskék. Nagyon sokat figyeltem a mozgásukat, így magabiztosan állítom, hogy a nappal a birtokon vadászó fecskék a táplálékbőség miatt voltak itt.


E táplálékbőség mégiscsak a megváltozott élőhelykezelésnek köszönhető,

talán még a mézelő zónák telepítése is benne lehet, s az is, hogy az Angolkert nagy részén ma már nem gyep van, hanem kaszáló. Arra is akadt példa, hogy az Angolkert nagykapujában felállított nektárbár körül gyűltek össze a fecskék, és míg én a lepkéket és darazsakat fotóztam, kisebb fecskefelhő vett körbe.

A folyamatosan a birtok fölött vadászó fecskék 70%-a molnárfecske, 30%-a füsti fecske volt. Átlagosan (nominálisan) 70 molnárfecske és 30 füstifecske tartózkodott a birtokon, de egyes időszakokban a teljes (nappali) létszám elérte a 300-at is.

Mikor fészkel ismét?

Korábban a füsti fecske fészkelt nálam, legjobb évben három pár is. De akkor tartottam lovat is. Az állattartás kulcsmozzanat a fecskék megtelepedésénél. A Kisházba ma is fészkelhetnének, de időközben a kertből kisebb park, szinte erdő lett, így nehézkes a ki-beszállás. Még ha ismét lenne állat, a fecskék akkor sem fészkelnének itt megint.

Előbb-utóbb valamilyen formában vissza kell állítani a legeltetést, és olyan állatbeállókat kell építeni, ami alkalmas fecskefészkeknek is.

A molnárfecske sosem költött nálam és a szűk környéken se, de ennek oka szinte biztosan abban kereshető, hogy nem talált megfelelő falfelütet. Vannak azonban olyan mesterséges, viszonylag könnyen felállítható és nem túl költséges, kifejezetten a molnárfecskéknek kifejlesztett „álépítmények, melyeken előszeretettel s boldogan költenek telepekben.


Városok és falvak fecskéje, aki kínzóan hiányzik a fészkelő madárfajaim közül. Kedves, szép, veszélyeztetett madár ő is. Az egyetlen énekesmadárféle, akinek az egész lába, még az ujjai is tollasak! | Fotó: Wiki

Egy ilyen alkalmatosság felállítása is régi vágyam. Előbb-utóbb – bízzunk benne – erre is sor kerülhet. Addig pedig marad a remény: az időjárás a következő években is segíti a fecskeállományok megerősödését

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több “Kert és vadon”

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Hamarosan gólyák szelhetik London egét

  2016-ban sikeresen visszatelepítették a fehér gólyákat Dél-Angliába, most pedig London és környéke a cél. A Citizen Zoo nevű, a lakosság bevonásával szervez…Tovább

  Épülhet a hortobágyi madárszínház

  Épülhet a hortobágyi madárszínház Aláírták a konzorciumi szerződést, így elkezdődhetnek a hortobágyi madárszínház építésének munkálatai. A madármegfigyelő bázis Máté Bence természetfotós elképzelései alapján valósul meg,…

  3 hozzászólás

  1. Itt sajnos negyede sem költött, mozgott, mint az előző években. Sem füsti, sem molnár. 🙁 De a szokásos partifecske vonulás is nagyon csendes volt.

  2. Ólakba, istállókba szeretnek fészket rakni – nálunk gyerekkoromban a disznóólban laktak 🙂 -, de nem gondolnám, hogy te állatokat akarnál tartani.

   A régi istálló fala nálad mennyire labilis? Ott nem lehetne valami fészkelőhelyet kialakítani a fecskéknek? Buta ötlet?

  3. Az a kedves kis ló, vagy póni? hova lett? Biztosan írtál róla, de nem emlékszem. Eresz alatt fecsfészek, ahogy gyerekdalban van.🥰

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük