Egyre kevesebb benzines autót veszünk

autók

Egyre kevesebb benzines autót veszünk


A Jóautók.hu portál. közleménye szerint folyamatosan csökken a tisztán benzines autók részaránya, az első fél évben mindössze harminckilenc százalék volt, miközben továbbra is a hibrid autók vezetik az eladási listát Magyarországon.

Az első fél évben forgalomba helyezett 53 500 új autónak már negyvennégy százaléka rendelkezett kiegészítő elektromos motorral.

Szintén egyre kisebb az érdeklődés a dízelek iránti, és idén már csupán minden nyolcadik eladott új autó dízelhajtású, az arányuk csupán tizenkét százalék, míg 2020-ban még húsz százalék volt.

A dízelautók visszaszorulásának trendje immár egy évtizede tart, ez idő alatt az arányuk a forgalomba helyezett új személyautók között negyvenhat százalékról csökkent le.

Eközben a teljesen elektromos autók aránya elérte az öt százalékot, az első fél évben 2918 új villanyautót értékesítettek. Három év alatt több mint a duplájára nőtt az eladások mennyisége. De a tisztán elektromos hajtású autók tömeges terjedése továbbra is várat magára, a vásárlók egyelőre kivárnak.

A hibrid kategóriába sorolt autók több mint kétharmada mild hibrid jármű, vagyis nem alkalmas önálló villanymotoros haladásra, csupán induláskor és dinamikus gyorsuláskor segít rá egy kis elektromos motor a belső égésű motorra a fékezés során nyert energiát hasznosítva.

A behozott használt autók között a benzinmotorral hajtott példányok részaránya az első fél évben negyvenhat százalékot ért el, míg a dízelhajtású járművek aránya a két évvel korábbi harminchét százalékos mélypontról mostanra negyvenhárom százalékra emelkedett vissza.

Az ismét növekedésnek indult népszerűség oka, hogy ezek az autók jelentős diszkonttal érhetők el benzines társaikhoz képest a nyugati autópiacokon.

Emellett a behozott autók idősebbek, és közöttük nagyobb arányban fordulnak elő a presztízsmárkák (Audi, BMW, Mercedes) nagyobb méretű, jobbára dízelmotorokkal ellátott modelljei.

Érdekesség, hogy a teljesen elektromos meghajtású használt autók behozatala mind darabszámban (2977), mind részarányban (hat százalék) túlszárnyalta az új villanyautókat.

Forrás: MTI, képek: Unsplash, Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Új állatvédelmi tananyag készült

  A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatvédelmi tananyagot és képzési sorozatot készített jogalkalmazóknak, hogy hatékonyabbá és gördülékenyebbé…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük