Pradában repülnek a Holdra a NASA űrhajósai

axiom space űrruha

Pradában repülnek a Holdra a NASA űrhajósai


Stílusos űrruhában repülhetnek a NASA 2025-ös holdmissziójának asztronautái, ugyanis a Prada olasz divatház is részt vesz a gardróbjuk tervezésében az Axiom Space magánvállalkozással együtt.

A Pradának komoly tapasztalata van a különböző kompozit anyagok felhasználásában, és fontos technikai újításokkal is előállhatnak az új űrruhák elkészítésénél. A szkafandereket ugyanakkor nem úgy kell elképzelni, mint a kifutókon is látható, trendi darabokat, bár azok gyakran valóban űrruhákra emlékeztetnek. Itt viszont a praktikum, és elsősorban a jó hőszigetelő környezet megteremtése a legfontosabb.Az űrruha tényleg olyan, mint egy miniatűr űrhajó. Biztosítania kell a nyomást, az oxigénellátást, és megfelelő hőmérsékletet kell tartania.

Az Axiom idén már bemutatott egy űrruhát, amit az Artemis 3 küldetés űrhajósai viselnek majd. A ruha nem kevesebb, mint ötvenöt kilót nyom, de állítólag kényelmesebb viselet lesz a női asztronautáknak.

Az Axiom és a Prada azt ígérte, hogy az új űrruhák innovatív technológiával és tervezéssel készülnek, és a korábbiaknál alkalmasabbak lesznek a holdfelszín kutatására. Az Artemis 3 az első űrmisszió 1972 óta, amelynek űrhajósai a Holdon landolnak. A legénységhez tartozik Christina Koch is, az első női űrhajós, aki a Holdra léphet.

Forrás: MTI, képek: Axiom Space

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több kozmosz

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több divat

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  2 hozzászólás

  1. Az Axiom űrruhájának a súlya 55 kg, de szerencsére a Holdon ennek csak az 1/6-a lesz. 😉🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük