Mit csinálnak a markolók egy skót sziget földjein?

skót sziget orkney

Mit csinálnak a markolók egy skót sziget földjein?


Az egyik skót sziget földjein nagyon hasonló történik ahhoz, amit Cen’ is tervez: markolókkal gödröket ásnak, amelyekbe beáramlik a talajvíz, így új vizes élőhelyek jönnek létre. Míg a birtokon a tókák a kétéltűvédelmi program részét képezik, Skóciában a gázlómadarak érdekében kereste meg a helyi madártani szervezet, az RSPB Scotland az ottani gazdálkodókat.

Eday, Orkney-szigetek

Eday a Skócia északi részén található Orkney-szigetek egyike, és többek között bíbicek, pólingok és csigaforgatók költőhelye, amelyekből egyre kevesebb van Nagy-Britannia-szerte. Igaz, hogy Orkney még a jobb helyzetben lévő területek közé tartozik, de a madarak még így is veszélyben vannak.

Az RSPB Scotland a földtulajdonosokkal együtt dolgozik azon, hogy javítsa a madarak élőhelyét és segítse a költésük sikerét.

A gödörásással olyan iszapos-vizes területek jönnek létre, amelyek elengedhetetlenek a gázlómadarak táplálkozásához és költéséhez. Szintén a madaraknak kedvező feltételek megteremtésében segít, hogy a korábban sokáig nem legeltetett területekre visszahozták a szarvasmarhákat.

Mint Thomas Wells természetvédelmi tanácsadó a videóban elmondja,

eddig több mint negyven gödröt ástak ki az egyik völgyben, az elsőket még 2021-ben. Egyre nagyobb területen folynak a munkálatok, és remélik, hogy idén tovább bővül ez a kör.

Az eredmények pedig önmagukért beszélnek: különösen a pólingok és a bíbicek kezdtek visszatérni. A bíbícek korábban már szinte teljesen eltűntek a szigetről, így a természetvédők nagyon megörültek, amikor meglátták az első párt, most pedig már egyre többen vannak, akárcsak a pólingok. Emellett a legeltetéssel visszavezetnek a mezőgazdaságba addig parlagon hagyott területeket.

A videóban az egyik gazdálkodó is megszólal, amiből kitűnik, hogy az RSPB képviselője, Thomas Wells személyisége és a vele való kapcsolat is fontos volt a közös munkában, melynek során megbeszélték, hogy milyen változtatásokra van szükség, a gazda pedig végül Wellsre bízta, hogy tegye, amit kell. Úgy véli,

az eredmény briliáns lett,

és szeretné még további vizes élőhelyekkel bővíteni a területét, hogy még több madár legyen, és megerősödjön a gázlómadarak populációja. Mint mondja, nagyon örömteli látni és hallani a madarakat, ahogy kikelnek a fiókák, és végigkövetni az életüket az év során.

Mint Wells elmondja, a projekt során fontos volt, hogy megfelelő kapcsolatot alakítsanak ki a gazdaságokkal és a gazdákkal, és megtalálják azokat, akik szívesen dolgoznak velük együtt. Ezután meghallgatták a tanácsaikat arról, hogy hogyan szeretnék kezelni a földet, és utána együtt dolgozva tudják elérni ezeket az eredményeket. Hangsúlyozza, hogy a szarvasmarhák is kulcsfontosságúak, és nélkül nem tudnának ilyen élőhelyet teremteni a gázlómadaraknak. A projekt szép példája annak, hogy hogyan tud közös nevezőre jutni a természetvédelem és a mezőgazdaság.


Kép forrása: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több vizes élőhely

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

  1. Tök jó látni, hogy nem mi leszünk az egyedüliek, akik lyukakat ásnak a területükbe csak azért, hogy más élőlényeknek kedvezzenek.

  2. Kedvenc játszóhelyünk egy ilyen kiszáradt gödör volt anno, a szüleim háza közelében. Fogalmunk sem volt akkor, miért volt ott a szántóföld mellett, de nagyszerű búvóhely volt. A házak udvarában szinte mindenütt volt tóka-ez jellemzően az őrségi embereké volt-elsősorban madáritatóként működött. Egy történet jutott még eszembe, a falu orvosának udvarában egy egészen nagy és mély tóka volt. A kicsi két éves kislányuk kiszökött a házból és bele esett, sajnos megfulladt. Szóval abban az időben ez óriási port kavart , mindig elmesélték a szüleink, ha a réten pl. a régi bombalyukak helyén lévő tókákhoz mentünk zsombékot szedni és békarokkát fonni. Itt pedig télen az unokabátyámnak sikerült beszakadnia korcsolyázás közben. Később ezek a gödrök is kiszáradtak, ma már nyomuk sincs sajnos. Szóval a birtokodon biztosan nem járnak kalandvágyó vagy kíváncsi kölykök:-))

  3. Skót szigetek, lenyűgöző vidék, szorgos, okos emberekkel.
    Ben Fogle is sok csodás, zord szigetet látogatott meg, ámulva néztem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük