Mi történik, ha villám csap belénk?

Mi történik, ha villám csap belénk?


A villámcsapások szerencsére nem túl gyakoriak és nem is nagyon halálosak: az áldozatok kilencven százaléka túléli az esetet, igaz, többségüknél nem múlik el nyomtalanul a hatás. Amikor halálos áldozatot követel, a villámcsapás általában hirtelen szívmegállást okoz, mert a nagyfeszültség rövidre zárja a szív természetes ritmusát. Előfordulhat, hogy beszakad az ember dobhártyája, lebénulnak a légzőszervei, és égési sérüléseket szenved.

Az emberek többségével

viszont nem ez történik. De aki túlél egy villácsapást, annál gyakran idegrendszeri károsodás, poszttraumás stressz és más idegrendszeri tünetek lépnek fel, feltehetően a szövetkárosodásból és a hirtelen légnyomáskülönbségből adódó sérülések miatt.

Az eszméletvesztés gyakori, és méhány túlélő emlékezetvesztésről, krónikus idegfájdalomról, depresszióról számol be, de olyanok is vannak, akik bevallásuk szerint paranormális képességekre tettek szert, például kiélesedtek a megérzéseik.

A villám faágra hasonlító, úgynevezett Lichtenberg-féle mintát hagyhat a bőrön, ezt az alakzatot a nagyfeszültség elektromosan szigetelő felületen illetve anyagok belsejében hozhatja létre, megjelenhet például a sivatagi homokban is, látványos rajzolatokkal. Az emberi testben ez a bőr alatti vérerek sérülésével jár, amelyekből vér szivárog a környező szövetekbe, de a probléma nem súlyos. A jelenség többnyire nem jár nagy fájdalommal, és néhány nap alatt elmúlik.

A villámcsapások világrekordját

Roy Sullivan, a Shenandoah Nemzeti Park természetvédelmi őre tartja, akibe hét alkalommal csapott villám 1942 és 1977 között. A villámcsapásokat túlélte, de 1983-ban, 72 éves korában önkezével vetett véget az életének. Ez pedig lehet a villámcsapás következménye, mert az öngyilkossági gondolatok nem ritkák az ilyen események túlélőinél.

A villámcsapások viszonylag könnyen megelőzhetők, már ha van a közelben biztonságos hely, ahová bemenekülhetünk a vihar elől. A villámcsapásoknak mindössze három-öt százaléka éri közvetlenül az embert, és öt százalékban akkor következnek be, amikor valaki olyan fához vagy épülethez ér hozzá, amelybe belecsapott a villám.

Az esetek nyolcvan százalékában viszont az áram oldalról vagy a földből csap át az emberre, mert villamsújtotta objektum mellett tartózkodik, vagy épp mellette csap be a villám a földbe.

Az esetek tíz-tizenkét százalékát ugyanakkor egy különös jelenség okozza, amikor a talaj pozitív töltésű részecskéi felfelé irányulnak, a negatív töltésű viharfelhők felé, szintén az áramütés lehetőségét hordozva.


Forrás: Live Science, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a villámlásról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

  1. “Hogy az a tűzes villogò mennydörgős ménkü csapna belé”- mondták nàlunk a faluban a megoldatlan helyzetekre😍meg olykor a kibìrhatatlan összeférhetetlen emberekre. Milyen érdekes, hogy az àramütést nem nagyon lehet megùszni, de a villàmcsapàst igen. Volt egy vicces film, amiben egy fickot a fűrdőszobàban a hajszàrîtò megcsapta és onbantòl hallotta mit gondolnak a nők😍😍

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük