Milyen lesz a kávétermés? Elárulják a villámok

villámok

Milyen lesz a kávétermés? Elárulják a villámok


A soproni ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet munkatársai is részt vesznek abban a nemzetközi kutatásban, mely a villámtevékenységet vizsgálja, és abból következtet más éghajlati folyamatokra.

A napi villámtevékenységet egy új módszerrel, a villámok által kisugárzott extrém alacsony frekvenciás (ELF) rádiózaj mérésével jellemzik, a világ tizennyolc különböző pontján található ELF-mérőállomások segítségével.

Egy tizenkilenc napos tesztidőszak alatt azt figyelték meg, hogy a villámtevékenység erőssége néhány nap alatt több mint a felére csökkent, ami kiugróan nagy változás.

Ez a csökkenés összefüggésbe hozható azzal, amikor a sarki területekről kitörő rendkívül hideg légtömegek sodródnak az Egyenlítő felé, ahol időjárási károkat okozhatnak, például a brazíliai kávéültetvényeken.

Egy ilyen hideglégkitörés, amely előbb Észak-Amerikában extrém hóviharokat okoz, néhány nap alatt elérheti a trópusi területeket, ahol nagyon lecsökkentheti a zivatarok számát, például az Amazonas-medencében, majd kelet felé sodródva még Afrikában is befolyásolhatja a helyi időjárást.

A kutatók szerint a globális villámtevékenység vizsgálata nagyban hozzájárulhat az éghajlat alaposabb megismeréséhez. A tudósok a továbbiakban szeretnének átfogó képet kapni arról is, hogy hogyan változott a villámtevékenység az elmúlt évtizedekben.

Forrás: MTI, kép: Josep Castells/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több időjárás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több klíma

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük