LIFE program Budapesten | Három élőhely újul meg

LIFE program Budapesten

Life program Budapesten


Az Európai Unió LIFE pályázatának Biológiai sokféleség kategóriájában Budapest 1,4 milliárd forintot nyert természetvédelmi célokra még februárban.

Budapest más európai fővárosokhoz képest rendkívül gazdag védett és védendő természeti értékekben, ugyanakkor éppen a nagyvárosi hatások miatt ezek az értékek egyre nagyobb veszélyben vannak. Most viszont felcsillant a reménysugár, mert a LIFE Biodiversity programból ekkora méretű nagyváros még sohasem kapott támogatást.

Az elnyert összegből a következő hét év során a főváros szakcégei és civil partnerei, (Zöld Jövő Egyesület, Aquincum-Mocsáros Egyesület, Magyar Madártani Egyesület), valamint a Pilisi Parkerdő közreműködésével indulnak a zöld beruházások.

Három kiemelt terület rehabilitációja

A programban többek között rehabilitálják az óbudai Rozália utca – Aranyhegyi út – Határ út által határolt Mocsáros Természetvédelmi terület vizes élőhelyét, helyreállítják a Budai-hegység déli előterében található Tétényi-fennsík természeti értékeit, emellett védetté nyilvánítják és javítják a XI. kerületi Kőérberki szikes-rétekhez tartozó őrmezei szikes réteket. Ez a terület a főváros környékének utolsó megmaradt szikese, melynek kialakulása a felszínhez közeli, glaubersós talajnak köszönhető. A rét a környékre települt ásványvíz-kutak védőterületeként maradhatott fent.

A Mocsáros természetvédelmi területet, amely Buda egyik utolsó természetközeli vizes élőhelye, ebben a hónapban huszonnégy hektárról hetvenöt hektárra bővítették. Ezzel úgy tűnik, megmenekült a beépítéstől az 1980-as évek óta lakóterületként elképzelt terület. A déli részen ugyanakkor egy tizenhárom hektáros városi parkot alakítanak ki, ahol kutyafuttatásra és sportolásra is lesz lehetőség.

Emellett várható még a szeméthegyek és romok eltakarítása, az invazív növényfajok visszaszorítása, a vízmegtartás javítása, a legeltető természetkezelés meghonosítása, a Vadvirágos Budapest program kiterjesztése, valamint a város Biodiverzitás Stratégiájának megalkotása.

Forrás: Budapest, kép: Ruzsa Rania/Főpolgármesteri Hivatal

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Budapest

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ez a hely az idén az Év étterme

A Dining Guide 2005 óta adja át díjait a legjobb éttermeknek, így idén is elismerték a kiemelkedő teljesítményeket. Ebben az évben viszont jelentősen megváltozott…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük