Csodaország 5. | Újra alpesi tarajosgőte, csík és cselle! | Fotók

Csodaország 5. | Újra alpesi tarajosgőte, cselle és kövi csík is!


Kert & vadon | Fotó: Centauri


“…Reggel a Nagypatakból újabb VÉDETT halfaj, ráadásul rögtön kettő kövi csík! 24 év alatt egyetlen halfajt sem találtunk meg, ezúttal két napon belül rögtön kettőt….”

Nem mindegy, hogy egy fajt egyszer találunk meg, vagy többször is. Talán magyarázni se kell ezt. Az első gőték és első halak megtalálásával egy egészen új út nyílt meg előttünk, és miután kiderül, hogy milyen újonnan fellelt fajokkal élünk itt együtt, azt a kérdést is tisztázni kell, hogy melyek azok a fajok, amik rendszeresen itt vannak.

Nem részletezek ismét minden mozzanatot, csak vázlatosan tekintem át, hogy mi történt és milyen sorrendben, amióta varsázással kutatunk.

Hogyan jöttek egyre másra azok a fogások, melyek után kezdünk egészen más szemmel nézni a birtokunkra – és az egész környékre is.

2024.05.02.

Váratlanul megkerül a Nagypatakban, 24 év után, a birtok első halfaja, méghozzá egy védett fürge cselle. (Erről ITT írtam részletesen.)


Egy órával később a belvíznél hihetetlen fogás: 6 pettyes gőte (addig csak egyetlen bizonyító példányunk volt) + Magyarország legritkább kétéltűje, az alpesi tarajosgőte (39 biztos magyarországi előfordulását találtuk a neten, a miénk a 40. dokumentálva, alaposan megfotózva. (Erről ITT írtam részletesen.)


2024.05.03.

Reggel a Nagypatakból újabb VÉDETT halfaj, ráadásul rögtön kettő kövi csík! 24 év alatt egyetlen halfajt sem találtunk meg, ezúttal két napon belül rögtön kettőt, s rögtön két védett, alapvetően hegyvidéki halfajt!  (Erről ITT írtam részletesen.)

Egy órával később a belvízről ismét három pettyes gőte. Egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a gőtefaj gyakori lehet itt, és ez rendkívül jó jel.


2024.05.04.

A Nagypatak ismét két halat adott, egy kövi csíkot és egy fürge csellét! Így mindkét fajnak megvan a második megkerülése is. Egyre valószínűbb, hogy mindkét faj rendszeres a patakban!

Egy órával később a belvízen megkerül a második ALPESI TARAJOSGŐTE, ezúttal egy nőstény. Videót is láthattok róla a poszt alján! Most már bizonyos, hogy itt még életképes állomány él! Ez önmagában is komoly természeti érték, de a többi gőtével, a gyepi békával együtt különösen!


alpesi tarajosgőte nőstény
Ó pedig az első – reményeink szerint nem utolsó – alpesi tarajosgőte nőstényünk. A határozást a bonyolult helyzet miatt Bombay Bálint, szakrétőre bíztuk, akinek innen is köszönjük a segítséget, bár valószínűleg nemigen látja a posztjainkat.

2024.05.05.

A Nagypatak megint halat adott, megint egy kövi csíkot! Így a kövi csík már három alkalommal került elő, összesen öt példány! Az öt példány közül az utolsó kicsit kisebb volt a többieknél. Szinte borítékolható, hogy állandó populációval van dolgunk!

Egy órával később a belvízen ismét két pettyes gőte kerül elő, ezúttal ott is fog a varsa egy fiatal vízisiklót, és három levelibékát! A vízisikló is fontos adat. Most már tudjuk: Stabil vízisikló állomány él a környékünkön, feltételezhetően a birtokon is!


Kövi csík face to face | Fotó: Centauri

2024.05.06.

Az első nap, amikor a Nagypatakon nem fog a varsa halat, viszont nagyon sok a vízirovar, a csiga, és a tegzes. Ezeket egyelőre nem vizsgáljuk, de kellenek külön akváriumok a házba, ahol ezeket félrerakhatjuk rövid időre határozásra és fotózásra. Muszáj lesz a dolgozószoba sarkában berendezni egy kis labort a Nagypatak vizsgálatára.

Az első nap, amikor a belvíznél a varsa nem fog gőtét, és ebihalakat is kevesebbet, de ennek oka lehet az is, hogy a varsa alját elfelejtettem lekötni.


varsa
Varsa a belvízen | Fotó: Centauri

2024.05.07.

A Nagypatak varsájában ismét nincs hal, ellenben a birtok történetében először piócákra találunk, méghozzá vélhetően orvosi piócákra (ellenőrizni kell még), mely szintén védett 2008 óta, eszmei értéke 20.000 forint! Halak talán azért nincsenek, mert a varsát kövekkel lesúlyoztuk, hogy jobban illeszkedjenek a fenékhez, ezzel együtt viszont a varsa talán kevésbé jól zárt, ráadásul nagyon későn ellenőriztük, így talán kiúsztak belőle a halak. Meglátjuk, mit hoznak a következő napok – és úton vannak a frissen megrendelt varsák is.

A belvíznél ismét kisebb a mozgás, de egy hím pettyes gőte így is akad a varsában! Pár hete még annak is örültünk volna, ha egyáltalán sikerül az idén legalább egy, bármilyen gőtét felhajtani, most pedig már rutinból engedjük vissza a pettyeseket.


Pár hete nem hittük még, hogy sorra fotózzuk a pettyeseket. | Fotó: Centauri

Meddig lesznek gőték? És mi az a „Nagypatak-elmélet”?

Jó kérdés. Jó kérdések. Erről lesz szó legközelebb!


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

6 hozzászólás

 1. Nagyon izgalmas napok! Van még olyan hal/kétéltű a tarsolyodban, amit prognosztizálsz? Vagy nagyon szeretnél?

  1. Author

   Szinte biztos vagyok abban, hogy az Őrségi és a Bükki Nemzeti Park egyik féltett kincse, az alpesi gőte is él nálunk. Ami a halakat illeti, úgy gondolom, hogy 2-3 faj még előkerülhet (például a vágó csík, de esetleg a réti csík sem kizárt), szivárványos ökle, de szinte mindegyik esélyes halfaj védett. Ami még nagyon nagy meglepetéseket és tanulságokat hozott az a tavaszi éjjeli lepkészet, és ez várhatóan fog is hozni még kisebb-nagyobb döbbeneteket.

 2. Én eddig csak az orvosi piócát ismertem. Gyerekkoromban láttam is, ahogyan a nagymamám használta őket. Emlékszem, egy befőttes üvegben laktak. 🙂
  Most utánanéztem egy kicsit a piócáknak a neten, és meglepődtem, hogy milyen sokféle van.

  Annyi új fajt találtok nap mint nap, hogy nem győzöd őket felvenni a listára! 🙂

  1. Author

   A fajszámláló kissé belassult ennek ellenére, egyrészt mert nem mindig van idő arra, hogy felvigyem a fajlistára az új fajokat, de még inkább azért, mert a kedvezőtlen időjárás miatt általában szünetel az éjszakai lepkészet.

 3. Hú… én csak kapkodom a levegőt!! 🙂

  1. Author

   Azt képzeld el, mi hogyan érezzük magunkat ezekben a napokban! Nemsokára végigjárjuk az odútelepet is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük