Csodaország 4. | Új halfajunk a kövi csík! | Videó!

kövi csík

Csodaország 4. | Új halfajunk a kövi csík!


Kert & vadon | Fotó: Centauri


“…A kétéltűek kutatását és védelmét célzó Rana projekt után el kell indítani a halak kutatását és védelmét célzó Cselle projektet is!….”

Május másodika után nem kellett már semmi ahhoz, hogy napokig egy álom részeseinek érezzük magunkat. Emlékeztetőül: bár előző éjjel támadtak sejtéseim, ezért írtam is egy cikket arról, hogy talán mégis élhetnek halak abban a patakban, ahol 24 év alatt egyszer sem láttam halakat, mégis, másodikán váratlanul került elő a birtok első halacskája, míg gőték után kutattunk varsával a Nagypatak középső szakaszán.

És persze véletlenül sem az a faj, amit esetleg még elképzelhetőnek találtam. Vagyis nem vágó csík, hanem fürge cselle. (ITT VIDEÓN IS LÁTHATJÁTOK)


Ezekután egy órával később

a belvíznél nemcsak másodszor került elő pettyes gőte, s nem is annyi volt az újabb meglepetés, hogy rögtön hét pettyes gőte is (ez a létszám pedig arra utalhat, hogy a pettyes gőte akár jelentősebb számban is élhet a völgyben), hanem Magyarország legritkább kétéltűje, a havasi tarajosgőte is ott volt a varsában, ráadásul egy igen szép, nászruhás hím.

Az ilyesmi nem egyszerűen örömmel tölti el a lelket, hanem egyszersmind megbolygatja, és bár édesen, mégis kibillenti az egyensúlyából. Ilyenkor – hasonlóképp ahhoz, mint amikor valami tragédia billent ki az egyensúlyból – a váratlan és valószínűtlen örömök után is kell némi idő, míg az ember visszanyeri lelki egyensúlyát, visszanyeri realitás érzékét, visszakerül végre a mindennapi működésmódba.


Pettyes gőte portré – helyben! | Fotó: Centauri

Május harmadikán reggel

még nem egészen voltam magamnál, de sokat „javult” a helyzet. Egyfajta nyugalom is megszállt: Megtörtént a két legvalószínűtlenebb dolog, ami mostanában megtörténhet, így hát most már nem jön olyasmi, ami megrendítően örömteli. Esetleg, ha megint újabb gőtefajt találnánk, vagy – urambocsá, ami egészen valószínűtlen – újabb halat.

24 évig nem láttunk egy ivadékot sem, s miután az első éjszakán fogtunk fürge csellét, mennyi a valószínűsége annak, hogy másnap is fogunk halat? És mennyi a valószínűsége annak, hogy egyúttal újabb fajt is?

Mondtam is Marának: Az mekkora flash volna már, ha a második napon is fognánk halat!?

Mert azért az bennem volt, hogy másodikán nem a legvalószínűbbnek tartott faj került a varsába. Így tehát esetleg jöhet újabb fürge cselle – hisz róla már tudjuk, hogy ott van –, de esetleg beeshetne egy vágó csík is.


„Ezek után bármi megtörténhet.”

De azért nem az, ami aztán valóban megtörtént.

Lementem a Nagypatakhoz, kivettem az üveget a hátizsákból, vizet mertem bele, hogy mindezt ne akkor kelljen, ha esetleg valóban fogtunk valamit, amikor már felhúztam a vízből a varsát. És aztán jöhetett a varsa. És nem hittem a szememnek.

 • Először is: Megint halat fogtunk!
 • Másodszor: Nem is egyet, hanem rögtön kettőt!
 • Harmadszor: Megint új fajt, és nem csellét!
 • Negyedszer: Már megint egy olyan fajt, amire nem számítottunk!

Meglett (két napon belül) a birtok második halfaja is, és „végre” csík – ahogyan azt előre prognosztizáltam –, de nem vágó csík, hanem kövi csík!


kövi csík
2024.05.03. | Kövi csík a Nagypatakból | Fotó: Centauri

Ismét egy alapvetően hegyvidéki halfaj, de legalábbis olyan hal, ami gyors folyású, köves vagy homokos aljzatú, oxigéndús vízben él. Nagyon hasonló élőhelyeken, mint a fürge cselle. Így tehát a fürge cselle megkerülése után akár gondolhattam is volna rá. De azért erősen valószínűtlen volt kivenni két kövi csíkot a lágy iszappal bélelt, mocsaras patakmederből.

Felvittem a halacskákat határozásra és fotózásra.

Először „le is vágó csíkoztam” őket. Pontosan az történt, mint előző nap a fürge cselle esetén, és ami az alpesi tarajosgőténél. Nem hittem a szememnek. De aztán alaposan megvizsgáltam őket, ráadásul közben a halacskák elég jelentősen változtatták a színüket (ezt előző nap tapasztaltam a csellénél is), így még erőteljesebben, kontrasztosabban jött ki a mintázatuk, mely azt mutatta:

ők ketten bizony kövi csíkok.


2024.05.03. | Kövi csík a Nagypatakból | Fotó: Centauri

Biztos, ami biztos, elvittem egy képet két halascsoportba is, ahol szintén mindenki megerősítette, hogy a képen kövi csík van.

Eldőlt tehát. Kövi csík a birtok második halfaja.

Egyúttal eldőlt az is, hogy nem botorság a Nagypatak halfaunájáról beszélni. Fauna az is, ha csak egy faj van egy patakban. Az olyan fauna, ahol csak egy faj van. Mégis, a valódi fauna onnan kezdődik, ha legalább két faj van. Nos: ezt pipáltuk május harmadikán.

És ahol két faj van, ott lehet több is. Ne feledjük: a vágó csík továbbra sincs meg.

Míg a fürge cselléről könnyebben elképzelhető, hogy csak ívásra felúszó példányról van szó, a kövi csík esetében sokkal valószínűbb, hogy rendszeres, esetleg állandó a patakban. Nemcsak azért, mert rögtön kettőt fogtunk, hanem mert az élőhely és a csík életmódja is ezt valószínűsíti. Így tehát könnyen lehet, hogy nemcsak az derült ki, hogy időnként azért előfordulhatnak halak a patakban, de akár az sem elképzelhetetlen, hogy állandó populáció él benne.


2024.05.03. | Kövi csík a Nagypatakból | Fotó: Centauri

Azért ez nem semmi. És ez sok mindent megváltoztat. Például át kell gondolni, hogy a Nagypatak milyen kapcsolatban van távoli területekkel és víztestekkel, és mint ökológiai folyósón, mi mindent kaphatunk a patakon át, a gőtéktől kezdve a meghökkentő halfajokig.

Megváltozik a patak kezelése is.

Amikor duzzasztunk rajta a kétéltűek kedvéért, már csak úgy tehetjük meg, hogy a halak szabadon közlekedhessenek benne továbbra is. Sőt: indokolt most már új kutatási programot is indítani, ami nem a gőtéket célozza meg, hanem a halak célzott, tudatos, és intenzív kutatását.

A kétéltűek kutatását és védelmét célzó Rana projekt után el kell indítani a halak kutatását és védelmét célzó Cselle projektet is! Ennek jegyében meg is rendeltük az újabb varsákat, a program részleteiről pedig hamarosan külön posztban számolunk be.      


2024.05.03. | Az első kövi csík a Nagypatakból | Felvétel: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

5 hozzászólás

 1. 😲 Hűha! Ez egyre izgalmasabb!
  Írod, hogy a halak váltiztatják a színüket. Miért?

  A patakot nem lehetne kiszélesíteni a birtok felőli oldalon, és egy kisebb tavat képezni belőle? Vagy tilos az ilyesmi? (Ez most jutott eszembe. Lehet, hogy hülye ötlet. 🤔)

  1. Author

   Igen, és még nincs vége – továbbra is dolgozik a két varsa. Most sem tudjuk, mit hoz május 08. reggele…. | A halak ugyanazért változtatják a színeiket, amiért mondjuk a polip vagy a kaméleon. A terepnek megfelelő színeket vesznek fel – de majd utánajárunk ennek is. | Amit írsz, egyáltalán nem hülye ötlet. Elfelejtettem írni a posztban, hogy eddig két halfajunk van, de mindkettő VÉDETT! Vagyis a törvény is fontos természeti értéknek ismeri el őket. Szóval úgy kell mindent alakítani, hogy valamennyi védett fajunk megtalálja a számításait. Most már nem csak arról van szó, hogy mi mindent védünk (a bodzától a citromlepkéig), hanem egyre több olyan faj lesz ránk bízva, melyet a törvény is véd. Mindkét halfajunk tiszta, oxigéndús patakokat preferál. Csoda, hogy ebben a patakban itt vannak. Vagyis a patakot nem a tó irányába kell vinnünk, hisz az nem nekik való, hanem a hegyi patak irányába. Egyre bonyolultabb és egyre izgalmasabb a helyzet, de ettől szép! Próbálok majd videót is készíteni az egész ügyletről 🙂 Az egyik, ami szinte biztosan látszik: mivel köves, sóderes aljzaton ívik mindkét halfaj, ilyet pedig itt nem találnak, kellene vennünk 1-2 teherautónyi sódert, hogy legalább két kavicsos szakaszt kialakíthassunk, két ívóhelyet. Nem ártana egy kocsi durvább kő sem, hogy köves zúgókat alakíthassunk ki, azok ismételten kedveznének nekik, és a patak oxigénjét is magas szinten tartanák. Lesz dolgunk bőven. 🙂

   1. Köszi! 🙂 Nem tudtam, hogy a halak is színváltók. Gondolom, nem mindegyik, csak némelyik. No, majd egyszer írsz erről is.

    Tényleg lesz dolgotok a patakkal bőven! Tó meg lesz majd más módon. 🙂
    Duzzasztani lehet egy hegyi patakot? Az belefér?

 2. Lehet, hogy azóta már a vágó is megkerült? Ha már flow, legyen alapos! 🙂

 3. Elképesztő és bizonÿára összefügg mindez a csapadékosabb időjárással.
  Bizonyára van elképzelésed, Cen’, hogy az ökológiai folyosó honnan hova tart, hiszen nem véletlen, hogy ezeket a védett fajokat találtad a patakban.🐋🐋🐋

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük