Új tesztet fejlesztettek az Alzheimer-kór kimutatására

Alzheimer

Új tesztek segítségével mutatható ki az Alzheimer-kór


A PozitronMedical Diagnosztika Központ olyan kombinált, vérvételből és kognitív tesztből álló vizsgálatot fejlesztett, amellyel a klinikai tünetek megjelenése előtt már tíz-tizenöt évvel kimutatható az Alzheimer-kór. (Az eddigi vér- és genetikai vizsgálatok csak a hajlamot mutatták ki.)

A vérvétel során a plakkokat okozó, kóros fehérjéket mutatják ki, amire eddig csak költséges vagy fájdalmas vizsgálatok, CT, MR és agyvízvizsgálat álltak rendelkezésre.

Kognitív tesztek

A szűrővizsgálat során egy éven át végzik a kognitív teszteket, amelyeket Sátori Mária neurológus szakértői vezetésével állítottak össze a tavaly év végén zárult PreDEM (Prevention Dementia Measuring System – Prevenciós szűrő vizsgálati rendszer kifejlesztése a demencia korai fázisú vizsgálatához) projektben, amelyhez a fejlesztők csaknem 237 millió forintot nyertek el a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból. A projekt összköltsége 362,66 millió forint volt.

A PreDEM-teszteket bárki kipróbálhatja a kognitivtesztek.hu oldalon, de a kiértékeléshez már előfizetés kell (hacsak nem kutatunk utána a neten annak, hogy hogyan is zajlik az értékelés).

A tesztek és a speciális labortechnológiai eljárás együttes alkalmazásával megállapítható, hogy milyen tendencia látható a betegség lefolyásában, milyen kezelés, feladatgyakorlás szükséges annak lassításához. A betegség korai felismerése növeli a kezelések hatékonyságát, javítja az életminőséget, és nemzetgazdasági szinten is megtakarítást jelent az egészségügyi ellátó rendszer terheinek csökkentésével.

Mennyire gyakori az Alzheimer-kór?

Magyarországon a nemzetközi adatokhoz hasonlóan a 60 év felettiek mintegy 20 százaléka, a 70 év felettiek 30 százaléka, a 80 évnél idősebbeknek pedig csaknem 50 százaléka érintett valamilyen demenciában, a demensek 60 százaléka Alzheimer-kórban szenved.

Kókay András, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a módszer klinikai használata már az idén széles körben elérhetővé válhat, a következő években több ezres vizsgálati számmal terveznek. Európában jelenleg mintegy 10 millióan küzdenek demenciával vagy neurodegeneratív betegséggel, míg húsz évvel ezelőtt kevesebb, mint 6 millióan voltak érintettek, 2030-ra pedig a számuk várhatóan eléri a 20 milliót.

Globálisan a betegek száma közelíti az 50 milliót, 2050-re ez a szám csaknem háromszorosára nő az előrejelzések szerint. 2018-ban a demencia kezelésének globális becsült összköltsége 1 milliárd dollár körül alakult, ami 2030-ra várhatóan 2 milliárd dollárra nő, így a korai diagnózis globális szinten is jelentős megtakarítást eredményezhet.

A Pozitron-Diagnosztika Kft. 2004-ben alakult, magyar tulajdonosok projektcégeként, onkológiai diagnosztikai PET/CT és kardiológiai kutatások és vizsgálatok végzésére. A Pozitron-Diagnosztika Kft. nettó értékesítési árbevétele 2023-ban az előzetes számok szerint meghaladta a 2,77 milliárd forintot, az üzemi tevékenységből származó nyereség 297 millió forint volt 2022-ben, a társaság 2023-ban hasonló eredményre számít.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet az Alzheimer-kórról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

 1. Több mint tíz évvel ezelőtt voltam az első olyan tréningen, ahol agyi PET/CT vizsgálatokat mutattak be az Alzheimer korai diagnosztikájára , speciális amyloid tracerekkel (18F-Flutemetamol-Vizamyl GE Healthcare). A cikkben említett cég volt az első olyan maszek központ Magyarországon , aki az egykasszás magyar OEP-től kapta és kapja a finanszírozást itthon… Nagyon régóta várta a szakma, hogy valahol végre a daganatok után az első helyre került demencia betegség vizsgálatával is foglalkozzon . Mondjuk én nem szeretném tudni 50 évesen vagy még előbb, hogy ott vannak a szürke állományomban az amyloid plackok(lerakódások) valahol már. Amikor sok éve Zurichben jártam a PET/CT technikát megtanulni, az egyetem vett a “Vegi áreában”- vasúti terület volt amiből zöld övezetet csinált a város- egy helyet, ahol felépítettek egy demencia központot és ott kezdtek el dolgozni az európai első PET/MR kamerával. Fantasztikus volt, együtt a neurológus, pszichiáter, pszichológus, képalkotós radiológus és izotópos szakember, meg a gyógyszergyárak képviselői, akik a kutatásokat támogatták. Szóval iszonyúan le vagyunk maradva, futunk Európa után. Itthon már 11 befogadott PE/CT központ van, ennek kb. a fele az ami közfinanszírozott(én ilyenben dolgozom) a többi magánkézben van és az egykasszás magyar egészségpénztár fizeti nekik a vizsgálatokat. Ez engem mindig nagyon bosszantott. Szóval több mint 20 év lemaradás demencia ügyekben(is) itthon a funkcionális képalkotás -agyi PET/MR!! tekintetében. Egy embert ismerek a szakmában aki ebben itthon referencia nem írom ki a nevét-nem biztos, hogy szeretné- de elmondhatom, hogy Ő már akkor agyi PET vizsgálatokat csinált Amerikában amikor mi még nem is hallottunk róla. Nagy kár, hogy nem Ő fogja értékelni a majdani felvételeket. Nah szóval ideje volt, hogy valaki végre csinálni kezdje az agyi demencia vizsgálatokat specifikus nyomjelző anyagokkal, iszonyú nagy szükség van rá. Bocsi kicsit a saját szakmám tükrében reflektáltam.

  1. Még ide linkelek egy összefoglaló cikket erről, ha valakit érdekel, https://www.mdpi.com/2075-4418/9/2/65.
   A könyv ami erről szól -2005!!!-itthon az agyi képalkotás referens emberétől ,a szakma legjobbjától: Borbély Katalin
   “Az agyi működészavarok megjelenítése funkcionális képalkotó módszerekkel” .
   Csodás könyv, sokszor átbogarásztam.

  2. Author

   Köszi a háttérinfókat, jó tudni ezeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük