Mesterséges intelligencia segíthet korán felismerni az Alzheimer-kórt

Alzheimer kór korai

Mesterséges intelligencia segítheti az Alzheimer-kór korai felismerését


Mesterséges intelligencián alapuló, az Alzheimer-kór korai felismerését lehetővé tevő szűrési platformot fejlesztenek tizenöt ország tudományos, üzleti és klinikai szervezeteinek részvételével az Európai Unió Horizon Europe programjának támogatásával – tájékoztatta az együttműködés magyar tagja, a szegedi Pharmacoidea Kft. az MTI-t.

Az Európai Unióban több mint 7 millió ember szenved demenciában, és ez a szám 2050-re megduplázódhat. Ez mind az emberi, mind a pénzügyi erőforrások tekintetében hatalmas terhet ró majd az egészségügyi rendszerekre világszerte.

Az Alzheimer-kórra jelenleg nincs gyógymód. Bár a lehetséges kezelések kutatása ígéretesnek tűnik, a várakozások szerint az új gyógyszerek a betegség korai szakaszában lesznek a leghatékonyabbak.

A Predictom projekt

A Predictom projekt olyan mesterséges intelligencián alapuló szűrési platformot fejleszt, amely még a tünetek megjelenése előtt képes azonosítani azokat a pácienseket, akiknél fennáll a demencia kialakulásának kockázata. A platform a betegség korai felismerésében és a kezelés hatékonyabbá tételében segíthet. A projekt célja, hogy csökkentse az egészségügyi rendszerek terhelését azáltal, hogy lehetővé teszi a diagnosztika otthoni elindítását.

A szükséges mintákat otthon vagy háziorvosi rendelőkben gyűjtik össze és a Predictom projektnek továbbítják.

A szakemberek vizsgálják a betegségek kockázatának azonosítására szolgáló innovatív eljárásokat is, a digitális technológiákat és az új MRI-, EEG-, szemkövetési vizsgálatokat is.

A projektben több mint négyezer vizsgálati alany vesz részt, akiknek mintáit mesterséges intelligencia algoritmusok dolgozzák fel, kockázatértékelésekkel, korai diagnózisokkal és prognózisokkal.

A demencia korai jeleinek felismerése kulcsfontosságú a betegség előrehaladásának lassításához, de sajnos a veszélyeztetettek többségét nem ismerik fel időben. A Predictom platform ezen változtathat.

A projektet egy harminc résztvevőből álló nemzetközi konzorcium valósítja meg, tagjai tizenöt európai, ázsiai és amerikai országból származó tudományos, üzleti és klinikai partnerek. A norvég Stavangeri Egyetemi Kórház vezette, 2027 őszéig tartó projekt költségvetése huszonegymillió euró (7,917 milliárd forint), amit az Európai Unió Horizon Europe keretprogramja, az UK Research and Innovation és az ipari partnerek hozzájárulásai biztosítanak.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több orvostudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több MI

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Nos.. nekem vannak kétségeim ezzel. Korábban Mara volt egy cikked ezzel kapcsolatban, bár ismétlem önmagam, mégis mondom, vannak már specifikus tracerek(jelző anyagok az amyloid lerakódásra az agyban és PET/MR-ben nagyszerűen lehet vizsgálni, ha egy értő neurológus, vagy neuropszichiáter a ráutaló tünetek alapján, vagy a pszichológiai tesztek alapján kér egy ilyen vizsgálatot- itthon nincs befogadva,de itt a határ túlfelén már igen- régóta rutin. Amikor Zurichben tanultam, ott már 10 évvel ezelőtt létrehoztak egy olyan központot, ahol neurológus, pszichiáter, pszichológus, radiológus és izotóp szakorvos , valamint a gyógyszer kutatásban érdekeltek együtt dolgoztak, pontosan a demencia kutatásban. Amúgy én nem akarnám tudni van e már amyloid depozit az agyamban… Kétségtelen, hogy hatalmas terhet ró elsősorban a családra, mert aki ebben szenved egy idő után már nem tudja. Megmaradt Alicenek- egy olyan nőről szóló film, aki éppen az agykutatásban dolgozik és felismeri a saját demenciáját . Megrázó. Egészen közelről is megtapasztaltam. Azért nagyon örülök minden újnak, kivéve azoknak az algoritmusoknak, amit nem egy okos érző, együttérző ember gondol ki , vagy ismer fel a másik emberről akit vizsgál és megismerni is akarja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük