Új ételeket fejlesztenek az Alzheimer-kór ellen

Alzheimer cukorbetegseg

Vizsgálják, hogyan függ össze az Alzheimer-kór és a cukorbetegség



🍬

A cukoranyagcsere zavarai, mint a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia, számos betegség kialakulásához vezethetnek, így az időskori memóriavesztésért felelős Alzheimer-kór egyik fő rizikófaktoraként is számontartják ezeket.

A jelenleg világszerte mintegy harmincmillióan szenvednek Alzheimer-kórban, a betegség rohamos terjedésének megállításához pedig fontos az idegsejt pusztuláshoz vezető molekuláris okok feltérképezése, amelyek a kórképet kiváltják.

Éppen ezt vizsgálják most szegedi kutatók, akiknek célja egyben új, diabetikus élelmiszeripari termékek fejlesztése is.

A 2025 őszéig tartó kutatásban a gyógyszerfejlesztésre szakosodott Pharmacoidea Kft., a Lissé Édességgyár, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vesz részt. A projekt 585 millió forintos költségéből 415,6 millió forintot fedez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatása.

A konzorciumvezető Pharmacoidea Kft. korábban már feltérképezett egy olyan sejtfelszíni molekuláris mechanizmust, amely felelős az idegsejtpusztuláshoz vezető fehérjeaggregátumok kialakulásáért és azok terjedéséért. A vizsgált elemeknek (úgynevezett proteoglikánoknak) a cukoranyagcsere zavaraiban is központi szerepük van, ezért a konzorcium résztvevőinek célja új terápiás és diagnosztikai célpontok feltérképezése és innovatív hatóanyagok, gyógyszertesztelési megoldások fejlesztése, valamint a betegség felismerését segító eljárások kialakítása.

Az étkezés központi szerepet játszik a cukoranyagcsere zavarainak kialakulásában, ezért a kutatókhoz a Lissé is csatlakozott, amely az SZTE Mérnöki Karának élelmiszermérnökeivel biológiailag értéknövelt diabetikus édesipari termékeket fejleszt, kiaknázva a konzorcium tagjai által elért élettudományi kutatási eredményeket is. A nemzetközi fejlesztésekben élen járó hazai kutatók közreműködésével megvalósuló projekt így a terápiás és diagnosztikai technológiák és termékek mellett innovatív ételeket is eredményezhet.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több orvostudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. De kár, hogy nem 20 évvel korábban! 🙁

  2. Régóta vásárolom a Pharmacoidea Kft. termékeit, nagyon tetszik amit Letoha Tamás kutató és társai csinálnak. Valóban a demencia nagyobb probléma már, mint az onkológia, ugyanis az a krónikus betegségek kategóriájába került, a demencia pedig az első helyre. Vannak már nagyon jó tracerek a korai Alzheimer kimutatására is. Nekem természetesen egy film jutott eszembe a ” Megmaradt Alicenek”, a nagyszerű Julianne Moore színésznővel, vagy egy másik, a ” Szerelmünk lapjai – nos szóval ez a XXI század igazi nagy problémája, a demencia, nem csupán az Alzheimer típus..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük