Így lehet kevesebb a gyógyszerek mellékhatása

gyógyszerek mellékhatása

Így lehet kevesebb a gyógyszerek mellékhatása


Az úgynevezett jelátvitel-szelektív gyógyszerek fejlesztése a gyógyszerkutatások fontos új iránya. Ezen gyógyszerek az idegrendszer receptoraitól induló számos jelátviteli útvonal közül csak azokra hatnak, amelyek az adott kezelés szempontjából fontosak. Ez azt is jelenti, hogy a korábbi gyógyszerekhez képest jóval kevesebb a mellékhatásuk.

A fájdalomcsillapításban, valamint a cukorbetegség és a szívelégtelenség terápiájában használható szerek fejlesztésében már bíztató eredményeket értek el a kutatók a jelátvitel-szelektív molekulák alkalmazásával. De a széles körű gyógyászati felhasználáshoz elengedhetetlen annak megértése, hogy a jelátvitel-szelektív sejtélettani válaszok hogyan alakulnak ki.

Ezen dolgoznak magyar és japán kutatók, akik eredményeiket a Science Signaling című tudományos folyóiratban publikálták. A Természettudományi Kutatóközpont kutatói, Tóth András, Szalai Bence és munkatársai kimutatták, hogy a receptorok endocitózisának (a folyamat, mellyel egy sejt a környezetében található makromolekulákat, oldott anyagokat, szilárd részecskéket bekebelezéssel felveszi) központi szabályozó szerepe van a jelátvitel-szelektív hatások kialakulásában, térbeli és időbeli szerveződésében. Azt is felismerték, hogy egyes hormonok is ezen mechanizmus segítségével váltanak ki szelektíven élettani válaszokat.

A Molekuláris Élettudományi Intézetben Hunyady László professzor vezetésével működő kutatócsoport által felismert holisztikus megközelítés új lehetőségeket tár fel a korábbiaknál célzottabban ható, kedvezőbb mellékhatású gyógyszerek fejlesztésében. Az eddigi kutatások csak a receptorok molekuláris szerkezetét vizsgálták a jelátvitel-szelektív hatások kialakulásban. Az eredmények fontosságát az is tükrözi, hogy a Science Signaling folyóirat szerkesztőségi összefoglalóban méltatta a felfedezés jelentőségét.

Tavaly a mesterséges intelligencia segített felfedezni egy új antibiotikumot.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a gyógyszerekről

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Innovatív magyar antibiotikum készül

Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2050-re a vezető halálok a hagyományos antibiotikumoknak ellenálló mikroorganizmusok miatt kialakuló…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük