Új antibiotikumot fedeztek fel a mesterséges intelligencia segítségével

Antibiotikum

Új antibiotikumot fedeztek fel a mesterséges intelligencia segítségével


Kanadai és amerikai kutatók szerint a mesterséges intelligencia segítségével jelentősen felgyorsítható az új gyógyszerek felfedezése, és ezt támasztja alá az a kutatás is, amelyben mesterséges intelligencia segített leszűkíteni a több ezer potenciális vegyületet arra a maroknyira, amelyet aztán a kutatók a laboratóriumban teszteltek. Az eredmény egy erős, kísérleti antibiotikum, az abaucin.

Az elmúlt évtizedekben a baktériumok egyre ellenállóbbá váltak a már létező gyógyszerekkel szemben, és becslések szerint évente több mint egymillió ember hal meg olyan fertőzésekben, amelyek ellenállnak az antibiotikumos kezelésnek.

Az Acinetobacter baumannii

A kutatók most az egyik legproblémásabb baktériumfajra, az Acinetobacter baumanniira összpontosítottak, amely sebeket fertőzhet el és tüdőgyulladást okozhat.

Ez egyike annak a három szuperbaktériumnak, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) súlyos fenyegetésként tart számon. Az Acinetobacter baumannii több antibiotikumfajtát is képes kivédeni, és különösen nagy problémát jelent a kórházakban és idősotthonokban, ahol a felületeken és az orvosi berendezéseken is megél.

A gyógyszerfejleszés során a kutatók több ezer olyan gyógyszert teszteltek kézzel az Acinetobacter baumanniin, amelyeknek ismert volt a pontos kémiai szerkezete. Ezeket az információkat aztán betáplálták a mesterséges intelligenciába, hogy az megtanulhassa a gyógyszerek kémiai jellemzőit, majd adtak neki egy listát, melyen 6680 ismeretlen hatékonyságú vegyület állt. Ebből az MI másfél óra alatt összeállított egy szűkített listát.

A listán szereplő vegyületek közül a kutatók kétszáznegyvenet vizsgáltak meg laboratóriumi körülmények között, és kilenc potenciális antibiotikumot találtak. Ezek egyike volt az abaucin. A következő lépés a gyógyszer laboratóriumi tökéletesítése, majd a klinikai vizsgálatok elvégzése lesz.

Érdekes módon ez a kísérleti antibiotikum nem volt hatással más baktériumfajokra az A. baumanniin kívül, holott sok antibiotikum válogatás nélkül pusztítja a baktériumokat. A kutatók úgy vélik, hogy az abaucin e tulajdonsága megnehezíti, hogy gyógyszerrezisztencia alakuljon ki, és kevesebb mellékhatással járhat.

A kutatók legközelebb a Staphylococcus aureus és a Pseudomonas aeruginosa nevű baktériumokat veszik célba.

Forrás: MTI, címlapkép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több orvostudomány

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több MI

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük