Befejeződött a Jászmaróti odúkolónia telepítése!

Befejeződött a Jászmaróti odúkolónia telepítése!


kert & vadon

A közel 100 odúból álló kolónia (még nem tudjuk a pontos számot) első odúi, a legfontosabb „B” típusú odúk már februárban felkerültek a fákra. Ebben a típusban fészkel a széncinege, a mezei veréb és a házi veréb, a vonulók közül a nyaktekercs és az örvös légykapó. A verebek és széncinegék miatt ez volt a legsürgetőbb.

2024 március hatodikán érkezett meg a harmadik szállítmány, és vele a 10 darab „A” odú is, melyek a kék cinegék és barátcinegék számára fontos. Hetedikére az „A” odúk már kihelyezésre kerültek, aztán pedig a többi odú, a füleskuviknak, búbosbankának szánt nagy méretű „D”, illetve a kisebb seregélyeknek való „D” odúk is. Utóbbiak zömmel március 17-én kerültek a helyükre. Március 23-ra már csak egy korábban leszakadt „B” odú, és egy új seregélyodú felrakása maradt.


Ez volt a harmadik szállítmány 2024.03.07-én. | Fotó: Centauri

Ezzel gyakorlatilag befejeződött a 2024-es odútelepítés.

Legalábbis a tavaszi etap.

Van még 1-1 tartalék „D” és „B” odúnk arra az esetre, ha valahol valamelyik odút baleset érné (mondjuk a nyári viharok idején), és van két vércseládánk is (kabasólyomnak és erdei fülesbagolynak), de ezek felrakásához ipari alpinista segítségét kell igénybe vennünk. Az erdei fülesbagoly egyébként máris visszatért a bitokra, ahogyan azt nemrég jeleztem. Akkor még csak reméltük, hogy visszatér közel 15 éves szünet után, de ez mára bizonyossággá vált, így aztán a költőláda sem hiányzik neki, hisz már talált fészekhelyet.

A vércseládával megcélzott másik madárfajunk, a kabasólyom viszont még itt sincs, és csak április második felében várható, így van még pár hetünk arra, hogy kerítsünk egy segítőkész és önzetlen ipari alpinistát.

A sok munka mellett nem tudtam mindenről azonnal beszámolni, de most, hogy a Jászmaróti odúkolónia telepítése alapvetően véget tért, végre hozhatom az odúkolóniával kapcsolatos egyéb híreket, mert bár az odúfoglalások és fészeképítés ideje főként április eleje-közepe, azért vannak híreink a Jászmaróti odúkolóniáról máris. És persze fotóink és videóink is, amiket hamarosan ti is láthattok.

Előttünk áll még egy kiadós túra is, melynek során elkészül az új birtoktérkép, hogy az odúk pozícióját azonosítani lehessen térképen is. Máskülönben nehéz lesz blogolni az odúkról, az odúkban élő madárcsaládokról. Ha kicsit felmelegszik az idő, és felszárad a környék, neki is indulok elkészíteni ezt az új térképet.     


Boglyák és seregélyfák | 2024.03., Kisrét | Fotó: Centauri

Bagolyköltőláda és “B” odú verebeknek | 2024.03., Őskökényes | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. A bagoly költőláda, örülök, hogy láthatom, az alatta fészkelőket, v. közelben fészkelőket nem veszélyeztetik a baglyok?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük