Elindult a récék tavaszi vonulása

Elindult a récék tavaszi vonulása, megjött a csörgő réce

kert és vadon


Késve számolok be erről is, de szép lassan behozunk minden lemaradást annak ellenére is, hogy most jön az év legmozgalmasabb időszaka, a tavasz, azon belül is a leglátványosabb szakasz, ami március 20. és május 10. közé esik. Ebben az időszakban nincs szinte nap, amikor ne történne valami a madárvilágban. A vonulás is teljes gőzzel dübörög egészen május 10-15-ig.

Igyekszem folyamatosan hozni a híreket a birtokról,

az újonnan érkező madárfajokról is. Ennek idővel azért is lehet jelentősége, mert látni fogjuk majd, hogy a globális felmelegedés hatására ezek az adatok miként változnak évről évre, mennyivel jön korábban a füzike meg a poszáta, mennyivel virágzik korábban a tőzike és a kankalin, és mennyivel jön előrébb a fészeképítés vagy tojásrakás ideje…

Láthatjuk majd, hogy melyik faj mennyire tud alkalmazkodni, túlélni egy ennyire gyorsan változó világban és egy bizonyos szempontból (vélhetően) összeomló ökoszisztémában.

Mindezt azért írom csak, hogy lássátok:

nem öncélú naplózásról van szó.

Ugyanakkor azt is szeretném demonstrálni, illusztrálni, és talán rögzíteni is az utókor számára, hogy mennyire mozgalmas az élet egy (még többé-kevésbé jól működő) természeti környezetben, hogy itt mennyire nincs mód unalomra – legalábbis, ha ismerjük a környezetünket, ha érdeklődők és kíváncsiak vagyunk.

2023-ban

év közben is szépen kerültek elő új madárfajok, de az ősz mindent vitt, főként ragadozómadarak terén. Idejét sem tudom annak, mikor került elő annyi új madárfaj, mint 2023-ban a havasi sarlósfecskétől a kis kárókatonáig.


Mindig elmondom: ahogy múlnak az évek, egyre nehezebb új fajokat, főként új madárfajokat találni! De be kell vallani, hogy még így is vannak mostohán kezelt csoportok, és ilyen a récéké is. Ha kicsit tudatosabban és jóval korábban állok neki a birtok radikális kutatásának, akkor bizonyára jóval több récefaj volna a listán, mint jelenleg.

A szomszédos kicsi tavon,

a Nagypatak túloldalán ugyanis viszonylag sok olyan faj fordulhat elő, ami nincs a listán, holott az a szabály, hogy a listára azokat a fajokat lehet felvenni, melyek a birtokon élnek vagy annak területéről észlelhetők (láthatók vagy hallhatók). Abba, hogy miért ez az elv, most nem megyek bele.

A kis tavon megforduló madárfajok szinte minden esetben mozognak a birtok légterében is (lásd kis kárókatona vagy rétisas). A fáktól és bokroktól azonban nem mindig látni rá a tavacskára, én meg ritkán vettem a fáradtságot, hogy átkeljek a patakon, és megtegyem azt a két métert (!), ami ahhoz szükséges, hogy jobban lássam a vizet.

Ez változott 2024-ben, most már rendszeresen figyelem a tavat és a kissé távolabbi záportározót (ez is csak 120 méter), többek között a békák miatt is (meg is van az eredménye, hisz előkerült Magyarország legritkább békafaja is).


Az eddig (2024-ig) regisztrált récefajok a következők:

 • tőkés réce
 • böjti réce
 • csörgő réce
 • kanalasréce

Kanalas réce gácsér | Fotó: Wikipédia

Ez még akkor is siralmasan kevés, ha mint vizes élőhely, se a birtok, se a szűk környék sehol sincs a térképen. A fenti fajok közül a tőkés réce és ritkán a csörgő réce a Nagypatakra is átjön.

Amit tudni kell a récék vonulásáról

Ami a récéket illeti, egészen más az őszi/téli és a tavaszi récevonulás. Ősszel leginkább az úgynevezett bukórécék és tengeri récék mozognak jól és főként a nagyobb és mélyebb vizeken, például a Balatonon. Ilyen réce például a gyakori barátréce vagy a kontyos réce, esetleg a Balaton és az ország legpompásabb téli récéje a jegesréce. Ebből a csoportból egyetlen faj sem került meg a birtokon.

Tavasszal a leglátványosabb récetömegek javát inkább az úgynevezett úszórécék adják. Idetartozik a leggyakoribb récefajunk, a tőkés réce is. Ez a vonulás jobban érinti a sekélyebb vizeket is, így a tavaszi úszórécefajok könnyebben jelennek meg a kisebb vizeken, nem ritkán rövid időre egészen apró, szinte jelentéktelen vizeken, akár tócsákon is.

És ezzel eljutottunk a lényeghez.

A tavaszi időszakban tehát teljesen reális újabb adatokat gyűjteni helyben az úszórécék vonulásáról, és teljesen reális az is, hogy rendszeres megfigyeléssel, tudatos kereséssel akár új récefajt is találhatunk 2024-ben. Ezért, nem csupán a békák miatt, hanem a récék (és más vízimadarak, például partimadarak) miatt is, már 2023 év végén elhatároztam, hogy alapos bejárásokkal monitorozom a szomszédos vizeket.

Ahogy láthattátok is nem egyszer 2024 januárja óta.


Sőt! Már 2023 év végétől rendszeresen járom a birtok közvetlen környékét is.

A tavaszi récevonulás legintenzívebb időszaka március 20. és május 01. közé tehető, vagyis van még idő bőven. Az alábbi récefajok bármelyike előfordulhat, sőt úgy rémlik, hogy ezek közül a nyílfarkú récét láttam is már, de sajnos nem maradt meg róla feljegyzés, az emlékben pedig nem vagyok teljesen biztos, ezért nem is szerepel a listán.

Úszórécék

 • Nyílfarkú réce
 • Fütyülő réce
 • Kendermagos réce

Nyílfarkú réce gácsér – és már megint ott tartunk, hogy ízlés dolga, mit gondolunk a legszebbnek. És igen, szép a kanalas is, és szép az összes, de azért amikor épp egy nyílfarkú van előttem, mindig őt tartom a legszebbnek. Hát nem volna jó felvenni a listára őt is? | Fotó: Pixabay
Fütyülő récék | Fotó: Wikipédia
Kendermagos réce | Fotó: Wikipédia

Nyílfarkú récére azért van az átlagosnál kicsit nagyobb esélyünk, mert kanalas récéket többször is láttunk az évek során, mindig tavasszal, körülbelül 2-3 alkalommal, márpedig a nyílfarkú récék gyakran vonulnak együtt kanalasokkal.


Bukórécék

Bukórécék közül is megpihenhet egy-egy faj. Annak idején több mint egy évtizedig madarásztam olyan területen, ahol csak egészen kicsi bányatavak voltak. Tapasztalataim szerint ezeken is felbukkanhatnak bukórécék, de nem annyira ősszel-télen, mint inkább tavasszal. Így nem zárható ki, hogy az alábbi fajok is megfordulnak itt

 • Cigányréce
 • Barátréce
 • Kontyosréce
 • Kerceréce
 • Üstökös réce

A bukórécék közül talán az üstökösréce a legszebb azok közül, akikre még reálisan számítani lehet. | Fotó: Wikipédia

További vízimadarak

Nem récék, de szintén elképzelhető egy ilyen kis vízen, tavaszi vonuláson a kis vöcsök (ez az egyik legvalószínűbb faj), a búbos vöcsök, és persze a mindenhol gyakori és tömeges, a kicsi vizektől egyáltalán nem idegenkedő szárcsa.

Tehát a récéken kívül:

 • kis vöcsök
 • búbos vöcsök
 • szárcsa

A kis vöcsök nemcsak felbukkan időnként egészen kicsi tavakon, hanem sokszor telel is vagy költ. | Fotó: Wikipédia
Ebben a videóban a hetedik percnél felbukkan egy téli ruhás kis vöcsök is. Érdemes megnézni, így összehasonlítható, hogy a kis vöcsök mennyivel kisebb, mint a récék vagy a szárcsák. | Centauri

Partimadarak is lehetségesek,

főként az alábbiak esélyesek:

 • billegetőcankó (nagyon valószínű)
 • erdei cankó (szinte biztos)
 • réti cankó (lehetséges)

Így összesen 8 récefajra lehet reálisan számítani rendszeres megfigyelés mellett (pár év alatt). További fajcsoportokkal együtt pedig összesen 14 madárfajról van szó.

És persze bármikor felbukkanhat olyasmi, amire nem is számíthatunk, amint eddig is belefutottunk olyan madárfajokba, melyekre álmunkban sem gondoltunk – vagy legfeljebb álmunkban.


Csörgő réce előkerült már korábban is, sőt a Nagypatakon is. | Foró: Wikipédia

2024 első eredményei

Tekintve, hogy hamarosan március végére érünk, a várakozásokhoz képest eddig szerények az eredmények. A tőkés récéken kívül más fajok legfeljebb rövid pihenésre használhatják. Újabban tőkések is kevesen mozognak, de azért a csörgő récék már megkerültek 2024.03.06-án (13.48.), és pár gyenge fotót is sikerült lőni róluk.

A záportározóról riasztottam fel őket. Gyors néma röpüléssel tettek szűk köröket a terület fölött, átsuhanva újra meg újra a kis tó és a birtok északi vége, a dagonyák fölött, míg végül leereszkedtek a kis tóra.

Később viszont már nem láttam őket.


Ezzel a fotóval sem nevezek sehol, ugyanakkor először készült fotó csörgő récékről a birtokon. Nem mellesleg ez a második észlelésük itt (Bár kis számban akár minden évben is megfordulhatnak itt.) | Fotó: Centauri

A csörgő réce 2020 tavaszán, a karanténidőszak kezdetén volt új faj a birtokon, méghozzá egy akkori duzzasztást követően. Mivel az az időszak nagyon érdekes volt, a csörgő récék felbukkanása pedig nem kevésbé tanulságos, a hajdani feljegyzést és az első gátépítés posztját is áthoztam az archív oldalról, már csak azért is, mert 2024-ben újabb, de a 2020-asnál jelentősebb duzzasztást szeretnék elérni (elsőként épp azon a ponton, ahol az első gát épült, és amit ma is használok átkelésre). Ha sikerül jelentősen duzzasztani 2024-ben, az év legizgalmasabb kérdése lesz, milyen fajokat hoz majd a sok víz a birtoknak.

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több kert

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük