Ez a legjobb videó a globális felmelegedésről | Hogyan működik?

globális felmelegedés

Ez a legjobb videó a globális felmelegedésről


Dunát rekeszthetünk a videókkal és a Youtube-csatornákkal, ami nem feltétlenül baj, de rengeteg a hulladék. Az olyan is, ami első pillantásra igényesebbnek tűnik, másodszori pillantásra azonban rájöhetünk, az is csak ügyesen csomagolt szemét, de legalábbis abszolút megúszós celebkedés.

Fogyasztói oldalról nem árt vigyázni,

mert a csatornák és Youtuberek többsége észrevétlenül rabolja el az időnket, de úgy, hogy végül a képernyő előtt töltött időnkből semmi sem marad. Az ilyen órákat, estéket, délutánokat, hétvégéket kidobjuk az ablakon. Azokat az órákat, napokat és heteket, összességében éveket az életidőnkből adjuk oda tök ingyen a Youtubereknek. Úgy, hogy semmit sem kapunk cserébe. Fontos felismerni, hogy a Youtube nézettségének (különösen idehaza) tetemes hányadát a véleményvideók teszik ki, de lássuk be:

  • ez egyrészt a videózás legkönnyebb útja (ahogy szokták mondani: véleménye mindenkinek van)
  • másrészt az efféle videók nyomán nem marad semmi.

Igen ritka, hogy valamiféle információ menne át tartósan a nézőbe. A véleményvideózás leginkább arra alapoz (és másra nem is igen jó), hogy a hasonszőrűek megtalálják egymást, és nagyon egyet értsenek hétről hétre, vagy épp ellenkezőleg: összecsaphassanak, lehetőleg a legordenárébb módon azok, akik alapból is rühellik egymást.

A legalantasabb és fogyasztói szempontból legkontraproduktívabb videók

az odamondogató videók, melyek azonban kerülik, hogy konkrét infókat osszanak meg velünk, esetleg újszerű összefüggéseket mutassanak fel, egyszerűen csak a rossz közérzet kiélésére, ventilálásra jók, esetleg a legócskább hazai-össznépi játék, a panaszkultúra (kulturálatlanság) gátlástalan kiszolgálására.

Ebben a mezőnyben majdnem üdítő, ha valaki „edukálni” akar, és időről időre elővesz fontos, „társadalmilag érzékeny témákat”, de azért erről is érdemes tudni, hogy bár ez valamivel – legalább szándékait tekintve – tisztesebb út, ám semmivel se fáradtságosabb, mint a nettó fikázásra vagy véleményfröccsöntésre alapozó csatornák „munkája”. Mindig megvan a trendi téma, gondolkozni se kell, valójában elköteleződni, átgondolni, informálódni se, az ég egy adta világon semmit, csak detektálni, mi az, amiért közéleti kredit jár, amiért garantáltan megkapjuk a lájkokat, és oda kell állnunk nekünk is.

„Egy profilképcsere az egész.”

Ennyi.


Screenshot

Mindezzel szemben rendszeresen botlok zseniális, irgalmatlan nagy munkával létrehozott videókba, amiket azonban a „kutya se néz”. Megdöbbentő, de az egész világon ismert hatalmas szervezetek csúcsminőségű videói is sokszor szinte láthatatlanok maradnak a digitális térben. Azt hihetnénk, azért, mert valójában már csak véleményvideókra, bulvárra, politikára, botrányra, ideológiákra vágynak a nézők, de ez nem igaz.

Akad olyan példa is, amikor a lelkiismeretes, magasszintű munka, a jó szándék, a profizmus találkozik a nézői igényekkel és elismeréssel is. Ilyen a „Hogyan működik? Röviden-tömören” – csatorna. Az animációs videók szépek, informatívak, igényesek – s mondom ezt úgy, hogy nem kedvelem az animációkat. Ezt mégis szívesen nézem.

A metrum és az információ adagolásának arányát mindig tökéletesen találják el. Ez nem kis mutatvány. A narrátor hangja remek: megbízható, kellemes, megnyerő, komoly. És ahogy a csatorna nézői rendre szóvá teszik a hozzászólásokban: ordít a videókról, hogy itt senki sem akar megspórolni semmit. Ez oda van rakva. Elképzelni se tudom, mennyi meló lehet egy ilyen 20 perces animált videót elkészíteni. A jó szkript megírása se pár nap.

Jó látni, hogy a nézők ezt látják, érzik és elismerik.

Jelenleg (2023.10.28.) már 144 E. feliratkozója van a csatornának, a videót pedig – amit most ajánlok – közel fél millióan néztek meg. Az életünket, a jelent is egyre inkább, de a közeli jövőt radikálisan meghatározó folyamatról

a globális felmelegedésről nehéz

olyan anyagot találni, ami nem unalmas, nem száraz. Ami élvezhető, érthető, és a „lerágott téma” ellenére is friss. Ez a videó olyan. 20 percet mindenképp megér, de megérne háromszor 20 percet is.

Különösen nagy kedvencem, hogy Yellowstone-t hozza példának, amikor próbálja megértetni, hogyan működnek ökoszisztémák.

Őszintén jó szívvel ajánlom nektek az alábbi videót!        


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több film és videó

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több környezet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kellenek halak a kerti tóba?

Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

3 hozzászólás

  1. Nem szoktam gyerekeknek átküldeni videókat, de ezt most igen, mert nagyon érthető a magyarázat és az animáció is valóban. Egyébként meg persze a felnövekvő nemzedéken nagyon sok múlik.
    Kösz Cen’!

  2. Teljesen beparáztam- megosztottam és el is küldtem én is a testvéreim unokáinak. Most örülök igazán, hogy nekem nincsenek (bocs ).
    Amúgy tökéletesen egybevág a megoldás azzal, amit nekünk mutatsz a birtokodról kedves Cen, meg a számba vett fajokról , ahogyan a birtokod alakítása bőséggel adja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük