🍄 A birtok legszínesebb gombája az osztrák csészegomba

A birtok legszínesebb gombája az osztrák csészegomba


Nem új fajról van szó, sőt: erről a gombafajról évtizedek óta tudok, minthogy nála feltűnőbb gomba kevés van. Termetre nem nagy, de egyrészt olyan időszakban tenyészik, amikor szemet szúr, ha valahol gomba nő (akár a tél közepén is), másrészt annyira rikító vörös, annyira dekoratív, hogy elég egyszer látni, és soha többé nem felejtjük el.


2024.03.13., Nagypatak partja, égerláperdő | Fotó: Centauri

Az osztrák csészegomba (amit sokáig piros csészegombának hittem) már az utamba került 2000 környékén is. A birtokon ritkábban, de a környékbeli fenyvesekben például kis számban, de rendszeresen láttam. Sokszor a Nagypatak partvonala mentén is. Aztán évről évre egyre több lett. Az utóbbi évek szárazságai nem kedveztek neki, de az idén bőségesen jött csapadék, a tél sem volt száraz, így most annyi van, mint amennyi talán soha korábban.

A Nagypatak mentén az égeresben és a birtokon együttesen több ezer osztrák csészegombát látni, de talán elérhetik a tízezres nagyságrendet is. Különösen az égerláperdőn, de csodálatos telepet találtam a dagonyáknál (lásd fotó), és még az Angolkertben is rábukkantam a nagykapunál a diófa alatt, holott az Angolkertben korábban nem találtam.


Égerláperdőben. Ezen a fotón jól látszik, hogy kedveli a mohás és zuzmós ágakat. | Fotó: Centauri

Az osztrák csészegomba

egész Európában elterjedt, sőt egyes források szerint megél a déli féltekén is. Van egy hozzá rendkívül hasonló faj, a piros csészegomba. Korábban a piros csészegombát tartották gyakorinak, de alaposabb vizsgálatok kiderítették, hogy az valójában ritka (olyat is hallottam, hogy csak 1000 méteres magasság fölött található).

A két fajt biztosan csak a spórájuk mikroszkopikus vizsgálata alapján lehet eldönteni. Hivatalosan és szigorú értelemben tehát nem tudhatom, hogy ezek a gombák osztrák csészegombák. Viszont ennyire gyakori aligha lehet itt a piros rokon.

Bárhogy van is, veszek mintákat (mert a birtoktól bármi „kitelik”, lásd havasi sarlósfecske). Vannak a határozásra elvileg alkalmas mikroszkópjaim is, bár ezeket rég nem használtam, és szó sem esett róluk a hosszú évek alatt, de most talán itt az ideje, hogy elővegyem őket. Annál is inkább, mert mikroszkópos vizsgálatok bevezetését – mint újítást 2024-ben – felvettem korábban is a területkezelési- és kutatási tervbe. Sok új fajt és sok érdekességet hozhatnak az efféle „laboratóriumi” vizsgálatok is.


Fotó: Centauri

Az osztrák csészegombáról még annyit – azontúl, hogy gyönyörű, és amikor nagyobb telepeket találok, nem tudok betelni vele –, hogy korhadéklakó (idegen szóval: szaprofita), jellemzően kisebb, a fákról letörött ágakon nő a talajon, még akkor is, ha többnyire az a látszat, hogy az avarból tenyészik fel. Ilyenkor is avarral fedett vagy a talajba süllyedt ágakból nő. Nedves helyeken érzi magát jól, leginkább éger, akác és juharágakon találjuk. Nálam szinte kizárólag az éger ágain, de előfordul akácon a dagonyáknál, az Angolkertben pedig dión.

Szokatlanul korán jön elő,

sokszor már a hó alól is. 2023/2024 telén szinte mindvégig láttam egy keveset, hol itt, hol ott, főként az égeresben. 2024 február közepétől viszont már tömeges.

Találtam egy érdekes adatot az élettani hatásáról. Nem finom, íztelen, de ehető gomba, az alábbi adat szerint viszont talán érdemes az ételbe csempészni. Igaz, másutt azt írják, hogy bár nem védett és nem ritka, érdemes a kíméletre.

„Ehető gomba, de étkezési értéke jelentéktelen. Íztelen, szagtalan, de ételekben dekorációs célokkal piros színe miatt jól használható. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy főzés hatására jelentősen veszíthet a színéből, könnyen kifakul. Egy 2011-es kutatás jelentős antioxidáns hatásokat fedezett fel, ami alapján a gyógyászatban is használható lehet.” Forrás: Osztrák csészegomba – Sarcoscypha austriaca (fortissimafungus.com)

Rendkívül jó indikátor lehet!

Két dolgot lehetne jól monitorozni vele:

  • A felmelegedés hatásait
  • és a csapadékmennyiség változását.

A telek enyhülésével valószínűleg egyre korábban jön elő, illetve egyre gyakrabban és egyre nagyobb mennyiségben lesz jelen télen is, ugyanakkor, ha az éghajlatváltozás miatt csökken a csapadékmennyiség, egyre kevesebb lehet.


2024.03.13. | Csodálatosan szép telep a dagonyák fölött az akácos szélében. Itt évek óta, mindig akad, de az idén szokatlanul nagy csokorban és szokatlanul nagy példányok. Ekkorákat talán még sosem láttam. | Fotó: Centauri
Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

  1. Tudományos igényességű értekezés ezekről a csodás gombákról.🍄

  2. Gyönyörű! Tudja, hogy kell helyezkedni! A zöld zuzmó, mint a piros kiegészítő színe, nagyon jól áll neki! 🙂

  3. Ez a gomba az intenzív piros színével olyan a zöldben mint a minta a nagy kedvenc desigual minta a ruhán. Szóval ő elegáns, színes , különleges és eltéveszthetetlen márka a természetben:-)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük