Ezért veszélyes, ha a házi macska és a denevér találkozik

házi macska

Ezért veszélyes, ha a házi macska és a denevér találkozik


A háziállatok, leginkább a vadon élő állatokkal és az emberekkel való szoros kapcsolataik miatt az emberre is veszélyes (zoonotikus) fertőzéseket közvetíthetenek. A házi macskák gyakran zsákmányolnak kistestű vadállatokat, például rágcsálókat, denevéreket és madarakat, amelyek különböző kórokozók hordozói lehetnek. Ugyanakkor nem tudunk túl sokat arról, hogy a macskák milyen és mekkora szerepet játszanak a betegségek megjelenésében.

Szentiványi Tamara, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa egy új-kaledóniai és egy brit kutatóval együtt elsőként vizsgálta a házi macskák és a denevérek közötti interakciókat és a potenciális fertőzéseket.

A felméréshez a tudósok az iNaturalist nevű Citizen Science (közösségi tudományos) platform adatait használták fel. Ebbe az online rendszerbe bárki feltöltheti a természettel kapcsolatos egyéni megfigyeléseit képek, videók formájában, vagy különböző mintákat küldhet be, esetleg kérdőíveket tölthet ki. A kutatók ezeket az adatokat számos tudományágban, többek közt az ökológiában, a konzervációbiológiában, az invázióbiológiában vagy a köz- és állategészségügyi kutatásokban tudják hasznosítani.

A macska, a természetvédelem és az egészség

A tanulmány szerint világszerte megfigyelhető, hogy a házi macskák denevéreket zsákmányolnak, de Európában és Észak-Amerikában – feltehetően a lakossági megfigyeléseket gyűjtő platformok népszerűsége miatt – gyakrabban jelentik ezeket. Számos megfigyelés védett és veszélyeztetett denevérfajokra vonatkozik, amely feltételezhetően természetvédelmi problémára utal, leginkább olyan területeken, ahol jelentős a védett fajok száma. Ilyen Magyarország is, ahol mindegyik denevérfaj természetvédelemi oltalom alatt áll.

De a macskák denevérvadászata nemcsak természetvédelmi problémákat okoz. A különböző denevérfajok ugyanis az embert is fertőzni képes betegségek gazdái lehetnek. Az afrikai szelindekdenevér-faj, a Mops pumilus például a nemrégiben leírt bombali Ebola-vírus gazdája. Európában pedig a denevérek elejtése akár a veszettség terjedéséhez is hozzájárulhat.

A szabadon élő házi macskák tehát természetvédelmi és egészségügyi kockázatot is jelentenek, kritikus szerepüket mégis gyakran alábecsülik. Mint a kutatók hangsúlyozzák, hogy a legjobban úgy lehet védekezni a kórokozók és a macska megbetegedése ellen, ha a gazdáik nem engedik ki az állatokat a szabadba, ugyanis ezzel kiküszöbölhető a vadon élő állatokkal való találkozásuk (és egyben az is, hogy maguk essenek áldozatul más ragadozóknak). Továbbá javasolják, hogy ha a háziállatokon betegség jelei mutatkoznak, azonnal forduljanak a gazdák állatorvoshoz.

Így vehetünk részt a kutatásban

A tanulmány végén részletes útmutató található arról, hogy mire figyeljünk, ha képeket illetve adatokat küldünk be a közösségi tudományos platformokra. At útmutatásokat a házi macskák által zsákmányolt állatokra konkretizálták.

A zsákmányolt állat azonosítása:

  • Készítsünk több fotót az állat testéről, és törekedjünk rá, hogy az arc és a profil jól kivehető, részletes legyen
  • Ha lehet, a méretarányok érzékeltetéséhez helyezzünk el a zsákmányállat mellett ismert méretű tárgyakat (például vonalzót, pénzérmét, telefont)
  • Ne sötét háttér előtt fotózzunk, mivel ez ronthatja az állat vonásainak kivehetőségét
  • Ne érintsük meg közvetlenül az állatot, szabad kézzel soha ne nyúljunk elpusztult vagy láthatóan beteg, haldokló állathoz. Egészségesnek tűnő vadállathoz se nyúljunk soha.

Az esemény körülményei:

  • Írjuk le a látott esemény körülményeit és részleteit
  • Ha lehet, adjunk információt a ragadozó macskáról, elsősorban arról, hogy házi, kóbor vagy elvadult macska-e

Komuunikáció a kutatókkal:

  • Engedjük meg a kutatóknak, hogy kapcsolatba lépjenek velünk a megfigyelésre vonatkozó további információkért
  • Ehhez a legjobb, ha rendszeresen bejelentkezünk a platformra és megnézzük, érkeztek-e frissítések vagy további kérdések az adatainkkal kapcsolatban

A kutatók országos macskanyilvántartások létrehozását javasolják, amely hasznos lenne többek között a házimacskák populációszámának megismeréséhez is.

A házi macskákat egyébként azért sem tanácsos szabadon engedni, mert veszélyeztetik a vadmacskák populációját.

Az állatbarátoknak pedig nagyon fontos résen lenniük és megfontolniuk, hogy mire kattintanak, mert messzemenő következményei lehetnek:

Forrás: MTI, Mammal Review, Magyar Kutatási Hálózat, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több macska

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Újabb áldozatot követelt a veszettség

Alig kezdődött el az év, már két állatnál is igazolták a veszettséget Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, január 26-án pedig egy kóbor macskánál…Tovább

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Jönnek a távirányítós csótányok

Olyasmi történik éppen, amire talán még a legvadabb sci-fikben sem találunk példát. A madagaszkári bütykös vagy sziszegő csótányokkal már több mint tíz éve…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük