Ezért légy nagyon óvatos a megható állatmentő videókkal!

állatmentő videók

Kamu állatmentő videók terjednek a Youtube-on


Néhány hónapja feldobott nekem a Youtube egy videót, a borítóképen egy nagyon rossz állapotban lévő macskával. A felirat úgy szólt, hogy “szegény macska az utolsó pillanatai élte az út szélén, de senki nem segített neki”. Ez az ízléstelen hatásvadászat nagyon gyanús volt, ezért lekattintottam, hogy megnézzem, beigazolódik-e a gyanúm: ez is egy a kamu állatmentő videók közül.

Hamis állatmentő videók

Korábban olvastam már erről a problémáról: a videó készítői veszélyes helyzetbe hoznak egy állatot, hogy utána „megmentsék“, majd eldicsekedhessenek vele látványos, modoros gesztusok sorával, hogy mennyire hősies, áldozatos, nagyszerű emberek ők. A hatás nem is marad el, nézők milliói árasztják el a kommentszekciót hálás és köszönő sorokkal. Nem lehet ezért hibáztatni őket, mármint a nézőket. Mindenki vágyik a szívmelengető történetekre, ezek a tartalomgyártók pedig kizsákmányolják az emberek empátiáját, visszaélnek a jóérzéssel, és egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak, hogy becsapják a Youtube-on szörfölőket.


Viszont állatmentésről szó sincs. Az egész egy megkoreografált, beállított jelenetsor, és a benne szereplő állatok nem ritkán ismétlődő kínzások áldozatai. Néha le is bukik egy-egy ilyan csatorna, és ami kiderül az állatok körülményeiről és állapotáról, az nem való mindenki idegeinek.

A neten és a Facebookon is sok anyagot lehet erről találni, de azok többnyire egyetlen típusú megmentős forgatókönyvet emelnek ki: azt, amikor kiskutyákat, kismacskákat, kismadarakat veszélyes állatok, például kígyók közelébe tesznek, megvárják, míg a helyzet eszkalálódik, majd szép komótosan, időt hagyva a nézőnek az elmélyülésre és az érzelmek erősödésére, „megmentik“ az áldozatot.

„Senki nem segített a haldokló macskán“

A kamu állatmentő videók azonban nemcsak így nézhetnek ki. Erre jó példa az a csatorna is, amit feldobott nekem a Youtube, és amit azért nem nevezek meg, hogy ne generáljak neki további forgalmat. De ha szereted a cicás videókat, valószínűleg te is találkoztál már vele.


A videóban egy macska magatehetetlenül fekszik az úton, láthatóan szenved. Ha egy igazi állatmentő találna egy ilyen macskát, akkor az első dolga az lenne, hogy a segítsen neki, és nem az, hogy levideózza. Ehelyett itt hosszú, kínos és kényelmetlen perceken át figyelhetjük szegény állatot. Melyik állatmentő az, amelyik képes erre? Amelyik nem találná ezt etikátlannak, ízléstelennek és feleslegesnek? Ja, és mindez megfelelően szívhezszóló zenével és felirattal megkomponálva.

Nagy nehezen eljutunk addig, hogy a macska lekerül az útról. Gondoltam, akkor a következő képsorok biztos az állatorvoshoz vezetnek. Hát nem. A következő képeken azt látjuk, amint az állatot megfürdetik. Egy csonttörött, sérült állat útjának biztos, hogy először nem a fürdőbe kell vezetnie, mert ez könnyen súlyosbíthatja a helyzetet. Miután hosszasan fürdették a szerencsétlent, újabb hosszú képsorokon keresztül látjuk, ahogyan a már tiszta, de gyógyultnak a legkevésbé sem tűnő macska egy szobában próbál esetlenül járni-kelni. Állatorvos persze nincs se a közelben, se a távolban. A kép egyáltalán nem áll össze. Ha pedig rékeresünk a szervezet nevére, még több furcsaságot találunk.


Árulkodó jelek, hogy kamu állatmentőkkel van dolgunk

Ez csak egy példa, de számos hasonló videó van a Youtube-on, és élete során legalább egyszer valószínűleg mindenki találkozik egy ilyennel, mert borzasztóan agresszíven nyomulnak. Nem mindig könnyű tetten érni őket, de van néhány közös jellemző, ami alapján lehetséges.

Ha tehát olyan videót látunk, amelynek a borítóképén egy nagyon rosszul kinéző állat van, semmiképp ne kattintsuk le, mert jó eséllyel kamu állatmentőkről van szó, akik maguk hozták ilyen helyzetbe az állatot.

De nem biztos, hogy minden videó ilyen borítóképpek készül. Vannak más árulkodó jelek is. Ilyen a végletes helyzetet felidéző cím. Például: haldokló macska, haldokló, keservesen síró kiscica szerepel benne.


Én nem fognék meg így egy kismacskát. A felirat hibás angollal: “Elrejtette maga mögé a kismacskát, mintha az egyetlen értékes dolog lenne”

A kamu állatmentő videók felépítése

 • A képkivágás gyakran szűk és közeli, a videóban gyakran nem látjuk az emberek fejét és a tágabb környezetet.
 • A mentési akció indokolatlanul hosszúra nyúlik. Sokszor azt érezzük, hogy sürgetnénk az eseményeket.
 • Indokolatlan elemek, jelenetek kerülnek bele csak a dramaturgia kedvéért.
 • Eltúlzott, modoros gesztusokkal nyúlnak az állathoz, látványosan simogatják, fogják meg, ugyanakkor feltűnhet, hogy gyakran nyomorgatják, szükségtelenül fogdossák is.
 • Hatásvadász zene és feliratok
 • Az állat viselkedésével vagy körülményeivel valami nem stimmel.
 • Az állattal nem szakszerűen bánnak, nem kap szakszerű ellátást.
 • Szélsőséges az alaphelyzet: haldokló állatot kell megmenteni
 • Gyakran szerepelnek benne bajba került kiscicák és aggódó anyamacska.

Nem létező szervezet

 • A hamis állatmentők gyakran használják ismert szervezetek nevét apró változtatásokkal, ahogyan ez a hamisított termékeknél is szokott lenni
 • Nincs honlapjuk vagy nem az a honlapjuk neve, mint a csatornáé: az említett csatorna esetében a név egy ismert amerikai szervezetéhez hasonló, és a Facebookon egy amerikai cím tartozik hozzájuk. A Youtube-on azonban egy másik, pakisztáni, lahore-i székhelyű állatvédő szervezet nevében kérnek pénzt, amely egyébként már megszűnt.
 • Sehol nem találni meg a mentett állatok profilját, sem a neten, sem a közösségi médiában nem ajánlanak állatokat örökbe fogadásra
 • Egy-egy nemlétező szervezethez több csatorna is tartozhat, a Youtube időnként tiltja ezeket, aztán újak születnek.

A kommentszekció

 • A kommentszekció tele van köszönő és hálás posztokkal.
 • A kritikus kommenteket valószínűleg törlik.
 • A videó nézettsége az egekbe hág.

Egy szó, mint száz, ha ezekből a jelekből bármelyik is igaz a csatornára, akkor jó eséllyel kamu állatmentő videókról van szó, amit érdemes jelenteni a Youtube-nak. Ha gyanúsnak tűnik, ha bármi is furcsa, szokatlan vagy éppen túl megszokott, ismétlődő benne, jó eséllyel kamuvideó. Semmiképp ne kattintsuk le, ha pedig már lekattintottuk, ne nézzük végig, ne osszuk meg, ne kommenteljünk. Mert minél több az interakció, annál több pénz kerül állatkínzók kezébe, és annál jobban terjednek a hamis videóik, majd annál több hasonló videót fognak készíteni. Aljasságuk abban rejlik, hogy az emberek jó érzését használják ki, miközben pont az ellenkezőjét teszik annak, amit hirdetnek. Legyetek résen!

Képek: Unsplash, Youtube

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több állatvédelem

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Új állatvédelmi tananyag készült

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatvédelmi tananyagot és képzési sorozatot készített jogalkalmazóknak, hogy hatékonyabbá és gördülékenyebbé…Tovább

A láthatatlan ragadozó | A vadmacska

A vadmacska megritkulásának elsődleges oka ugyanaz, ami sok más veszélyeztetett faj esetében is: az élőhelyek leromlása, eltűnése. Itt azonban fokozottan érvényes ez…Tovább

még több Youtube

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

 1. Egyetlen ilyen videót sem néztem még meg, mert nem bírom nézni a szenvedésük, irtózom tőle, másrészt ki képes filmezni egy szenvedő állatot a segítség helyett- nyilvánvaló, hogy csaló. A menhelyes videók még hitelesek, ott még elhiszi az ember, hogy tényleg befogadott állatoknak gyűjtenek élelemre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük