Mérföldkő a robotsebészet terén

robotsebészet

Mérföldkő a robotsebészet terén


Mérföldkövet ért el az Országos Onkológiai Intézet (OOI) a robotsebészet terén, miután az elvégzett robotasszisztált műtétek száma meghaladta az ezret. Ez az intézet szerint mérföldkő nemcsak számukra, de a magyar onkológia, kiemelten pedig a daganatsebészeti szakma számára.

Egy európai uniós támogatásnak köszönhetően 2021-ben Magyarországon először két daVinci X sebészeti robotot állítottak üzembe az Országos Onkológiai Intézetben és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, majd 2023 szeptemberében az OOI újabb daVinci Xi robottal bővítette eszközparkját. Az eszközfejlesztés eredményeként idén februárban az intézetben a robotsebészeti műtétek száma meghaladta az ezret.

A robotasszisztált konzolsebészek közül az urológia szakterületén Tenke Péter központvezető főorvos elsőként, majd a nőgyógyászat területén Novák Zoltán főorvos szerzett oktatói képesítést. Ennek köszönhetően már a robotsebészeti képzés is biztosított az onkológiai intézetben.

Az OOI tervei között szerepel a többi között a fej-nyaki daganatsebészet fejlesztése, továbbá valamennyi sebészeti szakma esetében a robotsebészeti képzés biztosítása Magyarországon. Az Országos Onkológiai Intézet és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház együttműködésével az országos és regionális robotsebészeti képzési központ kialakításának mind a személyi, mind az infrastrukturális feltételei adottak.

A robotasszisztált beavatkozások az urológiai, nőgyógyászati, hasi sebészeti és mellkassebészeti területeken történtek. A robotsebészet számos előnnyel jár a hagyományos, nyílt és laparoszkópos sebészeti technikákhoz képest.

A robotkarok precízebb mozgást tesznek lehetővé, ami minimalizálja a műtéti hibák esélyét. A beavatkozások kisebb bemetszéseket igényelnek, ennek következtében kisebb a trauma, a betegek gyorsabban gyógyulnak és a szövődmény is kevesebb az ilyen műtéteknél. A gyorsabb gyógyulásnak köszönhetően a betegek rövidebb időt töltenek a kórházban.

Forrás: MTI, kép: Intuitive/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több orvostudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több tech

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kínai közutakon futhat az önvezető Tesla

A Reuters hírügynökség belső vállalati forrásoktól származó értesülése szerint a Tesla teljesen autonóm önvezető szoftverre tervez hatósági engedélyt kérni Kínában…Tovább

3 hozzászólás

  1. A Friderikusz podcast vendége volt a da Vinci robot egyik atyja, a youtube-on megtalálható a beszélgetés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük