Így műt egy robot | A DaVinci X

A szoborfaragó gép kapcsán elgondolkodtam azon, hogy vajon hol tart a robotos műtéti technológia, és tegnap meg is érkezett a válasz, ugyanis sajtótájékoztatót tartott Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI), és Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója abból az alkalomból, hogy egy éve vezették be a robotsebészeti programot Magyarországon.

Mint a sajtótájékoztatón kiderült, azóta 463 robotasszisztált műtétet hajtottak végre a két kórházban a daVinci X nevű robottal. Míg az onkológián nőgyógyászati daganatsebészeti beavatkozásokat végeztek, a Jahn Ferenc kórházban zömében urológiai műtétek történtek, és robotos hasi sebészeti beavatkozásokat is indítottak. Az onkológiai intézet közben egy második robot beszerzését is tervezi a mellkassebészeti központba, és hosszabb távon a kórház mind az öt területen – nőgyógyászat, urológia, hasi sebészet, fej-nyaksebészet, mellkassebészet – szeretné alkalmazni a világszínvonalú technológiát.

A robot bemutatója

Miért jó robottal műteni?

A robotasszisztált beavatkozásoknak több előnye is van: precízebben hajthatók végre a műtétek, a műtéti terület képe jelentősen nagyítható.

A robottal műtött betegek mintegy fele annyi időt töltöttek a kórházban, miután rövidült a műtét utáni felépülési időszak.

Emellett kevesebb a műtéti és posztoperatív komplikáció, így rövidülnek a műtéti várólisták.

A robotasszisztált beavatkozásoknál pontosabban meghatározható a műtéti terület, a hagyományosan vagy laparoszkópos úton nehezen hozzáférhető helyen is végezhető műtét, valamint a túlsúlyos betegek műtétje is viszonylag könnyen kivitelezhető.

A robotot az említetteken kívül még két helyszínen, a Semmelweis Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen alkalmazzák.

Így hámoz meg egy szőlőszemet

(Forrás: MTI, kép: Unsplash)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük