Letéríthetik a madarakat a vonulási útvonalakról a napviharok

madárvonulás napvihar

Letéríthetik a madarakat a vonulási útvonalakról a napviharok


A Michigani Egyetem kutatói huszonhárom év madárvonulásait elemezték az Észak-Dakotától Texasig terjedő, Nagy-síkságon keresztül vezető, ezerhatszáz kilométeres útvonalon.

A madarászok harminchét amerikai időjárási radar képein keresték meg a vonuló madárcsapatokat, ezzel párhuzamosan pedig a mágneses tér mérésére alkalmas magnetométerek adatait is elemezték.

Miután leszűrték a geomágneses zavarok helyét és idejét, azt találták, hogy

a vonuló madarak mennyisége kilenc-tizenhét százalékkal csökken akkor, amikor „rossz“ az űridőjárás, például napkitörés történik. Ilyenkor több madár is téved el, tér le a vonulási útvonalról, és tűnik fel teljesen váratlan helyeken.

Arra már korábban rájöttek a tudósok, hogy éjszaka a madarak nagyban támaszkodnak a Föld mágneses mezejére a navigáció során, a napkitörések pedig megzavarják ezt a mágneses mezőt, ezzel együtt pedig úgy tűnik, a madarak iránytűje is kibillen.


Sarki ludak Pennsylvaniában

Mint a kutatók elmondták, az állatok gyakran olyan környezeti tényezők alapján hoznak döntéseket, amelyeket az emberek egyáltalán nem érzékelnek, mint például a mágnesesség. Ezek a döntések pedig a mozgásaik populációszintű mintázatait alakítják.

A napkitörések ugyanakkor nemcsak a madarak, hanem az emberek tájékozódási lehetőségeire is hatással vannak: megzavarhatják a műholdas kommunikációt és a GPS-t.

Jelenleg pedig éppen intenzív időszakot élünk a tizenegy éves napaktivitási ciklusban, amely 2025-ben éri el a csúcspontját. De ahogyan a földi, úgy az űridőjárásra vonatkozó jóslatok is változhatnak.

Forrás: Space.com, képek: Unsplash, Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több madárvonulás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több 5G

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük