Bréking! Kiderült, mi történt a “radioaktív” faluban

radioaktív sugárzás

Kilőtt a radioaktív sugárzás egy kis hegyi faluban


Mára a spanyol lapokhoz is megérkezett a burguetei sugárzás híre, és hozzá a magyarázat is: műszerhiba okozta a hihetetlen adatokat. Mint a Pamplona Actual írja, Navarrában nem történt nukleáris incidens, bár sokaknak feltűnhettek a kiugró sugárzási értékek. A történteknek azonban meglehetősen banális magyarázata van, mégpedig az, hogy a Burguete állomáson elhelyezett szenzorok egyike elromlott, és ezért mutatott riasztó értékeket. Az ügy nagy feltűnést keltett, hiszen az adat valóban aggasztó volt, és lila színnel kiemelve, veszélyesként jelent meg az európai REMon hálózat térképén.


Van, aki már tudja rólam, hogy szeretek interaktív, valós idejű térképeket böngészni. Ma Európa háttérzugárzási térképében mélyültem el, amin megnézhetjük, mekkora a radioaktív sugárzás az egyes mérőállomásokon. És akkor egy elképesztő adatot pillantottam meg. Az ember azt gondolná, hogy a legmagasabb sugárzás valamelyik atomtemető vagy atomkatasztrófa környékén érhető tetten. De itt most más látszik.

Európa legsugárzóbb helyszínei

A Pireneusokban, az észak-spanyolországi Navarra autonóm közösségben találunk egy lila pontot egy Burguete/Auritz nevű falunál. Ez az egyetlen hely most Európában, ahol az érték február 11-én délelőtt magasabb volt, mint 2000 nSv/óra. Méghozzá nem is akármennyivel: az értékek 25 ezer körül mozogtak, de ezek a februári 10-i 60 ezerről estek vissza idáig. Mindezt úgy, hogy február 9-én, pénteken 19 órakor még csak 99 volt, majd 20 órára négyezerre ugrott.A második legsugárzóbb helyen, a Poléziai Állami Radioökológiai Rezervátum (PSRER) mellett, ami a csernobili katasztrófa radioaktív csapadéka által leginkább érintett terület Fehéroroszországban, és a csernobili tiltott zónához tartozik, két kategóriával kisebb a sugárzás. Brahin település mérőállomásán 420 az nSv/óra, míg Csernobilban csak 166.


A sötétkék pötty Brahin, pontosan alatta pedig Csernobil

De mi történik ezen az eldugott kis helyen, a Camino útvonalán, ahol sem atomerőmű, sem nukleárishulladék-lerakó, sem kísérleti laboratórium nincs? Ez az érték annyira kiugró, hogy az ember először mérési illetve műszerhibára gyanakszik, ami simán előfordulhat. De vajon mi zavarhatta meg a rendszert?


Egy ásatás is lehet veszélyes?

A térképet böngészve feltűnik, hogy van a közelben egy ókori régészeti terület, Zaldua. Nem kizárt, hogy innen szabadult fel a megszokottnál valamivel (jóval) nagyobb mennyiségű radon. A radon egy természetes radioaktív gáz, ami a földkéregben található, és könnyen összegyűlhet egy-egy ásatáson bizonyos üregekben. Nem ez az első eset, hogy veszélybe sodorja a régészeket.

2003-ban például Mexikóban kellett felfüggeszteni egy ásatást Teotihuacan romvárosában, amikor a Tollas Kígyó temploma alatt véletlenül felfedeztek egy alagutat, majd nem sokkal később az is kiderült, hogy veszélyesen magas benne a radonkoncentráció. Persze, nem biztos, hogy itt is ez történt, ez csak találgatás. Azt mindenesetre reméljük, hogy senkiben nem tett kárt a sugárzás, már ha egyáltalán valóban sugárzásról van szó.


A magyarországi figyelmeztetési szint egyébként 250 nSv/h, a riasztási szint 500 nSv/h, mely utóbbiról is azt írja az Országos Atomenergia Hivatal, hogy még nem jelent valós veszélyt. Eszerint, ha nem is teljes nyugalomban, de viszonylag biztonságban sétálgathatnánk a fehérorosz erdők környékén. Magyarországon viszont nem kell aggódni, a sugárzás minden mérési ponton alacsonyabb, mint 200, Pakson 101.

Burguete/Auritz nevét egyébként onnan is ismerhetjük, hogy Hemingway két évet itt töltött 1924-25-ben, amiről Fiesta, a nap is felkel (The sun also rises) című regényében emlékezik meg.

Képek: REM, címlapkép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több környezet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

sugárzások

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

38 éve történt a csernobili katasztrófa

1986. április 25-ről 26-ára virradó éjszaka az Ukrajnában működő csernobili atomerőmű negyedik blokkjában robbanás történt. A detonáció felszakította az épület tetejét és falait…Tovább

29 hozzászólás

 1. Ó, emlékszem, milyen jót nyomoztunk tavaly egy Kanada fölött megjelenő kén-dioxid felhő miatt! 🙂 Én még a CHATGPT-t is megkérdeztem, de aztán hazudósnak bizonyult. 😀

  No, ennek a sugárzásnak is utánajárok majd egy kicsit. Jó játék lesz megint! 🙂

  1. Author

   Hajrá, Edit! A múltkor is te adtad a kulcsot a megfejtéshez, kíváncsi vagyok, mire jutsz most! 🙂

 2. No, most nem vesztegettem az időmet, és rögtön a ChatGPT-t kérdeztem. Most egy Copilot nevű válaszolt. 🙂

  A kérdés:
  “Az észak-spanyolországi Burguete/Auritz településnél miért mértek 2000 nSv/h-nál magasabb sugárzási értéket 2023. február 11-én délelőtt? Mi volt az oka a magas értéknek?”

  A válasz:
  “A 2000 nSv/h-nál magasabb sugárzási értéket, amit 2023. február 11-én délelőtt mértek a Burguete/Auritz településnél, egy meteorológiai ballon okozta, amely egy radioaktív izotópot, a kripton-85-öt tartalmazott. A ballon a Franciaországból származó légáramlatok hatására érkezett a spanyol területre, és a Burguete/Auritz közelében szakadt el a földtől. A kripton-85-öt a légkörben mérő eszközök kalibrálására használják, és nem jelent veszélyt az emberi egészségre vagy a környezetre. A sugárzási érték rövid időn belül visszaesett a normális szintre.”

  Ezt hihetőnek tartom. Lehet, hogy az MI is okosodik? 🙂 De ilyesmire biztosan nem gondolnánk. Mármint nem arra, hogy az MI okosodik, hanem a hőlégballonra. 🙂 🙂

 3. Author

  Egyből a közepébe csaptál? 🙂 Nahát, ez nagyon érdekes magyarázat, eszembe nem jutott volna. Mindjárt megnézem, mit lehet erről tudni. Amúgy a ChatGPT már up-to-date, szóval friss eseményeket is ismer? Annyiban téved, hogy a sugárzás még mindig 25 ezer, szóval nem esett vissza a normális szintre. De ez baromi érdekes, amit a meteorológiai ballonokról mond.

  1. Igen, talán érdemes utánanézni, hogy mi most a helyzet a sugárzással, hogyan működnek ezek a hőlégballonok, meg mi ez a kripton-85, és hogy tényleg használják-e meteorológiai műszerekben.
   Még most sem tudom, mennyire lehet hinni a ChatGPT-nek. Azt sem tudom, hogy milyen adatbázisokat használhat.
   Mivel ez a terület – meteorológiai mérések hőlégballonnal – számomra teljesen ismeretlen, a magyarázata nekem hihetőnek tűnt.

  2. Ami elgondolkodtatott, és kicsit el is bizonytalanított a válasz helyességét illetően: vajon mennyi kripton-85 lehet egy ilyen műszerben, amit a sugárzásmérő műszerek kimutatnak.
   Szóval azért vannak fenntartásaim, és ha lesz időm, körbejárom még a témát én is.

   Esetleg kérdezz meg te is egy ChatGPT-t, Mara! Az legutóbb is érdekes eredményt hozott. 🙂

   1. Author

    Na, igen, ez jó kérdés..meg amit itt a ballon kapcsán ír, hogy Franciaországból sodródott, de Spanyolországban szakadt el a földtől..hát szorosan a nyomában kell járni Cseti információinak, mert sokat fantáziál. 🙂 Nekem azt írta, hogy csak 2022 januárig up to date, szóval nem tudja megmondani, mi történt most..De a kriptonról magyarázott valamit, hogy használják a meteorológiában, amikor rákérdeztem, de nem egészen értem.

    1. Én a tavalyi kén-dioxid felhő óta nem használtam ChatGPT-t, de ha kétségeink vannak a válaszát illetően, és egy csomó időt el kell töltenünk a helyességének az ellenőrzésével, akkor már el is ment a kedvem tőle, hogy használjam. ☹

     1. Author

      Igen, kicsit megbízhatatlan. 🙁 Hiába ad néha helyes válaszokat, ha nem tudjuk, hogy mikor..

 4. Jajj, Mara, tévútra vittelek, ne haragudj! Most vettem észre, hogy elírtam a kérdésben a dátumot, és 2023. február 11.re kérdeztem rá. 🙁

  De most kapaszkodj!
  Feltettem a kérdést a helyes dátummal is az előbb. A válasz ezúttal:

  “A 2000 nSv/h-nál magasabb sugárzási értéket, amit 2024. február 11-én délelőtt mértek a Burguete/Auritz településnél, egy meteorit becsapódása okozta. A meteorit egy kis darabja a Föld légkörébe lépett, és a település közelében csapódott be, nagy sebességgel és hővel. A becsapódás során a meteorit anyaga radioaktív bomlásba kezdett, és nagy mennyiségű ionizáló sugárzást bocsátott ki. A sugárzás elérte a települést, és a környező területeket is, ezért a sugárzásmérők magas értékeket mutattak. A sugárzás azonban nem volt veszélyes az emberekre és az élővilágra, mert a meteorit nagyon kicsi volt, és a bomlás gyorsan lecsökkent. A sugárzás szintje hamarosan visszaállt a normális értékre, és nem okozott semmilyen káros hatást.”

  Ehhez mit szólsz? 🙂

  1. Author

   Hát ez egyre vadabb. 😀 😀 De hogyhogy neked nem írta, hogy csak 2022-ig tud naprakész válaszokat adni?

   1. Fogalmam sincs, miért nem írta. Úgy látszik, ez a Copilot nevű cseti mindenképpen összerak egy választ neked, szeme sem rebben. 🙂 Ez a Windows-11 alatti ChatGPT. Te melyiket kérdezted, mert ma már sok van, szerintem.

     1. A Windows-11 Edge böngészőjébe bele van építve ez a Copilot nevű – régebben Bing – cseti. Én azt használtam a laptopon.

  2. Author

   De amúgy nagyon tanulságosak ezek a válaszok szerintem. Főleg, hogy minket nem lehet behúzni a csőbe! 😉

 5. Author

  Hát ez érdekes, most én is megkérezdtem a Copilotot, erre beidézte nekem a Cenwebről, amit írtam. 😀

  1. Tényleg naprakész! Így már semmi kétség. 😉 😀
   Viszont egyre inkább kérdés, hogy mennyire lehet neki hinni. 😕

   1. Author

    Szerintem bizonyos esetekben akár adhat jó ötleteket a további kutatáshoz.

 6. Háttér sugárzás- nincs benne semmi különleges, a szintje ingadozó, nem ettől kell félni, hanem attól, amit az ember csinál az izotópokkal. Az OAH-nak hiszek.

  1. Author

   Szóval azt mondod, még egy ilyen magas sugárzás is biztonságos?

  1. Author

   Bár Burguetében ütemesen csökken a sugárzás, szóval nem tudom. 🙂

 7. Nem tudom, hogy biztonságos e. Azt tudom az izotópos életemből, hogy vannak küszöbdózisok, amikhez direkt módon hozzá lehet rendelni egészségkárosodást. A sztochasztikus hatások- pl. a radon koncentráció megnövekedése egy területen- meg majd hosszú távon mutatják meg mi történt mondjuk azon a területen élő emberek DNS-vel. Abban bízom- ezért mondtam az OAH-t, hogy azok a szakhatóságok, akik ezt figyelik, szólnak, ha baj van. Bár az is igaz Csernobilt sem mondták meg azonnal, jogos a bizalmatlanság. Érdekesek a cikkek a linkek alatt, végül is a radon is zárt térben veszélyes , barlangokban, üregekben ahol nincs szellőzés és belélegzi aki arra jár. Az is igaz , az egyik tüdőgyógyász kollégám azt mondta egyszer, hogy a legtöbb páciense a panel lakásokból van….Nem is szeretném ezt tovább gondolni.

  1. Author

   Köszi az infókat! Én is azt olvastam a radonról, hogy elsősorban a tüdőre lehet káros..Viszont aggódni szerintem sem kell, főleg, hogy sehol máshol nem kiugró az érték, és úgy tűnik, maguk a burgueteiek sem aggódnak. Inkább csak kíváncsi lettem, mi történhet ott. Nem hiszem, hogy ma már el lehetne titkolni egy Csernobil-szintű katasztrófát, annyi a nyilvános adat, szerintem nem is akarnák.

   1. 1986 május elsején egész nap kint voltunk a tenisz pályán, borongós idő volt és akkor már a radioaktív felhő Magyarországot is elérte. A fiam 4 hónapos volt …ott volt velünk. Aztán hónapokig nem mertünk enni semmilyen zöldséget, meg vettük azokat a tejporokat, amik a robbanás előtt készültek. Nem volt prevenció sem(jódtabletta), ment a népbutítás, a kórházi menzán fejes saláta volt minden nap:-))) jó kis radioaktív eső mosta. Bocs a kitérőért. Jogos, hogy kíváncsi vagy, igen jó a cikk. Valóban a mai informatikai rendszerek meg műhold felvételek meg nem tudom micsodák miatt nem igazán lehet megvezetni az embereket.

    1. Author

     Köszi, örülök, ha tetszett a cikk! Erre emlékszem a szüleim elbeszéléséből, hogy a fejes saláta neuralgikus pont volt. Egyébként magam nem sok mindenre emlékszem, mert még kicsi voltam, de a zavarodottságra és ijedelemre igen, hogy nem igazán lehetett tudni, hogy akkor most mi is van, hogyan tovább, mi a teendő. Azért jódtablettát legalább oszthattak volna. Viszont ha jól belegondolok, még a Szovjetuniónak sem sikerült eltitkolni a katasztrófát, hiába akarta, hamar kitudódott. De ma már kábé bárki kiszúrhat egy anomáliát valamelyik térképen, és a technika csak egyre fejlődik. Amit talán sikeresebben titkoltak mind a szovjetek, mind az amerikaiak, azok az atomkísérletek voltak.

     1. Igen- így igaz. A régi fekete fehér Oppenheimer film azt hiszem erre is utalt-nagyon régen láttam- , a mostani az inkább a fickóról szól.

 8. Ó, de jó! Akkor a nyomozásnak vége, az esetet lezárhatjuk. 🙂
  S legközelebb, amikor megint megjelenik váratlanul egy lila pötty egy sugárzási értékeket mutató térképen, először majd mindig egy hibás műszerre gondolunk.

  De jót nyomoztunk megint! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük