Elhagyott csecsemő az erdő sötétjében

Elhagyott csecsemő az erdő sötétjében

LEGSZEBB EMLÉKEIM


Akkoriban kezdő „erdőkerülő” voltam, kisiskolás. Jól emlékszem arra az érzésre, hogy a nagyobb és távolibb erdőkbe nem mertem még bemenni. Elmentem a nagy erdők széléig, de annál tovább sosem. Egy ilyen alkalommal csecsemősírást hallottam a sűrűből, de olyan életszerűen, hogy szinte láttam magam előtt az erdő mélyén, az avaron fekvő csecsemőt. A sírás egyre erősebb, és egyre elkeseredettebb lett. Borzasztó dolgok futottak át a fejemen – mert ugyan mi magyarázat lehetne arra, ha egy rettentő nagy és elhagyott erdő sötétjéből csecsemő sír?

Bármi is a magyarázat, az csak rettenetes lehet – olyasmi, ami elől az ember szíve szerint messze futna.


Fotó: Centauri

Ugyanakkor még egy kisiskolásban is ott van az a tudat, hogy ilyenkor nincs mese, segíteni kell. Így tehát remegő lábbal beléptem abba az erdőbe, ahová addig alapból sem mertem bemenni, és lassan, rettegve, óvatosan lépdeltem egyre beljebb és beljebb, abban a tudatban, hogy bármit látok is, nem tudom majd, hogy mit kell tennem.

Azt hiszem, abban a tudatban, hogy ha csakugyan a hang forrásáig megyek, nekem is lesz okom sírásra.

Ennek ellenére, mintha láthatatlan kötélen vontatnának, csak mentem és mentem, egészen addig, míg a csecsemősírást már egészen közelről hallottam. És akkor, egy tölgyfa alsó ágán megpillantottam egy szajkót, aki enyhén leeresztett szárnnyal üldögélve azt a hidegrázós hangot adta.


Fotó: Wikimédia commons

A szajkóról sokszor írtam már. Szó esett arról, hogy ő Európa legősibb erdésze (ITT), egy szajkóról készült rövid videóban mutattam be, hogy mire képesek a madarak az egyensúlyozás, a koordináció terén (ITT), de a hangutánzó képességéről nem beszéltem még, holott ez az egyik leginkább köztudott tulajdonsága. A szajkó hangutánzásával kapcsolatosan több felejthetetlen emlékem is van.


Bő 20 évvel később,

amikor már mindenféle hangot hallottam szajkóktól (leggyakrabban az egerészölyvét), egy pilisvörösvári kert diófájáról hullámos papagáj szólt. Előfordulhatott volna, hogy egy szökevénnyel találkozzam, ám némi tapasztalattal a hátunk mögött a legjobb hangutánzaton is érezzük az „akcentust”.

Gondoltam is: Ezt nem veszem be! Ez nem hullámos papagáj! Csak egy seregély járatja a bolondját velem

– ugyanis a seregély a másik rendkívül jó hangutánzó madárfajunk. De azért megálltam, hogy lecsekkoljam a hangot, s némi keresgélés után megpillantottam a tréfamestert is, egy szajkót

Egy szajkót,
aki hullámos papagájt utánzó
seregélyt utánzott!

Ez nem kis mutatvány. Tökéletes volt. Az a szajkó pedig egy ritka tehetség.


Mindig eszembe jut ez, amikor egy errefelé viszonylag ritka, és pompásan dekoratív madarat látok. Ha van igazán egzotikus jószágunk, akkor a búbos banka az. Nálunk elsősorban a laza talajú vidékeken fordul elő, főként az Alföldön, így aztán nálam, ahol kötött a talaj, inkább csak tavaszi vonuláson, akkor is csak hébehóba látni. Ezért is örülök, ha látom. Azon túl, hogy látványos búbjával, tarkaságával, és lepkeszerű röptével egészen különleges látvány, csakugyan megszokhatatlan – sokszor láttam már, de mindig rácsodálkozom – eszembe jutott egy harmadik emlék is.


Fotó: Wikiwand

A búbos banka általában április elején érkezik haza Afrikából. Történt egyszer, hogy a Badacsony közelében, egy áprilisi reggelen a búbos banka összetéveszthetetlen, rendkívül jellegzetes hangját hallottam. Ám ahogy közelebb mentem, láttam, hogy a hangot valójában szajkó adja. A bankát viszonylag ritkán utánozza, így aztán az a gondolatom támadt, hogy talán azt jelenti ez, hogy megjött a búbos banka. Alig egy órával később a 71-es út mentén meg is pillantottam az első búbos bankát.

Vagyis abban az évben a búbos banka érkezéséről egy szajkótól értesített.  


Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több “Legszebb emlékeim”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Hiszel te az angyalokban?

A pénztárhoz léptem, becsúsztattam a pénzt és kértem a jegyet.És akkor egy mikrofont toltak az arcomba, a mikrofont tartó lány mögött pedig egy kamerát pillantottam…

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük