Miért a Stradivári a világ legjobb hegedűje?

Általában hidegen hagy, ha valami világ legjobbja vagy legdrágábbja, legyen szó óráról vagy kocsiról, mert úgy gondolom, tudom, mitől a legdrágább vagy a legjobb bármi. Nyilván sokszor kell megfizetni a márkanevet, az alapanyagokat, a kézművességet, de valahányszor a Stradiváriról olvasok, felmerül bennem a kérdés: hogyan és mitől lehet egy hegedű a világ legjobbja? Talán mert rövid ideig zenéltem is (zongoráztam), és egyébként is zenehallgató ember vagyok, ez a kérdés jobban foglalkoztat.
Van ebben valami igazán titokzatos; amint a hangok világában, a zenében eleve van valami egészen megfoghatatlan. Miért hatnak ránk ennyire a hangok, dallamok, a különböző hangszerek tónusai hogyan ejthetnek rabul minket egy életre?
A Stradivári kapcsán mindig valami nagy titkot sejtettem, olyasmit, ami már inkább az okkultizmus körébe tartozik. Gondoltam a Stradivárik anyagára, húrozására, valamiféle finom trükkre a test kialakításában; hamarabb gondoltam volna mindezeken túl olyan misztikus magyarázatra, mi szerint a Stradivárikat mindig teliholdkor rakták össze, ehhez képest úgy tűnik, megfejtették a Stradivari titkát, és az annyira hétköznapi, hogy épp a megfejtés hétköznapisága ejt ámulatba.

Azonosították a Stradivari-hegedűk hangzásában kulcsszerepet játszó kemikáliákat
Washington, 2021. augusztus 18., szerda (MTI)
A világon először sikerült azonosítani a Stradivari-hegedűk faanyagának kezelésére használt kemikáliák nagy részét, megerősítve egy magyar professzor évtizedekkel ezelőtti felfedezését, amely szerint a kártevők távoltartására használt oldat kulcsszerepet játszott a hangszerek lenyűgöző hangzásában.
Nagyváry József, a texasi A&M Egyetem nyugalmazott biokémia professzora nagyjából 40 évvel ezelőtt a világon elsőként bebizonyította, hogy a Stradivari-hegedűk egyedülálló hangzásának egyik elsődleges oka, a mesteri kivitelezésen túl, hogy a legendás hegedűkészítő és mások, úgy mint Guarneri del Gesu,
vegyszerekkel kezelték hangszereik faanyagát
a korabeli élősdifertőzések kivédése céljából – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
“Az évek alatt az összes kutatásom azon a feltételezésen alapult, hogy a nagy mesterek által használt faanyag valamilyen agresszív vegyi kezelésen esett át, ami hozzájárult a Stradivari- és a Guarneri-hegedűk lenyűgöző hangzásához”
– mondta Nagyváry, aki társszerzője volt az Angewandte Chemie című folyóiratban publikált mostani tanulmánynak.
A legfrissebb eredmények szerint a hangszerek faanyagát bórax, cink, réz, timsó és mészvíz elegyével kezelték. “A bóraxot régóta használják konzerválószerként, az ókori Egyiptomban balzsamozáskor, később rovarirtóként alkalmazták” – jegyezte meg a szakember.
Ezeknek a kemikáliáknak a használata a cremonai hegedűkészítők és a helyi gyógyszerészek közötti szoros együttműködésre utal. Stradivarinak és Guarnerinek is fontos lehetett, hogy megfelelően lekezelje hegedűit, megakadályozva, hogy a rovarok kárt tegyenek a hangszerekben.
Nagyváry szerint a mesterek valószínűleg saját fejlesztésű módszerrel kezelték a faanyagot,
és az eljárásnak nagy jelentőséget tulajdonítottak, mert rájöttek, hogy az megerősíti a fát és tökéletesíti a hangzást is. Ezeket a módszereket persze titokban tartották, akkoriban még nem volt találmányi szabadalom, ugyanakkor a kész hangszerek puszta szemléléséből nem lehetett rájönni, hogy milyen szerekkel kezelték a faanyagot.
Antonio Stradivari (1644 -1737) nagyjából 1200 hegedűt készített életében és kizárólag gazdagoknak, beleértve az uralkodói családot, adta el hangszereit. Mára körülbelül 600 Stradivari-hegedű maradt a világon.
A mester kevésbé ismert kortársa, Guarneri del Gesu nehezebben tudta értékesíteni hegedűit, amelyeket azonban ma már minőségüket és árukat tekintve is egyenragúnak tekintenek a Stradivari-hegedűkkel.
A 87 éves Nagyváry szerint további kutatásokra lesz szükség annak jobb megértéséhez, hogy a kemikáliák és a faanyag együttese hogyan eredményez ilyen hangzást.
Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!

Kedves olvasó, ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’
még több „Leonardo”
még több zene