Miért a Stradivári a világ legjobb hegedűje?

Miért a Stradivári a világ legjobb hegedűje?


Általában hidegen hagy, ha valami világ legjobbja vagy legdrágábbja, legyen szó óráról vagy kocsiról, mert úgy gondolom, tudom, mitől a legdrágább vagy a legjobb bármi. Nyilván sokszor kell megfizetni a márkanevet, az alapanyagokat, a kézművességet, de valahányszor a Stradiváriról olvasok, felmerül bennem a kérdés: hogyan és mitől lehet egy hegedű a világ legjobbja? Talán mert rövid ideig zenéltem is (zongoráztam), és egyébként is zenehallgató ember vagyok, ez a kérdés jobban foglalkoztat.

Van ebben valami igazán titokzatos; amint a hangok világában, a zenében eleve van valami egészen megfoghatatlan. Miért hatnak ránk ennyire a hangok, dallamok, a különböző hangszerek tónusai hogyan ejthetnek rabul minket egy életre?


A Stradivári kapcsán mindig valami nagy titkot sejtettem, olyasmit, ami már inkább az okkultizmus körébe tartozik. Gondoltam a Stradivárik anyagára, húrozására, valamiféle finom trükkre a test kialakításában; hamarabb gondoltam volna mindezeken túl olyan misztikus magyarázatra, mi szerint a Stradivárikat mindig teliholdkor rakták össze, ehhez képest úgy tűnik, megfejtették a Stradivari titkát, és az annyira hétköznapi, hogy épp a megfejtés hétköznapisága ejt ámulatba.


Azonosították a Stradivari-hegedűk hangzásában kulcsszerepet játszó kemikáliákat

Washington, 2021. augusztus 18., szerda (MTI)

A világon először sikerült azonosítani a Stradivari-hegedűk faanyagának kezelésére használt kemikáliák nagy részét, megerősítve egy magyar professzor évtizedekkel ezelőtti felfedezését, amely szerint a kártevők távoltartására használt oldat kulcsszerepet játszott a hangszerek lenyűgöző hangzásában.

Nagyváry József, a texasi A&M Egyetem nyugalmazott biokémia professzora nagyjából 40 évvel ezelőtt a világon elsőként bebizonyította, hogy a Stradivari-hegedűk egyedülálló hangzásának egyik elsődleges oka, a mesteri kivitelezésen túl, hogy a legendás hegedűkészítő és mások, úgy mint Guarneri del Gesu,

vegyszerekkel kezelték hangszereik faanyagát

a korabeli élősdifertőzések kivédése céljából – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

“Az évek alatt az összes kutatásom azon a feltételezésen alapult, hogy a nagy mesterek által használt faanyag valamilyen agresszív vegyi kezelésen esett át, ami hozzájárult a Stradivari- és a Guarneri-hegedűk lenyűgöző hangzásához”

– mondta Nagyváry, aki társszerzője volt az Angewandte Chemie című folyóiratban publikált mostani tanulmánynak.

A legfrissebb eredmények szerint a hangszerek faanyagát bórax, cink, réz, timsó és mészvíz elegyével kezelték. “A bóraxot régóta használják konzerválószerként, az ókori Egyiptomban balzsamozáskor, később rovarirtóként alkalmazták” – jegyezte meg a szakember.

Ezeknek a kemikáliáknak a használata a cremonai hegedűkészítők és a helyi gyógyszerészek közötti szoros együttműködésre utal. Stradivarinak és Guarnerinek is fontos lehetett, hogy megfelelően lekezelje hegedűit, megakadályozva, hogy a rovarok kárt tegyenek a hangszerekben.

Nagyváry szerint a mesterek valószínűleg saját fejlesztésű módszerrel kezelték a faanyagot,

és az eljárásnak nagy jelentőséget tulajdonítottak, mert rájöttek, hogy az megerősíti a fát és tökéletesíti a hangzást is. Ezeket a módszereket persze titokban tartották, akkoriban még nem volt találmányi szabadalom, ugyanakkor a kész hangszerek puszta szemléléséből nem lehetett rájönni, hogy milyen szerekkel kezelték a faanyagot.

Antonio Stradivari (1644 -1737) nagyjából 1200 hegedűt készített életében és kizárólag gazdagoknak, beleértve az uralkodói családot, adta el hangszereit. Mára körülbelül 600 Stradivari-hegedű maradt a világon.

A mester kevésbé ismert kortársa, Guarneri del Gesu nehezebben tudta értékesíteni hegedűit, amelyeket azonban ma már minőségüket és árukat tekintve is egyenragúnak tekintenek a Stradivari-hegedűkkel.

A 87 éves Nagyváry szerint további kutatásokra lesz szükség annak jobb megértéséhez, hogy a kemikáliák és a faanyag együttese hogyan eredményez ilyen hangzást.


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó, ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több “Leonardo”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több zene

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Mindig azt hittem, a húrokon múlik a hangzás, értő kezekben és jó vonóval.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük