Remek földönkívüli receptek rettegéshez

Remek földönkívüli receptek rettegéshez


Színnel lékkel


“Nem érdemes megszületni, hisz végül mindannyian meghalunk. Mit lehet kezdeni egy ilyen információval?”

Borzongott a világsajtó és a világsajtó minden olvasója, amikor annak idején mindannyiunk közös bölcse, a néhai Stephen Hawking – Isaac Newton és Albert Einstein méltó utóda – arra figyelmeztette az emberiséget, hogy borzalmas volna, ha ránk találnának a földönkívüliek, mert épp úgy bánnának velünk – mondta Hawking –, ahogyan a fehér gyarmatosítók bántak a bennszülöttekkel.

A félelem persze akkor az igazi,

ha esélyünk sincs rá, hogy megszabaduljunk tőle. És mintha Hawking ezt is tudta volna, hozzátette – annak idején –, hogy bár jobb volna úgy lapulni az űrben, mint szar a fűben, és annál nagyobb baromságot nem is csinálhatna az emberiség, minthogy üzeneteket, jeleket küld ki az űrbe, hisz ezzel növeli annak kockázatát, hogy rosszmájú, rosszarcú idegenek rábukkanjanak a lakott Földre, de már most ez voltaképp mindegy is, hisz amióta megszületett a rádiózás, az egymásnak szánt adások rádióhullámai folyamatosan elhagyják a légkört, és már igen távol tőlünk, a galaxis számos pontjára elértek az adásaink.

Valahol talán épp most veszik azt az adást, melyben bejelentik: megölték Robert F. Kennedyt. Valahol talán épp most dekódolták azokat a jeleket, melyben (1987-ben) a Coca Cola egy vadászgépet ígért annak, aki ötvenezer kólakupont gyűjt össze.

Olyan ez, mintha azt mondaná valaki:

nem érdemes felmászni egy fa csúcsára, hisz leeshetünk.

Mondaná ezt akkor, amikor már felmásztunk. De egy fa csúcsáról még lemászhatunk. Ezért inkább olyan ez, mintha valaki közölné:

Nem érdemes megszületni, hisz végül mindannyian meghalunk. Mit lehet kezdeni egy ilyen információval?

Szörnyű paradoxonok ezek. Jogos lenne közölni ezt azzal, aki még nem született meg, mert akkor legalább dönthetne: akar-e azért élni, hogy végül meghaljon. Csakhogy a meg nem születettel nem közölhetünk semmit, aki pedig már él, annak ez a közlés hasztalan. Kivéve, ha rettegni szeretne, mert akkor elsőosztályú közlés, amint Hawking közlése is az volt.


Illusztrációk: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Színnel lélekkel”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük