Az elefántok kommunikációja | Néven szólítják egymást

elefántok kommunikációja

Az elefántok kommunikációja


Rendszeresen derülnek ki újabb és újabb szívmelengető dolgok az elefántokról. Legutóbb arról írtunk, hogy temetési szertartást rendeznek, most pedig egy kutatás arra világít rá, hogy nevet adnak egymásnak, és ezen szólítják meg társaikat. Minderre Afrikai elefántokról (Loxodonta africana) készült hangfelvételek gépi tanulásos elemzésével jöttek rá.

Joyce Poole, az elefántok és hangjaik tanulmányozásával foglalkozó ElephantVoices kutatója már korábban is megfigyelt olyasmit, hogy amikor az egyik elefánt kapcsolatteremtő hangot adott ki, egy másik felemelte a fejét, majd válaszolt. Miközben a többiek nem ragáltak a „felhívásra“. Ezért felmerült a kutatóban, hogy esetleg a megszólítást egyenesen annak az elefántegyednek címezték, aki válaszolt.

Hogy ezt kiderítsék, mintegy 600 felvételt küldtek elemzésre a Coloradói Egyetemre, Michael Pardo kutatócsoportjához. A felvételeken különböző kapcsolatteremtő hangok hallhatók, olyan estekből, amikor a megszólított nem volt látható, vagy amikor az egyik elefánt odament a másikhoz. A kutatók minden esetben tudták, hogy melyik elefánt kezdeményezett, és melyik válaszolt.

Az egyetemi tudósok által alkotott szoftver pedig az esetek negyedében meg tudta jósolni, hogy melyik egyed volt a címzett. Ez az eredmény szignifikánsan jobb a véletlenszerűnél.

A kutatók ezután még egyszer tesztelték a hipotézist: visszajátszottak néhány megszólító hangot különböző elefántpároknak, akik között mindig ott volt a címzett is. Megfigyelték, hogy az érintett állat határozottabban válaszolt a hívásra: gyorsabban ment oda a mikrofonhoz, gyorsabban adott ki hangot, és összességgében többet „beszélt“, mint a másik elefánt.

Delfinek és madarak esetében is megfigyeltek már olyasmik, hogy amikor meg akarják szólítani egy társukat, akkor annak jellegzetes hangjait utánozzák. Bár az elefántok is képesek hangutánzásra, ebben az esetben nem ezt a módszert alkalmazzák. Vagyis, úgy tűnik, hogy az emberekhez hasonlóan egyedi hangsorokat használnak nevekként, amit eddig egyetlen más állatnál sem figyelhettünk meg.

Forrás: New Scientist, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több elefánt

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük