Ezzel most alaposan megleptek minket az elefántok

elefántok

Bár azt eddig is tudtuk, hogy az elefántok érzékeny lények


Korábban már megfigyelték a kutatók, hogy az Afrikában élő erdei elefántok levelekkel és ágakkal takarják be a halott csordatagjaikat. Mostanáig azonban az ázsiai elefántok köréből nem találtak példát hasonló temetkezésekre.

Elefántsírok a teaültetvényen

2022 szeptembere és 2023 októbere között azonban öt, föld alá temetett borjútetemet is találtak nyugat-bengáliai teaföldeken. A borjakat a hátukon fekve helyezték el a vízgyűjtésre ásott árkokban, melyek akár a több mint fél méteres mélységet is elérték, majd földdel fedték be őket. A borjak fejét és törzsét gondosan betemették, míg négy lábuk szabadon maradt.

A kicsinyek életkora a három hónapostól az egy évesig terjedt, haláluk pedig természetes okok, fertőzés illetve alultápláltság miatt következett be. A hátukon található horzsolások arra utaltak, hogy a csorda tagjai hosszú utat tettek meg a testekkel a teaültetvényekig. Volt, hogy 48 órán át is vándoroltak a halott borjakat cipelve.

Temetési szertartás

A kutatók szerint az elefántok azért helyezték el a tetemeket a lábakkal felfelé, hogy a csorda több tagja is részt vehessen a temetés folyamatában. A helyszínen talált, tizenöt-húsz elefánthoz tartozó lábnyomok és elefántürülék tanúsága szerint valóban többen is voltak jelen. A tudósok emellett azt is feltételezik, hogy az elefántok szándékosan temették be épp a fejet és a törzset, hogy megvédjék a halott állatokat a dögevőktől.

“Az elefántok érző lények, és tudják, mit csinálnak” – mondta a tanulmány társszerzője, Akashdeep Roy, az Indiai Tudományos Oktatási és Kutatási Intézet ökológusa.

De ez még nem minden: a közelben lakók és dolgozók állítólag hallották is, ahogy az elefántok körülbelül fél órán át bőgtek és trombitáltak, mielőtt elhagyták volna a temetkezési területeket, mintha gyászolnának. Ez egybecseng egy 2022-es tanulmány eredményeivel, amely szerint az ázsiai elefántok őrködtek az elpusztult csordatagok teste felett, különböző hangokat adtak ki és úgy tűnt, hogy vigasztalják is egymást.

Miután végeztek a szertartással, úgy tűnt, hogy az elefántok elkerülik a temetkezési helyeket, és azokat “rossz emlékekkel” kötötték össze. Ez azért is érdekes, mert korábban mind afrikai, mind ázsiai elefántoknál azt figyelték meg, hogy vissza-visszatértek a bomló holttestekhez.

Valószínűleg a helyválasztás is praktikus szemléletet tükröz: az előre kiásott árkok megkönnyítették az elefántok dolgát.

Okos, érzékeny és rejtélyes lények

Eddig sem volt titok, hogy az elefántok rendkívül intelligens lények: képesek rejtvényeket megoldani és kiszagolják a különböző táplálékmennyiségeket. Tudják, mit jelent, ha a testük útban van, és ha nem érik el a kiszemelt táplálékot, akkor felállnak valamire.

A kutatók szerint ugyanakkor óvatosnak kell lennünk az eredmények értelmezésével, különösen azért, mert az elefántok szellemi és érzelmi élete még mindig nagyrészt rejtély előttünk.

Nagyon érdekes kérdés, hogy miért csak most találták meg ezeket a sírokat. Korábban egyszerűen csak nem fedezték fel őket vagy esetleg az elefántok viselkedése változott meg valamiért?

Forrás: Smithsonian Magazine, Phys, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük