Így menthetjük meg az őzgidákat a kaszálógéptől

menthetjük őzgidákat

Így védhetjük meg az őzgidákat a kaszálógéptől


A mezőgazdasági kaszálási munkák során fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és más állatokra – hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az őzek ellési ideje részben egybeesik a széna és a szilázs betakarítási időszakával. A gidák ugyanakkor két-három hetes korukig nem mozdulnak el születési helyükről, az ilyenkor elfekvő pár napos állatok veszélyben lehetnek a kaszálógépek miatt. Ezért a betakarítás során vadriasztó láncot vagy egyéb, hanghatáson alapuló vadriasztó eszközt kell használni.

Ugyanakkor ha a gazdálkodó értesíti a vadgazdálkodót a tervezett kaszálás időpontjáról és helyszínéről, akkor – gyors, hőkamerás drónos felkutatást követően – a vad a szomszéd táblára áthelyezve biztonságba kerülhet.

Semmiképp nem javasolt, hogy ha – akár mezőgazdasági területen, akár máshol – őzgidát találnak, azt esetleg megfogják, simogassák vagy hazavigyék, mivel az emberi szag miatt a suta nem fogadja vissza a gidát, aki így elpusztul. A szakemberek gumikesztyű használatával, a gida környezetében lévő növények, fűcsomók közé fogva óvatosan emelik fel őt, és helyezik bele egy fűvel bélelt és szellőzővel ellátott, zárható fedelű tárolóba. A tárolót a tábla szélére viszik, olyan részre, ahol nem lesz kaszálás. A suta a gida hívóhangja alapján meg fogja találni a kicsinyét, így a táplálása megoldódik. Ezzel a módszerrel az őzgida biztonságos helyre kerül, majd a kaszálás végeztével elengedik.

A témához kapcsolódóan, az Illancs-bácskai vadgazdálkodási tájegységben mintaprojektet indított az AM, a program a gidamentési feladatot vadgazdálkodási szempontú kutatással ötvözi. A gidák egyedi azonosítójelet is kapnak, amely a későbbi nyomonkövetést is segítheti.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Törvénytelenek az erdélyi medvelesek

Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter egy tévéműsorban nyilatkozott a romániai medvekérdésről. Az országban, elsősorban a Székelyföldön működő medvelesekre is kitért…Tovább

1 hozzászólás

  1. De megnéznék egy ilyen mentést élőben! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük