Mi történik Kanadában?

kanada

Mi történik Kanadában?

Mióta felkerült a Cenwebre is, teljesen rácsavarodtam a Windy időjárásoldalra, amely az európai Copernicus műhold adataiból dolgozik. Rengeteg érdekességet meg lehet tudni belőle a széliránytól kezdve a páratartalmon át a légköri gázokig, egy csomó minden kiderül, ha rápillantunk a világtérképre. Meg lehet tudni, hogy hol van éppen erdőtűz, mekkora a por, és ha rányomunk a széndioxid-kibocsátásra, még az is kiderül belőle, hogy hol zajlik éppen a legintenzívebben az ukrajnai háború, ott sötét folt jelenik meg.

Ma reggel, ahogyan a térképen böngésztem, rejtélyes dolgot vettem észre. A Quebec (ezen belül is a Hudson-öböl melletti, őslakos Nunavik régió)- Grönland – Nagy-Britannia háromszögben hatalmas mennyiségű kén-dioxid sodródik.Vajon mi lehet a forrása? Esetleg több forrása van? Először talán a kanadai erdőtűz jut az ember eszébe, de épp ezen a helyen nem mutat a térkép jelentős tüzet. Ilyen mértékű kén-dioxiddal jellemzően a vulkánkitörések járnak, de Kanadában nincs aktív vulkán. Az igaz, hogy a régió tele van kalderákkal, így a vulkáni tevékenység, gázszivárgás, hivatalos nevén “passzív vulkáni gázkibocsátás” nem kizárt.

Ez viszont inkább Grönlandra lehet jellemző, amely kapcsán még tanulmány is született arról, hogy alábecsülik az itteni természetes kén-kibocsátást, legalábbis, ami az iparosodás előtti időszakra vonatkozik. Emellett felszabadulhatnak még kéntartalmű vegyületek a lemezek mozgásai során is.

Adódhat még nagy mennyiségű kén-dioxid az ipari termelésből, elsősorban a bányászatból is, és errefelé valóban vannak aranybányák, de az ebből adódó kibocsátás ritkán terjed ki ilyen nagy területre. Hasonlót láthatunk egyébként Mexikóban is, ahol az országot beterítő kén-dioxid első számú forrása a tulai gázerőmű.A canada.ca szerint a légköri SO2-koncentráció emelkedésének fő forrásai Kanadában is az ipari folyamatok és a fosszilis tüzelőanyagok: a fémek olvasztása (színesfémek, nikkel, cink és alumínium olvasztása), a fosszilis tüzelőanyaggal történő villamosenergia-termelés, a cellulóz- és papírgyártás, a kőolaj-finomítás, a vegyipari gyártás, valamint a cement- és földgázfeldolgozás.

2019-ben az ország SO2-kibocsátásának 34 százalékáért a villamosenergia-ágazat volt felelős, ezt követte az olaj- és gázkitermelés 23 százalékkal, majd a fémipar 10 százalékkal és az alumíniumipar 9 százalékkal. Mint a kanadai Ecojustice nevű civilszervezet 2018-ban megjegyezte ráadásul, a kanadai finomítókban nem ellenőrzik megfelelően a kibocsátásokat. Az érintett területen azonban nincsenek finomítók. De mégis olyan a kép, mintha ipari katasztrófa történt volna.

Mit gondoltok? Mi okozhatja a rejtélyes jelenséget?

Címlapkép: Garrett Parker/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több kibocsátás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  49 hozzászólás

  1. Olajpala, palagáz kitermelés, feldolgozás??

   1. Author

    Ott nem termelnek palagázt, inkább a fémbányászat a jellemző.

  2. S mi van, ha nem is kanadai a forrás? Ha ez a kén-dioxid felhő csak oda sodródott valahonnan? Meg kellene nézni, hogy arrafelé honnan fújtak ma a szelek! 🤔🙂

   1. Author

    A szelek is rajta vannak amúgy a térképen. Abból gondolom, hogy ott a forrás, hogy ott legerősebb a koncentráció, ha máshonnan sodródott volna, talán nem lenne ilyen nagy.

    1. Lehetséges. Csak eszembe jutott a szaharai homok Magyarország felett…

  3. Gőzöm sincs a dologról, talán van itt vegyész olvasó és elmagyarázza, nagyon érdekelne.

  4. Author

   Ott fut egyébként egy folyó, a Koksoak, nem tudom, hogy annak lehet-e köze a dologhoz, a fitoplankton és a bakteriális erjedés is bocsáthat ki ként, de kétlem, hogy ilyen mennyiségben.

  5. Author

   Nos, van egy hipotézisem: a kuujjuaqi dieselüzemű hőerőmű a forrás. Már csak az a kérdés, hogy alapból vagy ciklikusan ilyen a kibocsátás, vagy történt valami.

   1. Miss Marple 👍🙂
    Ma reggel úgy láttam a térképen, hogy ez a felhő már É-K-i irányba elsodródott, és Kuujjuaq felett tiszta az ég. Talán meg kellene figyelni pár napig, hogy keletkezik-e újabb felhő. 🤔

  6. Author

   😊😎 Igen, én is úgy látom, hogy elsodródott. Közben elérte Hollandiát, Dániát és Norvégiát is. Hollandiában és Norvégiában ráadásul az eső is esik. Vagy lehet, hogy tök más az egész és tényleg valami lemez- vagy vulkántevékenység. 🙂 Annál is inkább, mivel Grönland felett is masszívan tartja magát a kénfelhő. Mindenesetre rajta tartom a szemem! 🧐Most olvasom amúgy, hogy volt egy olyan terv is, hogy kén-dioxidot permeteznek a levegőbe és azzal hűtik le a sarkvidékeket, ami így első hallásra is briliáns ötletnek tűnik. Gazdag táptalaja lehetne a konteóknak.

   1. 😮 Ez a kén-dioxid permetezés számomra új. No, ennek utánanézek egy kicsit.

  7. Tudod mi jutott eszembe, Mara?
   Mi lenne, ha megkérdeznéd az MI-t, hogy szerinte mi a helyzet Kanadában a kén-dioxid felhővel? 🙂 Vajon mit válaszolna? 🤔

   1. Author

    Csetire gondolsz? Ő nem tud 2021 utáni dolgokról sajnos. 🙁 Elvileg a microsoftnak is van, de nem tudom, mennyire update. De gondolkodom, hogy kit lehetne erről megkérdezni. Az is lehet, hogy tényleg máshonnan, például az erdőtűzből sodródott oda. De ahhoz furán töménynek és nagy kiterjedésűnek látszik.

    1. Én a laptopon a MS böngészőjét használom, és ott egy Bing nevezetű szokott nagyon ajánlkozni nekem. Egyszer már szóba álltam vele, de ő sem volt igazán naprakész. (Nem tudta, hogy ki a Veszprém kézilabda csapatának a jobbszélsője. Egy régi játékost nevezett meg, aki már nincs a csapatnál.)
     Azért lehet, hogy holnap majd kíváncsiságból megpróbálkozom vele. 🙂

    2. Igaz, ez már régen volt, azóta Bing sokat okosodhatott!

     1. Author

      Hát ha te már ilyen rutinosan használod, tök jó lenne, ha megkérdeznéd! Én is kíváncsi vagyok, hogy mit mond. 🙂

      1. Hát, ez a Bing hatalmas! Itt a válasza:

       “A kén-dioxid felhő oka egy vulkánkitörés volt Alaszkában, amely 2023.08.27-én történt(1). A vulkánkitörés nagy mennyiségű kén-dioxidot juttatott a légkörbe, amely a szélirány hatására Kanada fölé sodródott. A kén-dioxid felhő veszélyes lehet az emberi egészségre és a környezetre, ezért érdemes figyelni az időjárás-előrejelzéseket és a légszennyezettségi adatokat. 
       A vulkán neve Great Sitkin Volcano(2), amely az Aleut-szigetekhez tartozik. Ez az egyik legaktívabb vulkán a térségben, és már július óta kitöréseket produkál(3). A kén-dioxid felhőt a 2023.08.27-i kitörés okozta, amely nagy hamufelhőt is kibocsátott.”
       Először a felhő okát kérdeztem, majd utána rákérdeztem a vulkán nevére. (Azt hiszem, hogy használni fogom a Binget!)
       Linkeket is adott:
       (1) https://phys.org/news/2021-09-blocking-sun-global.html
       (2) https://www.avo.alaska.edu/
       (3) https://www.theguardian.com/us-news/2023/jul/18/alaska-volcano-erupts-spews-large-ash-cloud

  8. Elfelejtettem, hogy ide nem lehet egy hozzászólásban kettőnél több linket berakni, ezért aztán ide is leírom, ezúttal csak egy linkkel.

   Hát, ez a Bing hatalmas! Itt a válasza:

   „A kén-dioxid felhő oka egy vulkánkitörés volt Alaszkában, amely 2023.08.27-én történt(1). A vulkánkitörés nagy mennyiségű kén-dioxidot juttatott a légkörbe, amely a szélirány hatására Kanada fölé sodródott. A kén-dioxid felhő veszélyes lehet az emberi egészségre és a környezetre, ezért érdemes figyelni az időjárás-előrejelzéseket és a légszennyezettségi adatokat.
   A vulkán neve Great Sitkin Volcano(2), amely az Aleut-szigetekhez tartozik. Ez az egyik legaktívabb vulkán a térségben, és már július óta kitöréseket produkál(3). A kén-dioxid felhőt a 2023.08.27-i kitörés okozta, amely nagy hamufelhőt is kibocsátott.”
   Először a felhő okát kérdeztem, majd utána rákérdeztem a vulkán nevére. (Azt hiszem, hogy használni fogom a Binget!)
   Linkeket is adott:
   (1) https://phys.org/news/2021-09-blocking-sun-global.html

   1. Author

    Wow, wow, wow! Hát ez nem semmi, a Binggel együtt megfejtetted a rejtélyt! <3 Ez szenzációs, hogy ilyen naprakész a MI, és te is az vagy, hogy ez megoldásként eszedbe jutott! Úgy örülök, hogy megoldódott ez a rejtély! Annyi, hogy úgy látom, nem a Great Sitkin, hanem a Shishaldin bocsátotta ki a hamut, de az előbbi is aktív.

    1. Ezeket a linkeket a Bing adta! Próbáltam őket sorszámmal jelölni a válaszában, mert az eredeti válasz számai az idemásolás során elvesztették a “linkségüket”. Ezért a linkeket is idemásoltam, gondoltam, hátha érdekesek lehetnek.

   1. Köszi! 🙂
    Ez jó játék volt! 🙂🙂
    Ha a házigazda nem szórakoztat bennünket – mert nincs itthon, vagy mert nem ér rá -, akkor elszórakoztatjuk mi magunkat, nem igaz? 😉😀

    1. Author

     Köszi a megfejtést! Ugye? 😊😉

  9. Author

   Te hogyan fogalmaztad meg a kérdést? Most én is megpróbáltam, de nekem csak általános válaszokat ad.

   1. Valami ilyesmi volt:
    Mi volt az oka a 2023.08.28-án Kanada fölött megjelent kén-dioxid felhőnek?
    Próbáltam minél konkrétabban kérdezni.
    A Binget kérdezed te is?

    1. Author

     Igen, megtaláltam én is. 🙂 Most beírtam én is pont így a kérdést, és a következő választ adta: A kén-dioxid felhő oka egy hatalmas vulkánkitörés volt Indonéziában, amely megrengette a földgolyót. A Tambora hegy robbant fel 2023. áprilisában, és hamut lövellt a magasba. A forró gáz és kövek falja lezúdult a hegyoldalon és elpusztította a Tambora városát. A légkörben lévő vízmolekulákkal reagáló kén-dioxid savas esőt okozott, amelynek hatása érezhető volt az északi féltekén. A felhő elnyelte a nap sugarait, és lehűtötte a bolygó felszínét. A globális átlaghőmérséklet 3 fokkal csökkent, ami drámai hatással volt az éghajlatra és az északi félteke élőlényeire123

     A savas eső nemcsak az erdőkre, az édesvizekre, a talajra, a mikrobákra, a rovarokra és az vízi élőlényekre volt káros, hanem az emberi infrastruktúrára és egészségre is. A savas eső csökkentette a fák kérgének tartósságát, kiszívta a talajból a növények növekedéséhez szükséges tápanyagokat, mint például a kalciumot és a magnéziumot, valamint károsította a festéket, az acélszerkezeteket és a kőépületeket is1

     A vulkánkitörés irodalmi mellékhatásokat is kiváltott, amelyek ma is velünk élnek. 1816 nyarán, amikor Európában és Nagy-Britanniában rekordhideg volt, több költő is Svájcban töltötte az időt Genfi-tó partján. Köztük volt George Gordon Lord Byron, Percy Bysshe Shelley, Mary Wollstonecraft Godwin (a későbbi Mary Shelley), Mary mostohatestvére Claire Clairmont és Byron orvosa John William Polidori. A borongós napokat német kísértettörténetek olvasásával és beszélgetéssel töltötték. Ebből született meg Mary Shelley Frankenstein című regénye, Byron A sötétség című verse és Polidori Az udvari álarcos című novellája, amelyek mind-mind befolyásolták a horror- és sci-fi irodalmat2

     “A vulkánkitörés irodalmi mellékhatásokat is kiváltott”. Úgy érzem, ezért a mondatért megérte ez az újabb kör. 😂

  10. Author

   Ugyanezt Grönlanddal behelyettesítve ezt válaszolta: A kén-dioxid, amely 2023. augusztus 28-án megjelent Grönland fölött, egy vulkánkitörés eredménye volt. A vulkán a Kanada és Grönland közötti Baffin-öbölben található, és a Baffin-vulkánnak nevezik. Ez a vulkán ritkán tör ki, de amikor igen, nagy mennyiségű kén-dioxidot bocsát ki a légkörbe.

   1. 😀😀
    Ennyit a Bingről!
    Nem volt időm nagyon utánajárni a nekem adott válasznak, meg aztán eléggé hihetőnek tűnt. Lehet hogy csak akkor fogom használni a Binget, ha szórakozni akarok? 😀

    1. Author

     Hát érdemes lecsekkolni, amiket mond, de ez az alaszkai vulkán még stimmelhet is. Én ezt a választ megvettem. 🙂

     1. Hát, nem tudom.
      Bekapcsoltam a gépet. Megtaláltam a reggeli kérdésemet, és kíváncsiságból feltettem a Bingnek még egyszer szó szerint, és most ezt válaszolta:

      “A kén-dioxid felhő oka egy vulkánkitörés volt La Palmán, amely 2023.08.19-én történt1. A vulkánkitörés nagy mennyiségű kén-dioxidot juttatott a légkörbe, amely a szélirány hatására Európa fölé sodródott1. A felhő elérte Kanadát is 2023.08.28-án2.”

      Ennek a Bingnek, szerintem, még fejlődnie kell!

      1. Author

       Hát, tényleg érdekes. Nem valami következetes. Szerintem La Palmán idén nem is volt vulkánkitörés. Igen, én is úgy látom, hogy fejlődnie kell.

      2. Az is lehet, hogy a Bing hazudós. 😉😃

  11. Author

   Közben egyébként találtam a Windyn egy újabb megfejtendő rejtélyt: mik égnek Szaúd-Arábia és Jemen partjainál? Próbáltam csatolni a print screent, de kommentben nem lehet.

   1. Na neeee! Meg akarod kérdezni a Binget? 😄

    1. Author

     Hát teszek vele egy próbát, de lehet, hogy más forrás után kell néznünk. 🙂

  12. Author

   A Bing hazudós: vagy direkt akar összezavarni, mint az orosz dezinformátorok. 🙂

   1. Vagy azt gondolja, hogy szórakozunk vele, mert ugyanazt kérdezzük ma tőle többször, és ő is szórakozik velünk.

    1. Na nem, ennyire okos nem lehet!
     De játéknak tényleg jó volt!!

     1. Author

      😀 😀
      Igen, és adott tök érdekes válaszokat is, például a savas esőről, az irodalmi mellékhatásokról, meg az aktuális vulkánkitörésről is, még ha kicsit keverednek is a fejében az információk.

  13. Olyan ez mint az a játék, amikor valamit a sor szélén ülőnek a fülébe súgnak és mire az utolsóhoz ér, egészen más lesz:-)
   Azért nagyon jó volt olvasni Titeket. Milyen érdekes, hogy egyszer sem dobta fel Nektek a válaszokban a fosszilis anyagokkal dolgozó erőműveket.

   1. Nekem is feltűnt, hogy csak vulkánkitörések jöhettek szóba nála. Érdekes lenne tudni, hogy hol és hogyan keres, mielőtt a válaszát összerakja. 🤔

   2. Author

    Ez tényleg érdekes, lehet, hogy mégiscsak vannak valamiféle stabil alapjai a válaszainak. Egyébként most lehet látni, ahogy a néhány hete kitört Etna is tolja a SO2-t.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük