Most repülnek ki a kertben a fiatal ökörszemek! | videó!

Most repülnek ki a kertben a fiatal ökörszemek!


KERT & VADON


Nemrégiben arról adtam hírt – nem kis örömmel –, hogy a birtok Angolkert nevű parcellájának (ez lenne a voltaképpeni klasszikus udvar a ház körül) új fészkelőmadárfaja van (ITT). Ökörszem minden évben költ a birtokhatáron a Nagypatakot kísérő égeresben, mégis, az Angolkertben való megjelenése költési időben fontos fejlemény és jó jel.

Röviden összefoglalva:

az ökörszem (Troglodytes troglodytes) tipikusan erdei faj, mely ősztől tavaszig sokfelé felbukkan, a gazos árokszélektől a kertekig, rendszerint a madáretetők környékén is forgolódik 1-2 példány, de fészkelésre visszahúzódik az erdőkbe, ezen belül is leginkább az idősebb erdőkbe. Európa második legkisebb madara tehát erdőhöz kötött faj, így a fészkelése jól minősíti egy terület erdősültségét.


A birtok élőhelytérképe | 2022. november

A ház közvetlen környéke pusztaság volt 24 éve, de azóta több száz fát és bokrot ültettem el. Többször is írtam erről, leggyakrabban arról, hogy a fásításnak-parkosításnak köszönhetően 5 fokkal lett hűvösebb az udvar, mint 24 éve, holott a klímaváltozás miatt melegednie kellett volna.

Mivel eleve hűvösebb volt a városoknál 3 fokkal, így az Angolkert mikroklímája összesen 8 fokkal hűvösebb a városhoz képest,

ami épp elég ahhoz, hogy míg másutt gyakorlatilag kínszenvedés minden perc egy 38-40 fokos hőség idején, addig itt a 30-32 fok elviselhető. A fákkal árnyékolt ház a legvadabb hőhullám idején sem melegedett 24 fok fölé, ami pedig ideális hőmérséklet munkához és pihenéshez egyaránt.

A fásítás-parkosítás fizikai hatásait könnyű mérni

a hőmérsékleti adatokkal, esztétikai eredményeit könnyű dokumentálni fotókkal vagy videókkal, az ökológia minőség javulását-változását pedig új fajok megtelepedése méri a leginkább.

 • 2021-ben a tüzesfejű királyka megtelepedése
 • 2022-ben a fenyvescinege megtelepedése (erről írt a 24.hu is)
 • 2023-ban az ökörszem fészkelése – ez voltaképp némi túlzással felér egy erdővé minősítéssel.

Zárójelben: Bár nem fészkelések, de 2022-ben szintén kedvező változásokat jelzett további két faj az Angolkert, Nagyfenyősor, Őskökényes alkotta élőhelykomplexben. Heteken át szép számmal vonultak és pihentek itt kerti rozsdafarkúak és kerti poszáták. Mindkét faj létszáma tragikusan zuhan Európában, ezért is kiemelten fontos a stabil jelenlétük a birtokon.


Ökörszem a ház verandája előtt lucfenyőn | Fotó: Centauri | 2023.05.19.

Bár a kis „öki” éneke március végétől folyamatosan hallható akár a dolgozószoba ablakából is, gyakran az Őskökényesben vagy a Nagykökénysoron, a fészek keresését nem forszíroztam. Zárójelben jegyzem meg: az sem kizárt, hogy rögtön két pár is megtelepedett, ugyanis még egy hete is hallottam két madarat egyszerre énekelni.


A régi istálló romjai. A jobboldali rész már ki sem látszik a bodzából. Ezt számos madár szereti, a bodza érésekor is tömve van poszátákkal (többek között kerti poszátákkal). Remek élőhely, bár érdemes lenne a megmentésre, mivel a legújabb helytörténeti kutatásom szerint az istálló több mint 200 (!) éves lehet (erről ITT írtam). | Fotó: Centauri | 2023.05.18.

Leggyakrabban a bodzákkal benőtt istállóromokkal szemközt a lucfenyőkön énekelt az Angolkert hímje, így korábban is felvetődött, hogy talán valahol a romokon építhettek fészket. Ezt megerősítette, hogy tegnap a fiatalok reptetése épp a romok sűrűjében zajlott.


“Öki” sürgőlődik, az “öki” legfontosabb tevékenysége ugyanis a sürgölődés :-), s ilyenkor különösen jellemző rá a felcsapott farok. | Fotó: Centauri | 2023.05.18.

A reptetés

egyrészt végső bizonyosság a fészkelésről (amint tavaly a fiókáit az ablakom előtt etető fenyvescinegék költését is a fiatalok megfigyelése tette bizonyossá), másrészt lehetőséget adott végre egy kis fotózásra. A fényképek nem lettek kifogástalanok, minthogy erősen borús időnk volt tegnap, a fenyők között pedig egyébként is kevés a fény, de még így is sikerült pár képet lőni, és ami még jobb, rövid videót is készítettem arról az izgatott csirregéről, ami egész nap hallható volt a romok sűrűjéből.            


@Centauri | 2023.05.18.

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Kert & vadon

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több blog

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Valóban mániákus lettem? | blog

Mit várjunk attól az embertől, aki puttony nélkül megy be a szőlőbe? Várhatjuk-e, hogy valamikor is jó és szép borral kínál minket?…Tovább

7 hozzászólás

 1. Csodaszép!🐦
  Nagyszerű fotók!💚

 2. Nagyon cuki a felcsapott farkával! 🥰
  A hangja pedig itt – a videóban- hasonlít kicsit a kabócáéra. 🤔🙂

 3. Gratulálok! 🙂 Nem csak az új cuki fészkelőhöz, hanem ahhoz is fotózni, videózni tudod ezt a villámgyors madárkát! 🙂

 4. Ez az az istálló, ahol évekkel ezelőtt háborút folytattál a molyok, az egerek és a patkányok ellen? Szó szerint, mert többek között puskával is. (Pont most olvasom a sztorit a régi weboldalon. 🙂 )

 5. Milyen helyes kismadár, s ahogy cserreg, nem is hallottam még ilyent. Nagyon szépek a fotók. A régi istállófal körüli bokrok meg kiváló búvóhelyek, ahogy írtad . Mennyi történet kapcsolódik egy régi épülethez- jó olvasni és veletek örülni.

 6. Még annyi- lenyűgöz ahogyan bemutatod, hogyan változott meg a birtokon a hőmérséklet az ültetett fáktól, bokroktól. Áruld el, hogyan számolod ki ilyen precízen?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük