🌍 Jászmaróti odútelep 2. | Lehet fészkelés az összes odúban?

Jászmaróti odútelep 2. | Lehet fészkelés az összes odúban?


2024.02.10. délelőtt. Az Angolkertben gyülekeznek a felfestett, feldrótozott B-odúk a Jászmaróti odútelep második fázisához.

Befejeződött a Jászmaróti projekt, vagyis az új odúkolónia telepítésének második fázisa. Igaz, nem ma, hanem már február 10-én, amikor megérkezett a második B-odú szállítmány, amit azon melegében ki is raktam. Így most a legfontosabb odútípusból, amit a leggyakoribb fajok,

 • a széncinege,
 • a mezei veréb,
 • a házi veréb

használhatnak, illetve amikor visszatér majd Afrikából a nyaktekercs is, ebből a típusból bőven határidőn belül 36 darab zsír új odú várja a madarakat.


Újdonság,

hogy néhány odúval kicsit határsértő módon a birtok határain túl léptünk az égerláp-erdő irányába, magyarán pár odút a Nagypatak túloldalán helyeztem ki, de tettük mindezt a szomszéd birtok tulajdonosának tudtával.

Különösen érdekes, hogy február 10-én az első körben kihelyezett odúk némelyikét már szinte foglalták a széncinegék. Ezt legalább 4-5 odú esetén észleltem, de konkrét fészanyag-hordás még sehol sem történt.

A harmadik körben

a kistermetű cinegéknek való A-odúk kihelyezése történik meg. Ezzel némiképp késésben vagyunk, ezt jó lett volna elvégezni a B-odúkkal egyidőben, de elvileg még beleférünk az időbe. Bár rendkívül enyhe a február, gyakorlatilag itt a tavasz, fészeképítést, odúfoglalást egyelőre nem látunk sehol.


Szerencsére február 10-én annyira száraz, enyhe, napsütéses nap volt, hogy a Nagyvadföld aljáig autó is vihette az odúkat, így gyorsabb volt a kihelyezés. Nem véletlen, hogy ugyanezen a napon megkerült nemcsak az év első lepkéje, hanem 2024 első ÚJ lepkefaja is, a citromlepke | Fotó: Centauri

A D-odúk

is harmadik körben kerülnek ki, azokkal egészen biztosan nem késtünk el. Igaz, február 17-én megjött az első seregély, de azóta nem láttunk seregélyt, és a fészkelők még úton vagy a telelőterületen vannak. Őket március 10-15. körüli időpontban várjuk, de vannak párok, akik csak április elején térnek vissza és foglalnak odút, így ezzel a típussal abszolút időben vagyunk.

Ugyanez igaz a füleskuvik-odúkra is, amiben nemcsak


A három faj közül a legkorábban a búbosbanka érkezik, többnyire április első napjaiban, vagyis itt sem csúsztunk még el, bár kétségtelen, hogy tempózni kell, mert minden odút felszerelni, megtalálni a helyeket, esetenként oszlopot állítani az odúknak idő.

Talán felvetődhet valakiben a kérdés,

lehetséges-e, hogy ennyi odút elfoglaljanak?

Nem túlzás ennyi odú? Először is ez természetesen területnagyság függvénye, és mivel a birtok 11 hektáros, elég sok odút elbír. Ha hozzávesszük, hogy a szomszédos területek madárpárjai is fészkelhetnek itt, és ugyanakkor kicsit túlterjeszkedtünk a határokon (lásd égerláperdő), akkor főként nem túlzás.

De ami mindennél lényegesebb (és ezt korábban is írtam már valahol), van három madárfajunk, ami hajlamos telepes költésre is, ha alkalmas élőhelyet talál:

 • a mezei veréb,
 • a házi veréb,
 • és a seregély.

Mezei verebekből szerencsére van még bőven, bár ez a 200-250 példány körülbelül fele annak, ami 2000 és 2010 között volt. A mezei verebek és általában a verebek aktív, tervszerű védelme központi kérdés lesz 2024-től a birtok kezelése során. Fontos feladat a terület eltartóképességének növelése, főként aprómagvas területek létrehozása és a rovarvilág további támogatása többek között a mézelő zónák megnövelésével. A rövid füvű területek növelése is jelentősen kedvezhet a mezei verebeknek.

A házi veréb sajnos egyelőre csak ritka vendégként tér vissza a birtokra, de a mezei verébbel 2024-ben igencsak jól állunk.

Mezei veréb csapatunk

2024. februárjában az Angolkert – Őskökényes – Kiskarám háromszögben voltaképp állandóan minimum 200 mezei veréb tartózkodik, de minthogy ritkán vannak egyetlen csapatban, sokat mozognak, gyakran tűnnek el a sűrűségekben és ezért nehéz a létszám becslése, az sem kizárt, hogy megvan a 230-250 mezei veréb is. De maradjunk annál a számnál, ami egészen biztos.

A 200 madárból 100 pár alakulhat,

ezzel szemben a régi B-odúkkal együtt is körülbelül 50-60 odú várja őket. Vagyis ha minden odút elfoglalnak, akkor is hoppon marad 40-50 pár mezei veréb, akik kénytelenek a birtokon kívül találni fészkelőhelyet. És akkor nem beszéltünk arról, hogy ugyanezt az odútípust használják a széncinegék.


B12 az Őskökényesben a Nagysándor-galagonyán. Vajon fogjuk-e sűrűn emlegetni ezt a számot? És a többit? | Fotó: Centauri

Röviden, a potenciális fészkelő párok száma bőven meghaladja a kihelyezett odúk számát (nagyjából kétszerese-háromszorosa). Ennek ellenére könnyen előfordulhat, hogy lesznek lakatlan odúk, főként az első évben.

Mindent meg kell tenni annak érdekében is, hogy a birtok ne csak odúkban legyen gazdag, hanem az eltartóképessége is megnövekedjen. Ennek érdekében már 2024.02.15-én a Nagypatak partját kísérő sávban is vetettem (leginkább zabot), és még a huzamosabb esők érkezése előtt (2024.02.22-23.) körülbelül 8-10 mézelő illetve aprómagvas növényfaj tömeges vetésére is sor kerül.


B13-as az Újles déli oldalán, körülbelül 30 méterre a B12 odútól. Itt találkozik három olyan terület, amit a mezei verebek állandóan használnak, ez az Őskökényes, a Nagyvadföld, és a Kiskarám találkozása. Ebben a csomópontban igencsak jó helyen lehet egy verébpár. | Fotó: Centauri

Készül az új odútérkép is, de a véglegesítéssel és közléssel valószínűleg megvárom az összes odú kihelyezését. Végeredményképp körülbelül 110 odúból fog állni a 2024-es Jászmaróti odútelep, amit a következő években persze fejleszthetünk még. Az új térkép elkészítése során derül ki az is, hogy a régi odúk közül végül is mennyi van még használható állapotban.

Körülbelül 2 hetet kell várni még, hogy lássuk az első odúfoglalókat is, olyan madarakat, akik már nemcsak az odú mellett énekelnek, hanem már fészekanyagot is hordanak.

Fogadjátok szeretettel az új odúkról készült fotókat! Köszönjük a támogatást!      

Légy oly kedves, oszd meg másokkal is!

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Odú az Újlesen: verebeknek ideális lehet! | Fotó: Centauri
Élőhelytérkép a birtokról | Centauri

Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

7 hozzászólás

 1. Nagyon szurkolok!
  Őszinte leszek, én kicsit szolidabb barnára, bézsre festettem volna az odúkat, igaz a ronda zöld postaládába is beköltöznek a cinkék. Bocsi!
  Még itt sem hordanak fészekanyagot, de nyomják rendületlenül a “nyitnikéket”. Pár napja hallottam mezei pacsirtát is. 🙂 Úgy vélem, esténként a kuvikok is keresik a párjukat már.

 2. Van jelentősége annak, hogy milyen színűre van festve az odú? 🤔
  Drukkolok én is!!

  1. Nekem a semleges “fabarna” jobban tetszik, de én nem vagyok madár. 😀 😀

  2. Author

   Nem igazán, tudtommal nincs. Egyébként az első adag dióbarna volt, ez meg enyhén cseresznye, terepen nem igazán jelentős a különbség. A kicsit élénkebb szín amúgy segít megtalálni az odút. Könnyebben, hamarabb látom az erdőben, mind a fabarnát. Nekem mindkettő bejön 🙂

   1. Köszi! 🙂
    Egyébként is pár év, és az időjárásnak köszönhetően úgyis hasonló színük lesz. 😘

 3. Ez nagyszerű!
  Szívmelengető látvány a sok várakozó odú, az új lesnek mintha postaládája lenne. Ha veréb lennék, biztosan beköltöznék. Bízzunk abban, hogy a kismadarak is így gondolják! 🙂

  1. Author

   Tényleg olyan, mint egy postaláda. Meglátjuk, milyen levelet dob be nekünk a vadon. A hely amúgy csábító lehet a nyaktekercsnek is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük