Rendkívül késői búbosbanka a birtokon!

Rendkívül késői búbosbanka a birtokon!


Búbosbanka felbukkanása minden esetben örömhír a birtokon, mivel ez a régió egyáltalán nem bővelkedik búbosbankában, hiába is szeretem annyira ezt a pompásnál is szebb, turbó dekoratív madarat. Sajog a szív akkor is, amikor mesterséges odúkról van szó, hiszen a búbosbanka jól telepíthető faj, de itt valószínűleg hiába is raknánk ki odút, nem foglalná el. Bár két éve egy pillanatra ez a gyanú is feltámadt, amikor az Alsófenyéres közelében frissen kirakott D-odú közelében sündörgött egy banka.

A búbosbanka nem szereti a nedves, kötött talajokat.

Nem véletlen, hogy legnagyobb állományai az Alföldön élnek, ahol a laza, sokszor homokos talajokat játszi könnyedséggel szondázhatja hosszú, hajlott csőrével. A Kiskunságban vagy a Hortobágyon folyton belebotlik az ember, itt viszont jobbára csak tavaszi vonuláson fordul meg, általában április 10. és 20. között. Nem is minden évben, bár az is igaz, hogy egyszer még a teraszhoz is bejött.


Nyílt, füves területeket kedvel. | Fotó: Pixabay

Összességében azonban 24 év alatt körülbelül 15 lakalommal láttam. Fészkelőként biztos nincs a környéken, és ősszel sem találkoztam vele.

Rendesen az utolsó bankák szeptember utolsó napjaiban hagyják el Magyarországot. Amikor a Nagypatak partján állva megláttam egy szajkó méretű madarat alacsonyan, körülbelül 15 méteren egyenesen felém közeledni, mindenre gondoltam, csak bankára nem. Egészen közel volt már, amikor leesett a tantusz. Pontosan a fejem fölött repült át, és ez sem kedvezett a fotózásnak. Nálam volt a gép, de ahhoz, hogy legyen idő lekapni a gépet az állványról, a bankának kicsit oldalt kellett volna mennie, nem pedig pontosan fölöttem.

Hamarjában utánanéztem, és a neten mindössze két olyan adatot találtam, ami későbbi. Szóval november 20-án búbosbankát látni Magyarországon nem mindennapos. Nem szenzáció, mert szinte minden vonuló faj produkál időnként egy-egy késői vagy korai adatot, ráadásul a szokatlanul enyhe ősz szinte „kéri” az ilyen kései, ráérős vonulókat, de azért örülök, megfigyelésnek sem rossz, adalék a klímaváltozáshoz, és végre megkerült a birtokon a pompás banka ősszel is.


Búbosbanka (Upupa epops) | Fotó: Wikimédia commons

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

  1. Nagyon szeretem, a fura hangját is. 🙂 Itt a környéken költ valahol, bejárja a kerteket, ő a legjobb a lótücsök gyérítésében.

  2. Lehet, hogy itt marad és nem vonul el?

    1. Author

      Ha marad ez az enyhe időjárás, akár az is előfordulhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük