Újabb mérföldkövet léptünk át a felmelegedésben

felszíni átlaghőmérséklet

A felszíni átlaghőmérséklet több mint két fokkal emelkedett


Az előzetes becslések szerint a globális felszíni átlaghőmérséklet november 17-én először volt több mint két fokkal magasabb az iparosodás előtti (1850-1900-as) szinteknél. A hírt Sam Burgess, a Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat munkatársa tweetelte, a pontos szám pedig 2,06 fok.

Bár ez a mérföldkő jól mutatja, hogy milyen gyorsan melegszik a bolygó, ez nem jelenti azt, hogy a két fokos felmelegedési határértéket is átléptük. Mint Zeke Hausfather, a Berkeley Earth munkatársa írta, aggasztó jel, de remélhetőleg csak átmeneti.

A Párizsi Megállapodás azt a célt tűzte ki, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti szinthez képest két fok alatt korlátozza, és másfél fokban maximálja. Az éghajlatkutatók szerint ezt úgy kell érteni, hogy a hosszú távú átlag emelkedése a tizenkilencedik század végéhez képest nem haladja meg a másfél vagy két fokot. Az átlagok természetéből adódóan így viszont csak évekkel később derül ki, hogy a világ mikor lépte át ezeket a határokat, ha átlépi.

Michael Mann, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa szerint ugyanakkor az ember okozta felmelegedés már a tizennyolcadik század közepén elkezdődött, és már a tizenkilencedik század vége előtt 0,3 fokkal megemelte a hőmérsékletet.

2023 volt az eddigi legmelegebb év a feljegyzett történelem során, számos hőmérsékleti rekord dőlt meg világszerte, és egyre több szélsőséges időjárási eseménynek lehetünk tanúi. Ez lehet az első olyan év, amikor az átlaghőmérséklet több mint másfél fokkal meghaladja az iparosodás előtti időszakét.

A 2024-es év ugyanakkor még ennél is melegebb lehet, részben az El Niño miatt, amelynek során az óceánokból több hő jut a légkörbe.

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) legutóbbi jelentése szerint azonban a hosszú távú globális átlaghőmérséklet a 2030-as évek elejéig várhatóan nem haladja meg a másfél fokot.

Forrás: New Scientis, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még többet a klímaváltozásról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük