Egyre jobban fogy a gomba
Gombakörképet adott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).
Ebből kiderül, hogy míg 2020-ban az éves gombafogyasztás Magyarországon fejenként egy kilogramm volt, a járvány alatt és után ez a mennyiség 1,5-1,6 kilogrammra emelkedett. Ez azonban még így is elmarad a három kilogrammos európai és a négy kilogrammos brit átlagtól. A magyarországi gombatermés átlagosan huszonkét-huszonhárezer tonna körül alakul évente.
A termelés kilencven százaléka csiperke, hét-nyolc százaléka laskagomba, két-három százalékát pedig a különlegesebb fajták adják.
Hol terem a gomba?
A legnagyobb termőterület a közép-magyarországi régióban, ezen belül Budapesten és a főváros környékén összpontosul, itt termesztik a csiperkegomba negyvenöt százalékát. Laskagombában Kecskemét és környéke, a Duna-Tisza köze, Budapest és környéke, valamint Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye vezet.
A csiperke mintegy hatvan százalékát exportálják, a kivitel csaknem hetvenöt százalékát friss gombaként szállítják a külpiacokra. A legtöbb Ausztria, Szlovénia Szlovákia, Románia irányába, a fennmaradó huszonöt százalék pedig konzerv formájában jut el Olaszországba és Ausztriába. A laskagomba frissen főként a hazai, valamint a német és román piacra kerül.
A gomba intenzíven termeszthető, egy négyzetméteren akár kétszázötven-háromszáz kilogramm is megterem. Ekkora mennyiség eléréséhez azonban komoly beruházásokra van szükség, például gondoskodni kell a megfelelő klimatikus viszonyokról.
Szuperélelmiszer
A gomba igazi szuperélelmiszer, mert fehérjében gazdag, miközben alacsony az energiatartalma, ugyanakkor sok benne a víz- és az élelmirost, ráadásul kiemelkedő D-vitamin-forrás is.
Ha gombát veszünk, nézzük meg, mennyire friss: kellemes illatú és roppantható-e, ép-e a kalap széle. A gomba szobahőmérsékleten nagyon gyorsan veszít minőségéből, ezért vásárlás után mihamarabb fel kell dolgozni, vagy hűtőbe kell tenni, ahol két-három napig eláll.
Forrás: MTI, képek: Unsplash
Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!
Kedves olvasó,
ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).
Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.
Statisztika a termesztett gombákról, de szerintem legalább ugyanennyi vadontermett gombát fogyasztunk. Az utóbbi beltartalmi értéke sokszorosa a termesztettnek, az íze meg össze sem hasonlítható.
Az könnyen lehet! 🙂
Pontosan erre gondoltam én is, és a vadontermő milyen isteni! Sajna idén nem “jutott”.