Egyre jobban szeretjük a gombát

gomba

Egyre jobban fogy a gomba


Gombakörképet adott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).

Ebből kiderül, hogy míg 2020-ban az éves gombafogyasztás Magyarországon fejenként egy kilogramm volt, a járvány alatt és után ez a mennyiség 1,5-1,6 kilogrammra emelkedett. Ez azonban még így is elmarad a három kilogrammos európai és a négy kilogrammos brit átlagtól. A magyarországi gombatermés átlagosan huszonkét-huszonhárezer tonna körül alakul évente.

A termelés kilencven százaléka csiperke, hét-nyolc százaléka laskagomba, két-három százalékát pedig a különlegesebb fajták adják.

Hol terem a gomba?

A legnagyobb termőterület a közép-magyarországi régióban, ezen belül Budapesten és a főváros környékén összpontosul, itt termesztik a csiperkegomba negyvenöt százalékát. Laskagombában Kecskemét és környéke, a Duna-Tisza köze, Budapest és környéke, valamint Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye vezet.

A csiperke mintegy hatvan százalékát exportálják, a kivitel csaknem hetvenöt százalékát friss gombaként szállítják a külpiacokra. A legtöbb Ausztria, Szlovénia Szlovákia, Románia irányába, a fennmaradó huszonöt százalék pedig konzerv formájában jut el Olaszországba és Ausztriába. A laskagomba frissen főként a hazai, valamint a német és román piacra kerül.

A gomba intenzíven termeszthető, egy négyzetméteren akár kétszázötven-háromszáz kilogramm is megterem. Ekkora mennyiség eléréséhez azonban komoly beruházásokra van szükség, például gondoskodni kell a megfelelő klimatikus viszonyokról.

Szuperélelmiszer

A gomba igazi szuperélelmiszer, mert fehérjében gazdag, miközben alacsony az energiatartalma, ugyanakkor sok benne a víz- és az élelmirost, ráadásul kiemelkedő D-vitamin-forrás is.

Ha gombát veszünk, nézzük meg, mennyire friss: kellemes illatú és roppantható-e, ép-e a kalap széle. A gomba szobahőmérsékleten nagyon gyorsan veszít minőségéből, ezért vásárlás után mihamarabb fel kell dolgozni, vagy hűtőbe kell tenni, ahol két-három napig eláll.

Forrás: MTI, képek: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több gomba

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kert és vadon | Gomba minden mennyiségben

Nemcsak az időjárásban volt fordulat 2022 szeptembere, hanem a birtok történetében is. Sosem felejtem el! Varázsaltos időszak volt, és olyan mennyiségben kerültek elő…Tovább

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

  1. Statisztika a termesztett gombákról, de szerintem legalább ugyanennyi vadontermett gombát fogyasztunk. Az utóbbi beltartalmi értéke sokszorosa a termesztettnek, az íze meg össze sem hasonlítható.

    1. Pontosan erre gondoltam én is, és a vadontermő milyen isteni! Sajna idén nem „jutott”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük