Ez történik az élesztővel, ha háziasítják

élesztő

Az élesztő háziasításának nyomait kutatták


A háziasítás nyomait találták meg a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ munkatársai élesztőgombákban.

Az élesztőgombák szinte nélkülözhetetlen szereplők a konyhában és az élelmiszeriparban: velük készül a kenyér és velük erjednek a különböző alkoholos italok. De hogyan nyerték el mai formájukat? A folyamat nem teljesen spontán volt, az emberek ugyanis a vadon élő élesztőket az elmúlt évezredekben többször is háziasították, különféle élelmiszerek erjesztésére “optimalizálták”.

Így változott az élesztők anyagcseréje a háziasítás során

A gombák evolúciója során többféle változás is végbe mehet az anyagcserében:

Megváltozhat az anyagcsere-hálózat, vagyis egyes enzimek elveszhetnek, miközben újak jelenhetnek meg.
Változhat az anyagcseretermékek mennyisége, vagyis az anyagcserében részt vevő kémiai vegyületek mennyisége.

A szegedi kutatók a Berlini Charité Egyetemmel együtt elsőként vizsgálták meg az anyagcsere-evolúció mindkét oldalát úgy, hogy korszerű módszerekkel mérték az anyagcseretermékek sokaságát. Kiderült, hogy az anyagcseretermékek mennyisége az evolúció során sokkal gyorsabban változik, mint az anyagcsere-hálózat, és a kétféle változás nagyrészt független egymástól.

A PNAS folyóiratban publikált eredmények szerint a háziasítás drasztikus hatással volt az anyagcserére. A háziasított és vad élesztők lényeges eltéréseket mutatnak az anyagcseretermékek mennyiségeiben. A háziasított élesztőkben felgyorsult az anyagcsere-változás evolúciós sebessége is.

Háziasítási szindróma

Csaknem száz anyagcsereterméket külön-külön vizsgálva azt találták, hogy jelentős részük eltérő mennyiséget mutat a háziasított élesztőkben a vad élesztőkhöz képest. Érdekes, hogy bár az idők során egymástól függetlenül többször is háziasították az élesztőt különféle élelmiszerekhez, mégis újra és újra azonos irányba változtak az anyagcseretermékek.

Az ehhez hasonló visszatérő, azonos irányú változást a kutatók háziasítási szindrómának nevezik. Az ilyen mintázatot mutató anyagcseretermékek fontos szerepet töltenek be az élesztők központi anyagcseréjében és aromaanyagok termelésében, evolúciójukat tehát nagyban befolyásolhatta az emberi szelekció.

Az evolúciós folyamatok mélyebb megértése

A kutatás, amelynek fő szerzői Tengölics Roland és Szappanos Balázs, rávilágít arra, hogy az anyagcseretermékek mennyiségi változásainak vizsgálata kulcsfontosságú lehet az evolúciós folyamatok mélyebb megértésében, legyen szó akár természetes szelekcióról, akár emberi tevékenység következményeiről.

Az általuk kifejlesztett kutatási eljárás az iparban is hasznosítható. Módszerük lehetővé teszi, hogy célzottan olyan élesztőgombákat azonosítsanak, amelyek emberi felhasználás számára előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek, például alacsonyabb mennyiségben termelnek nemkívánatos ízanyagokat.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több gomba

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Új gombaellenes szereket fejlesztenek

A járomspórás gombák vagy más néven fejespenészek okozta fertőzések kezelésére is megoldást kínálhatnak azoknak a kutatásoknak az eredményei, amelyek…Tovább

1 hozzászólás

  1. Kicsit hülye párhuzam, de most a termesztett csiperke jutott az eszembe. Sosem lesz olyan, mint a vadon termett, igaz a napfény faktor a termesztettnél hiányzik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük