A kígyógombák alaposan meglepték a kutatókat

kígyógombák

A kígyógombák titkait kutatják


Hét ország 28 kutatója, köztük a Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakemberei vizsgálják a kalaposgombák közé tartozó, Magyarországon is előforduló kígyógombák (Mycena s. s.) változatos életmódját és ennek genetikai hátterét az 1000 Gomba Genom projekt keretében. A kaliforniai DOE Joint Genome Institute vezetésével 24 új kígyógombafaj genomját határozták meg, majd hasonlították össze 34 másik, többségében korhadékbontó gomba genomjával.

A korhadéklakó gombák

meghatározott enzimkészlettel bontják le az elhalt növényi maradványokat (szubsztrátokat). A kutatók a gombák genetikai állományát összehasonlítva arra keresték a választ, hogy hogyan változott a kígyógombák genomja az evolúció során, és hogy milyen módon tér el az egyes fajok növényi sejtfalbontó enzimkészlete attól függően, hogy milyen növényen élnek (szubsztrát-specificitás).

Rekorder genom

A tanulmány szerint a kígyógombák genomja rekordernek számít a gombák között mind a mérete, mind a gének száma alapján. A vizsgálatok feltárták, hogy e gombák életmódja a korábbi nézetekkel ellentétben rendkívül változatos. Amellett, hogy különféle elhalt növényi anyagokkal táplálkoznak, egyes fajok képesek kooperatív vagy éppen parazita kapcsolatba is lépni a növényekkel.

A kígyógombák genomméretének növekedése minden géncsaládot érint és nem függ össze a vélt szubsztrát-specificitással. A növekedéshez több tényező is hozzájárult: új géncsaládok születtek, a már meglévő gének duplikálódtak, és más gombák is adhattak át géneket, genetikai információt nekik (horizontális transzfer). Mindez egy minden géncsaládra kiterjedő, általános bővülést eredményezett.

A megnövekedett génkészlet

segít abban, hogy a kígyógombák gyorsan alkalmazkodjanak a gyorsan változó vagy szélsőséges környezeti körülményekhez is. A sarkvidéki Mycena törzsek genomjai különösen nagyok, ahogy ez megfigyelhető a sarkvidéki növények esetében is.

A publikáció eredményei arra világítanak rá, hogy a gombák sokkal változatosabb és komplexebb folyamatok során alkalmazkodnak a különböző életmódokhoz, mint ahogyan azt korábban gondolták.

A Virágh Máté, Nagy László és a Gomba Genomika és Evolúció Kutatócsoport több tagja közreműködésével végzett kutatás eredményei nemrég jelentek meg a rangos Cell Genomics folyóiratban.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több gomba

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

    1. Author

      Örülök, hogy tőlünk értesültél róla. 🙂
      Köszi a linket, nagyon érdekes gomba, mutatós!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük