Így menekülhetnének meg a magyar bogyós gyümölcsök

bogyós gyümölcsök

Így menekülhetnének meg a magyar bogyós gyümölcsök


Az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult a bogyós gyümölcsök termesztése, pedig lenne igény rájuk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint az éghajlatváltozás ellenére lehetne fejleszteni az ágazatot.

Modern technológiák

Magyarországon egyre kisebb területen foglalkoznak bogyósokkal, aminek oka részben a klímaváltozás, részben a magas kézimunkaerő-igény. A megváltozott klimatikus viszonyok miatt új megközelítés szükséges a nemesítésben, a fajták megválasztásában, a növényvédelemben, illetve a teljes termesztéstechnológiában. Megnövekszik az adatok és a modern megoldások szerepe, a legújabb technológiák, mint a drónos permetezés vagy az adatalapú területválasztás új perspektívákat nyithatnak az ágazat előtt.

Milyen az idei termés?

Idén a meleg tél és az enyhe tavasz hatására a legtöbb gyümölcsfajnál körülbelül 10-14 nappal a szokásos szezonkezdet előtt már elindult az idény. Így a málna, a szeder, a ribiszke és a köszméte is korábban érésnek indult, és közepesen jó évjárat várható belőlük.

Málnát már csak elszórtan termelnek az országban, összefüggő nagyobb ültetvények csak elvétve akadnak: Nógrád vármegyében 16 hektáron, Heves vármegyében 10 hektáron, Zalában és Vasban pedig 7-8 hektáron folyik málnatermesztés, az gyakorlatilag a kiskertekbe szorult vissza. Ennek hátterében az éghajlatváltozás mellett a kézi betakarítás miatti nagy munkaerő-igény, illetve a magas munkaerőköltségek állnak.

A ribiszke-termesztés jobb helyzetben van, mert a gépesített betakarítás teljesen kidolgozott. Nagyságrendileg 1000 hektárnyi területen folyik a termesztése, hektáronkénti 6 tonnás termésátlaggal. Szedret országosan 30-40 hektáron termesztenek hazánkban, a hektáronkénti termésátlagok jóval magasabbak a ribiszkénél, hektáronként 10-20 tonna között változik.

A köszméte termesztése tíz évvel ezelőtt 100-150 hektáron zajlott most alig éri el a 10 hektárt, viszont a tavaly előtti rendkívüli aszályos időszakot leszámítva, az utóbbi öt évben a hektáronkénti termésmennyiségek a 25-30 tonnát is elérték, ami a technológiai színvonal jelentős emelkedését mutatja.

Hagyományosan Nógrád a bogyós gyümölcsök igazi otthona, de Győr-Moson-Sopron több része is kiváló adottságokkal rendelkezik a bogyósok termesztéséhez.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több gyümölcs

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Olcsóbbak idén a gyümölcsök

Bizonyára a kedvező időjárásnak is betudható, hogy olcsóbbak lettek az idénygyümölcsök tavalyhoz képest. Ráadásul a zöldségek nagy része sem drágult…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük