Különleges szabolcsi fogás lett Magyarország étele
Tavaly hetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország étele melegkonyhai szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) és a Debreceni Egyetem.
A verseny célja a hagyományos magyar ételek megújítása és az, hogy ezekből minél több kerüljön majd be a hazai éttermek kínálatába. A megmérettetés mottója a Bartók Bélától származó híres idézet, a Csak tiszta forrásból volt, kötelező alapanyagként pedig laskagombát és laktózmentes tejet kellett felhasználni, emellet bármelyik, a magyar vagy a helyi értéktárakban fellelhető összetevőt lehetett használni. Szintén elvárás volt, hogy az ételt a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is el lehessen készíteni.
A döntőbe a februári elődöntőben induló húsz csapatból tizenkettő jutott tovább, az első helyezett pedig a nyírbátori Kakukk étterem és panzió csapata, a Kakukk X Bila lett Erdőről mezőre elnevezésű ételkompozíciójával, ami szabolcsiszilva-glazúros szarvasgerincet jelent ropogós tésztába töltött tejfölös laskagombaraguval, fenyőrügyes zellerkrémmel és céklával, és ami az étterem étlapján is helyet kap majd.
A verseny második helyezettje a fülöpszállási Vidám Borgőzös Harcsa Kuttyogatók nevű csapat lett a Halász Rapszódia elnevezésű ételsorral, a harmadik pedig a budapesti Kondérbetyárok Malac Mennyország nevű ételkompozíciójával.
A legjobb desszertet Kubinyi Dániel, a hollókői Castellum Hotel mesterszakácsa alkotta meg.
Az induló ételekről itt láthatók képek.
Forrás: MTI, címlapkép: Kakukk étterem/Facebook
Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!
Kedves olvasó,
ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).
Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!
“szabolcsiszilva-glazúros szarvasgerincet jelent ropogós tésztába töltött tejfölös laskagombaraguval, fenyőrügyes zellerkrémmel és céklával”
😮 Azért csöppet elgondolkodtam, hogy vajon melyik hagyományos étel lett újragondolva…🤔
Lehet, hogy a szabolcsi szilva. 🙂
Hacsakaznem! 🙂 Mert azt nem gondolnám, hogy a szabolcsi portákon sokszor ettek őzgerincet régen. 🤔😉
Én se gondolnám..aztán majd előkerül valahonnan egy régi szabolcsi szakácskönyv őzételekkel tele. 😀
😀
Olyan bonyolult a neve, hogy kizárt, hogy valami helyi hagyományos étel legyen. Háromszor is nekifutottam, hogy felfogjam:-))))