Különleges szabolcsi fogás lett Magyarország étele

magyarország étele 2024

Különleges szabolcsi fogás lett Magyarország étele


Tavaly hetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország étele melegkonyhai szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) és a Debreceni Egyetem.

A verseny célja a hagyományos magyar ételek megújítása és az, hogy ezekből minél több kerüljön majd be a hazai éttermek kínálatába. A megmérettetés mottója a Bartók Bélától származó híres idézet, a Csak tiszta forrásból volt, kötelező alapanyagként pedig laskagombát és laktózmentes tejet kellett felhasználni, emellet bármelyik, a magyar vagy a helyi értéktárakban fellelhető összetevőt lehetett használni. Szintén elvárás volt, hogy az ételt a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is el lehessen készíteni.

A döntőbe a februári elődöntőben induló húsz csapatból tizenkettő jutott tovább, az első helyezett pedig a nyírbátori Kakukk étterem és panzió csapata, a Kakukk X Bila lett Erdőről mezőre elnevezésű ételkompozíciójával, ami szabolcsiszilva-glazúros szarvasgerincet jelent ropogós tésztába töltött tejfölös laskagombaraguval, fenyőrügyes zellerkrémmel és céklával, és ami az étterem étlapján is helyet kap majd.


Forrás: Kakukk étterem/Facebook

A verseny második helyezettje a fülöpszállási Vidám Borgőzös Harcsa Kuttyogatók nevű csapat lett a Halász Rapszódia elnevezésű ételsorral, a harmadik pedig a budapesti Kondérbetyárok Malac Mennyország nevű ételkompozíciójával.

A legjobb desszertet Kubinyi Dániel, a hollókői Castellum Hotel mesterszakácsa alkotta meg.


Az induló ételekről itt láthatók képek.

Forrás: MTI, címlapkép: Kakukk étterem/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ég veletek, füstölt ízek!

Míg régen a füstölt ízt kizárólag füstöléssel lehetett elérni, ma már ezt füstölt ízű fűszerekkel, azaz füstaromákkal is meg lehet tenni. Így számos, különféle ételeknek…Tovább





6 hozzászólás

  1. “szabolcsiszilva-glazúros szarvasgerincet jelent ropogós tésztába töltött tejfölös laskagombaraguval, fenyőrügyes zellerkrémmel és céklával”

    😮 Azért csöppet elgondolkodtam, hogy vajon melyik hagyományos étel lett újragondolva…🤔

    1. Author

      Lehet, hogy a szabolcsi szilva. 🙂

      1. Hacsakaznem! 🙂 Mert azt nem gondolnám, hogy a szabolcsi portákon sokszor ettek őzgerincet régen. 🤔😉

        1. Author

          Én se gondolnám..aztán majd előkerül valahonnan egy régi szabolcsi szakácskönyv őzételekkel tele. 😀

  2. Olyan bonyolult a neve, hogy kizárt, hogy valami helyi hagyományos étel legyen. Háromszor is nekifutottam, hogy felfogjam:-))))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük