Megint öttalálatosom van! Idén is 5 cinegefaj költött a kertben!

Megint öttalálatosom van! Idén is 5 cinegefaj költött a kertben! | Cinegefajok a kertben


2022 egyik nevezetessége az volt a birtokon, hogy végre fészkelőként is a fajlistához írhattam a fenyvescinegét. Erről írtam ITT, és a 24.hu is írt egy rövid, de kedves cikket róla.

Az a kicsit furcsa helyzet állt fenn nálam bő 20 évig, hogy a fenyvescinegénél ritkább búbos cinege fészkelő volt (24 év alatt két évet hagyott ki), míg a fenyvescinege csak átvonuló volt, esetenként téli vendég.


A fenyvescinege megtelepedése és újbóli költése

azért is kiemelkedően fontos, mert ebben jelentős része van az élőhelyfejlesztéseknek. Ez igazolja, hogy érdemes nagy energiákat fektetni egy élőhely feljavításába, és érdemes hosszútávú, „ökológiai befektetésekbe” is belevágni. Örömteli persze a birtok légterében megfigyelt új ragadozómadár-fajokat felvenni a birtok fajlistára a kék vércsétől kezdve a halászsason és pusztai ölyvön és dögkeselyűn át egészen a legutóbbi vörös kányáig, de ezek a fajok semmilyen formában sem kötődnek a birtokhoz, és megjelenésük „véletlenszerű”. Ilyen fajokat egy panelház lapostetőjéről is elkaphatunk, ha eleget fürkésszük az eget.

Köztes helyzet,

amikor minden korábbinál több a fecske. Merthogy 2023-ban annyi fecske volt, mint amennyi talán még soha. Több, mint a nagy fecskepusztulás előtt. Minthogy hozzám nem telepedtek vissza, fészkelőim továbbra sincsenek, a sok fecske annak köszönhető, hogy a régióban magára talált a fecskeállomány és sikeresek voltak az idei költések. Viszont nem időztek volna bő másfél hónapig pontosan a birtok fölött (leginkább az Angolkert és a Nagykarám légterében), ha mézelő zónákkal és más természetvédelmi célú, területkezelési trükkel nem szaporodott volna fel a rovarvilág.

A fecskebőségben tehát részleges szerepem lehetett.


A fenyvescinege viszont szinte biztosan nem lenne itt ötödik cinegefajnak, ha a terület mások kezén marad (hacsak mások is nem ugyanazt tették volna a területtel, amit én).  

2022-es megtelepedése alapvetően két dolognak köszönhető:

  • 15 éve sok lucfenyőt ültettem a régiek mellé és ezek mára akkorára nőttek, ami a fenyvescinegéknek is alkalmas élőhelyet, fészkelőhelyet kínál.
  • 2021-ben végre létrehoztam az odútelepet, mintegy 40 darab odúval, köztük a fenyvescinegének alkalmas odúkkal is.

E két tényező hiányában aligha telepedett volna meg,

és aligha duplázott volna az idén. Arra az idén sem került sor, hogy detektáljam, melyik odúban volt a költés (idén elsősorban az infarktusom miatt nem volt erre lehetőség), de épp ahogyan tavaly, ezúttal is láttam a kirepült fiatalokat és az etetést. Itt voltak egész nyáron, és csak valamikor szeptember elején tűntek el pár hétre.

Így tehát továbbra is azzal büszkélkedhetek, hogy Magyarország 6 fészkelő cinegefaja közül (nem számítva a „nevükben” cinegéket: függőcinegét és barkóscinegét), 5 faj költ a kertemben.

CINEGEFAJOK A KERTBEN


Széncinege, 2023, madárbalkon a dolgozószoba ablakában. | Fotó: Centauri

Cinegefajok a kertben a gyakoriságuk sorrendjében:

  • Széncinege (Parus major)
  • Barátcinege (Poecile palustris)
  • Kékcinege (Cyanistes caeruleus)
  • Búbos cinege (Lophophanes cristatus)
  • Fenyvescinege (Periparus ater)

Mindemellett 2021-ben fészkelt a tüzesfejű királyka, 2023 új fészkelője az Angolkertben pedig az egyébként sokfelé gyakori ökörszem volt. Minthogy az ökörszem megjelenése fészkelőként arra utaló jel, hogy a parkosítás immár elért abba a szakaszba, hogy lassan erdőként, de legalábbis ligetként működik az Angolkert, ezek a fajok együttesen egy komplex és pozitív változást jeleznek.

A fásítást folytatni is kell bizonyos parcellákban, főként a Kiskarámon, a Juharosban, a két égeresben és az Akácosban, de a patakparton is.


2023. szeptember, búbos cinege az ablakomból. Az utóbbi években néha rezgett a léc, hogy megmarad-e, de megmaradt. Ez is kellett az öttalálatoshoz!

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük