🕑 Finnország felé tartanak a birtok fölött vonuló darvak!

Finnország felé tartanak a birtok fölött vonuló darvak!


kert & vadon

2024.02.26., hajnali 02.17. | Rövid alvás után átveszem az éjszakai műszakot Marától, de mielőtt frissíteném a Cenwebet, elolvasom a búvárok hangjáról írt egészen remek cikket ITT. Épp a beágyazott videókat hallgatom, amikor daru krúgatását is hallom, méghozzá meglepően hangosan, ugyanakkor furcsán, mintha nem is a Youtube-ról szólna. Mert nem is onnan szól.

Pontosan a ház felett krúgatnak, kiáltoznak a vonuló darvak.

Azt is hallom – ahogy ez ebben az időszakban normális –, hogy északkelet felé tartanak, így hát átrohanok a könyvtárszobán, feltépem az emeleti erkély ajtaját és kirontok az erkélyre. A csapat ekkor már körülbelül háromszáz méterre a háztól, a Kispatak völgye fölött zajong. Jól hallhatóan nem haladnak, hanem egy helyben keringenek, viszonylag alacsonyan. Később mégiscsak továbbállnak.


Ebben a videóban is a birtok fölött tavasszal átvonuló darvakat láthatjátok | video: Centauri

Szokatlanul enyhe a február, számos madárfaj érkezik a szokottnál korábban, számos lepke repül már, így nem csoda, ha a darvak is jobban sietnek.

Rendesen március 10. és 20. között szoktak átvonulni negyven-százötven fős csapatai a birtok fölött. Az itt megjelenő darvak szinte bizonyosan a Finnország és Olaszország között ingázó madarak.

Honnan tudom ezt?

Intenzívebb tavaszi vonulás alkalmával igyekeztem tűpontosan rögzíteni a vonulás irányát, és ezeket a vektorokat meghosszabbítva kivétel nélkül minden esetben Finnországnál volt az egyenes vége. Ez egyébként logikus is, és szinkronban van az irodalmi adatokkal, magyarán, nem igazán meglepő. De azért jó tudni, ellenőrizni, és jó tudatosítani ezt.


A daru nagyobb tömegeinek fő vonulási irányait láthatjuk ezen a képen (Forrás: www.semanticscholar.org). A birtokot a zölddel jelölt állományok érintik, de kiegészítem ezt a térképet azzal, hogy ezek az állományok nem csak szerintem, hanem más adatok szerint is jelentős részben nem légvonalban indulnak Észak-Afrika felé, ahogy itt látjuk, hanem nyugatnak tartva, Szlovénián át és az olasz csizmán végigvonulva tartanak délnek (lásd egy térképpel lejjebb). Ezek e a csapatok rendszeresen, időnként tömegesen jelennek meg a birtok légterében.
2023 őszén Szlovéniában is szokatlanul sok daru vonult át. Erről és a fenti térképről részletesen ITT ÍRTUNK.

A 2023/24-es szezon

több szempontból is eltér a korábbi daruvonulásoktól. A birtok fölötti őszi, téleleji daruvonulás gyakorlatilag elmaradt. Évek óta nem volt erre példa.

Rendszerint november 20. és december 5. között a legintenzívebb a daruvonulás, szinte mindig éjjel, jellemzően este 10 és éjfél között.

Mondhatnánk, hogy később azért nincsenek észlelések, mert az ember alszik már, de esetemben ez nem igaz, mivel gyakran dolgozom éjjel is (nappal is). 2023-ban viszont egyetlen csapatot sem észleltem, annak ellenére, hogy a darvak mennyisége rekordot döntött a Hortobágyon, és ezt mi is láttuk a saját szemünkkel.


Ugyanakkor persze kitört egy durva madárinfluenza-járvány is, ami elpusztíthatta a Magyarországon gyűlésező darvak tíz vagy akár húsz százalékát is!

Mi már korábban is írtunk a darvakat érintő járványról, csak épp Izraellel kapcsolatosan.


Az őszi vonulás kimaradását a járvány rovására írtuk.

Egyetlen esetben észleltünk darut, az viszont rendkívüli eset volt. November végén egyetlen, magányos példány krúgatott a szemközti völgyből, a birtoktól nyugatra eső irtás és kicsi záportározó irányából. Hosszas megfigyelés, hallgatózás után egyértelmű volt, hogy magányos madár szállt le a völgybe, ami nem igazán kedvező élőhely egy daru számára.

Feltételezésem szerint talán épp a madárinfluenza miatt legyengült madár maradhatott le egy csapatról, és kényszerült leszállásra egy számára nem igazán kedvező területen.

A krúgatás egy idő után erőtlenné vált, majd abbamaradt. Hajnalban néma csönd volt, így nem sok esély maradt rá, hogy a madarat megkeressem.

Ezt követően egy esetben, 2024 januárjában észleltünk egy kisebb csapatot ITT.


Magyarországon

már az év bármely hónapjában találkozhatunk darvakkal, újabban három megyében is költ, és mivel egyelőre továbbra is vizes a tavasz, várhatók újabb költései is, de itt a birtokon első ízben észleljük őket ennyire korán.

A következő hét

szinte végig ideális lesz a vonuláshoz, csendes, szokatlanul meleg idő lesz, így várhatóan az első darvak nyomában újabb csapatok érkeznek. Tavaszi vonulás során szinte mindig délelőtt 10-11 körül érik el a birtokot a darvak (feltételezésem szerint ezek a Pó-síkságtól előző nap este induló csapatok). A mai csapat felbukkanása éjjel talán annak köszönhető, hogy ritka erős a holdvilág. Akkora holdfényben úszik a tavaszi éjszaka és a táj, hogy nemcsak a völgyig látok el tisztán, hanem a távoli dombokat is jól látom.

Ennél ideálisabb éjszaka nem létezik

egy vonuló madár számára. Szélcsend van, meleg és holdfény. Ezt használják ki a darvak, és nyilván élnek a lehetőséggel a következő napokban is. Számos madárfaj vonul éjjel, ezek közül várhatóan igen sok fog megérkezni a következő napokban és jelentős számban!

Tegnap például (2024.02.25.) már érzékelhető volt, hogy a vonuló fekete rigók egy része is visszajött Olaszországból, de erről már egy másik posztban. Maradjatok velünk, kövessétek nyomon a madárvonulást. Várjuk együtt a hazatérő madarainkat!

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madárvonulás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Légy oly kedves, oszd meg ezt a cikket!
Köszönjük!

3 hozzászólás

 1. Nahát, a megszokottnál egy hónappal korábban…

 2. Szombaton du. 4 óra körül láttam egy kb 40-50 -es darucsapatot ÉNY felé szabályos V alakban, viszonylag magasan repülni. A Fehét-tó keleti oldala felől érkeztek, tehát nem éjszakázni igyekeztek, hanem ezek szerint már éjszakai vonulásra indulhattak. A táplálkozási célt kizárnán, mert arra már későnek tűnt az időpont.Az a reggeli órákban szoktt lenni ÉK-i irányba, és sokkal alacsonyabban, mert arra vanak nagyobb mg-i területek a Tisza felé.
  Ma viszont néhány (8-10) zöldike jelent meg az etetésen. Fürgén szedegettek egy ideig, azután egyszerre felelrepültek és nem jöttek vissza. Úgy látszik ők is úton vannak csak beugrottak egy menüre.
  Becsapja az élővilágot ez a februári tavasz, aggódom, hogy lesz itt még nagy szívás. Egy-két nap és a sárgabarack virágba borul.

  1. Author

   Nem tudom, láttad-e az élő közvetítést a madárbalkonról tegnap, de ott is mondtam, hogy a nálam felbukkanó tengelicék minden valószínűség szerint vonulók, amint a te zöldikéid is. | Jogos a félelmünk a korai tavaszok miatt mindig, de én az idén bizakodom: van egy olyan érzésem, hogy nem lesz mostanában visszahűlés, amit inkább érzek, hogy később április-májusban jöhetnek cudarabb hetek, de tán még azt is megússzuk. 2023 egészen példás év volt, nem volt aszály, alig akadtak hőhullámok, annál rosszabb sose legyen. Persze lesz, de egyelőre még jó… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük