Felébredt a legnagyobb álomszuszék, a nagy pele is!

Felébredt a legnagyobb álomszuszék, a nagy pele is!


Kert és vadon


“Tegnap este már „szóltak-szuszogtak” és a fákon mászkáltak a nagy pelék.”

2024.06.16-án este, amikor először mentem ki az Angolkert nagykupájához, hogy ellenőrizzem, milyen lepkefajokat hozott a lámpázás (látványos új bogárfaj került elő, Magyarország legnagyobb termetű cserebogárfaja), alig léptem ki a teraszra, máris meghallottam a nagy pelék jellegzetes nyivogását a kisház délkeleti sarkán álló vörös fenyő lombjából.

Rögzítsük ezt a dátumot is,

amint sokszor rögzítjük a tavasszal visszatérő madárfajok adatait is, hisz a nagy pele ébredésének dátuma épp úgy módosulhat idővel a globális felmelegedés függvényében, mint a madárfajok tavaszi érkezése vagy a lepkefajok tavaszi ébredése. Talán egyszer ezeket az adatokat úgy elemezgetjük már, hogy a nagy pele ébredése már május elejére esik.

Idővel akadhatnak olyan vidékek is, ahol a nagy pele már nem is alszik téli álmot?

Utóbbit azért bajos elképzelni, minthogy a nagy pele – kistermetű rokonával a mogyorós pelével együtt – igazi álomszuszék, és ha hűvösebb a nyár, képes átaludni azt is. Képes a hosszú téli álom után átaludni az egész nyarat, meg a következő őszt, és a következő telet is. Erről részletesen olvashattok EBBEN a cikkünkben.


A nagy pele jelenlétét könnyű észrevenni

(ellentétben például a mogyorós pele jelenlétével): éjszakánként, nálunk főként este 10-11 óra után, nem lehet nem felfigyelni arra, amikor olyan hangot adnak, mintha valaki épp erősen nyomorgatná őket.

Az idén tegnap hallottuk ezt a hangot először, de teljességgel nem zárjuk ki, hogy korábban is ébren lehettek már, ugyanis a múlt hétvégén, a Jászmaróti odútelep felmérése során abban az odúban, ahonnan az első széncinege-fiókák repültek ki, cinegefészek helyett, pontosabban arra ráépítve zöld leveleket találtunk.


Zöld falevelek a B9-ben a Nagyfenyősoron 2024.06.02-án, abban az odúban, ahonnan az első széncinege-fiókák kirepültek (Pannánék) | Fotó: Centauri

Ez pedig a nagy pele szokása.

Ugyanazon a fasoron, a Nagyfenyősoron a 2021-ben kirakott odúk közül is elfoglaltak egy D-odút annak idején. Nagy pele-foglalásnak azonban ellentmond, hogy a szóban forgó B-odú szűkebb nyílású, amit ki sem tágítottak. Ezért akár az is előfordulhat, hogy valami más költözött be, esetleg mogyorós pele. Utóbbi turbó boldogság volna, mert hosszú évek óta adósak vagyunk a mogyorós pele bizonyításával.

Magyarország leggyakoribb pelefaja, de a birtokon még nem sikerült bizonyítani.

Ami viszont biztos:

Tegnap este már „szóltak-szuszogtak” és a fákon mászkáltak a nagy pelék. Amikor közelebb mentem, és figyeltem a mozgásukat, hamar világos lett, hogy egy másik odú, a B3-as körül settenkednek. Ebben az odúban is széncinegék költöttek. Tegnap este úgy tűnt, mintha a nagy pelék ezt az odút (is?) szeretnék befoglalni. Erre utal az is, hogy itt viszont az odú nyílása fölött rágásnyomokat látni, amint az odú alján is. Ha valóban ezt az odút akarják foglalni, kissé nehezen értem, hisz az Angolkertben annyi a B3-nál jóval tágasabb odú várja az idén őket, amire nem volt még példa.

Azért is fontosnak gondoltam írni erről az első megfigyelésről, mert a sok odú miatt az idén több esélyünk van arra, hogy regisztráljunk egy nagy pele-odút, és ha ez sikerül, esetleg valamikor eljuthatunk filmezésig, esetleg bekamerázásig is.


Ezt olyannyira komolyan szeretnénk, hogy kora tavasszal egy D-odút félretettünk az akkor még javában alfában alvó és pihenő nagy peléknek is. Ezt a tartalék odút eredetileg az emeleti könyvtárszoba erkélyére szántuk, ahol akár etethetnénk is a peléket, és ahol akár az erkélyajtó mellett foglalhatnának maguknak szállást.

Nem egyszer volt rá példa, hogy bejöttek a lakásba, s nemcsak véletlenül, amikor például ősszel betévednek mondjuk a kéménybe és a kályhába, hanem amikor szándékosan jönnek be a könyvtárszobába; például, ha kaktusz jégkrémet eszek, és a jégkrém gyümölcsös illata és aromája becsalja őket. Volt olyan is, hogy az ágy alatt zörögtek a jégkrém papírjával.


Tehát egyáltalán nem lehetetlen,

hogy az erkélyre szoktassuk őket, és a falra szerelt D-odúban szállást is adjunk a számukra. Egyetlen dolog tart vissza ettől egyelőre. Odett, a házi rozsdafarkúnk, miután sikeresen reptette az első fészekalj 5 fiókáját, egy hónappal előre hozva a második költést, javában (körülbelül egy hete) kotlik a második fészekaljon az erkély sarkában. Az a sarok elég biztonságos, mégis, mivel a pelék nagyon ügyesek, képesek mászni a falon is, és a mókushoz hasonlóan közlekednek az ágakon, és viszonylag nagy ugrásokra is képesek, nem volna jó, ha rátalálnának Odett fészkére. A pele ugyanis – megint csak a mókusokhoz hasonlóan – nem veti meg a tojást sem, sőt még fiókákat is rabolhat. Bármilyen cuki is. Ezért talán célszerűbb megvárni, amíg Odették végeznek a második költéssel, és csak azután kezdjük el a pele-bűvölő hadműveleteket a könyvtárszoba erkélyen.


Ez volt tavaly az utolsó fotónk nagy peléről. Az idén még nem sikerült fotózni őket. | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

5 hozzászólás

 1. A cikk elolvasása után rákerestem a …..
  kaktusz jégkrémre. 🙂🙂 Még sosem hallottam róla.
  A pelékről viszont már igen, és imádom őket! 🥰

  1. Author

   A kaktusz jégkrém újabban fontos szerepet játszik a diétámban is. Mindössze két csemege megengedett: túró rudi és kaktusz jégkrém (süteményt hónapok óta nem ettem). Utóbbiban elég intenzív gyümölcsaromák lehetnek, valóságos pelecsalogató. Lehet is, hogy majd bevetjük egy kis pelefotózás reményében.

   1. A kaktusz jégkrém miért megengedett? Alacsony a cukortartalma, vagy pedig nagyon szereted? (Azt láttam, hogy mindenféle gyümölcs ízkombinációban kapható.)

  2. Milyen egyformán jár néha az agyunk, én is azonnal rákerestem a kaktusz jégkrémre. Nem eszem sem jégkrémet sem fagyit rendszeresen, túl hideg(ne nevess ki) emiatt ha nagy néha fagylaltot eszem, az max olasz lágy krémfagylalt -kis adag – szezon elején és kész. A kaktusz likőrt tavaly kóstoltam Máltán, brutál édes és nagyon finom , igazi “kontyalávaló”.

   1. Én mindenre rákeresek, amiről eddig nem hallottam még, és szeretnék többet tudni róla.

    Kaktuszt eddig csak virágként láttam, ilyen nevűt sem jégkrémben, sem likőrben nem kóstoltam. 🙂
    Szeretem a jégkrémet, nyáron a nagy melegben nálam gyakran az az édesség. Olyankor nem vagyok hajlandó bekapcsolni a sütőt, hogy sütit süssek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük