Málna-gyöngyházlepke a legújabb védett nappali lepkénk!

Málna-gyöngyházlepke a legújabb védett nappali lepkénk!


Kert és vadon


“A málna-gyöngyházlepke a 48. nappali lepkefajunk.”

Lassan gyűlnek az új nappali lepkefajok.

Bár egyre nehezebben. Hát még a védett fajok! A napokban kivételesen élénk a nappali lepkék mozgása, ma pedig olyan rajzást tapasztaltam, amit korábban talán még sosem. Talán azért is, mert ma (2024.06.17.) köszöntött be az első igazán meleg, pár óra erejéig szinte már forró, s ugyanakkor kissé trópusi, erősen fülledt nap. Emiatt próbálkozunk az éjjeli lepkészéssel is kitartóan annak ellenére is, hogy a Hold állása nem kedvez (viszonylag erős holdvilág van, ami hátráltatja a lámpázást).


Bokros tennivalóim,

fogolyistápolások és írások mellett is tettem egy kört a birtokon. Többek között azért, mert gépzajt hallottam a birtoktól északra, s mint mindig, ha valami gépzajt hallok a közelben, elmentem ellenőrizni, mi zajlik. Amióta kis híján kiirtották a telekhatárról a Nagykökénysort és emiatt infarktust kaptam, rendkívül érzékenyen reagálok a legkisebb zajokra is. Szerencsére nem történik semmi különös, csak a forró nyári napok miatt megindultak a környékbeli kaszálások, ahogy arra számítottam is. Ezúttal – talán elsőként – a birtoktól északra található lucernaföldet kaszálják, így várható, hogy a napokban megélénkül majd a ragadozómadarak mozgása a légtérben.


Ahogy a sakktáblalepkékkel kapcsolatosan írtam már: sok a lepke a birtokon, annak ellenére is, hogy a virágok érthetetlen módon jóval szegényesebben virítanak, mint a korábbi években. Sok csapadék volt az idén, és mégis: a nagy aszály évében is több volt a virág, mint most. De a lepkéket mintha ez mit sem érdekelné. Sok fajból látok annyit, mint még soha az életben (erről külön poszt jön majd), ami kissé szokatlan, hogy a terület alsó harmadában, a Nagypatak partján is. Ez utóbbi talán már annak köszönhető, hogy a Nagypatak parti sávját 2023 végén sétánnyá alakítottuk, és ezt tartjuk 2024-ben is, sőt: nemsokára megejtjük a második kaszálását is a patak mentén.

A Kisberek kétharmada is szártépőzésre került a békamentő víztestek létesítése miatt. Itt is sok a lepke, sőt, itt sikerült egy új védett lepkefajt észlelni és fotózni.

Először a birtok történetében láttam málna-gyöngyházlepkét.


málna-gyöngyházlepke
2024.06.17. | Kisberek | Az első málna-gyöngyházlepke | Fotó: Centauri
Sosem volt még ennyire karbantartva a Kisberek – de 2024-től a békamentő-tókák, száz és száz béka és remélhetően ritka gőték otthon. Ezt a képet a málna-gyöngyházlepke felbukkanása előtt egy perccel lőttem a Kisberek északi végéből visszafelé, a dagonyák felé fordulva. | Fotó: Centauri

Sajnos igazán szép fotó nem sikerült róla, de legalább megvan. Később mintha még két példányt láttam volna a Nagysásrétnél is, de azt a két példányt nem láttam elég jól. Róluk csak az bizonyos, hogy gyöngyházlepkék, ami önmagában is jó, hisz gyöngyházlepke-faj eddig csak egyszer fordult elő. 2023 szeptember 25-én láttam egy közönséges gyöngyházlepkét és fotóztam is az Alsófenyéresen.


Bár védett faj, nem igazán ritka.

Ha az izeltlabuak.hu térképéből (észleléseinek eloszlásából) indulok ki, úgy tűnik, hogy hegyvidékeken gyakoribb. Ez ismét a szubmontán faun-profilunkat erősíti kissé. Nem tűnik válogatós fajnak. A kifejlett lepke leginkább a szeder virágait kedveli, amiből most talál is bőven a birtokon. A hernyója is szereti a szedret, de az ibolyát és a vérfűféléket is.

Valahol talán már írtam az új virágos növényeink kapcsán (de a linket most nem találom), hogy tervben van egy ibolya-park létrehozása is, vagyis egy kisebb parcellában egyfajta ibolya-gyűjteményt szeretnék majd egyszer létrehozni. Ez – a fentiek szerint – akár kedvezhetne egy védett lepkefajnak, a málna-gyöngyházlepkének is.  


Málna-gyöngyházlepke észleléseinek eloszlása | izeltlabuak.hu
Málna-gyöngyházlepke észleléseinek eloszlása | izeltlabuak.hu

A következő napokban, legyen bármennyi dolgom is a foglyokkal, az írásokkal, a weboldallal, a kisházzal, a kerttel, a kaszálással, a békákkal, az éjjeli lepkészéssel, határozásokkal, adatok feldolgozásával, meg persze mindenféle szervezésekkel, muszáj lesz jelentős időt rászánni a nappali lepkékre is, mert jól érzékelhetően más a pálya ezekben a napokban, mint korábban bármikor. A sakktáblalepke-repülése is újabb szintet lépett. Nem láttam még ilyen intenzív lepkerajzásokat a birtok történetében, és cseppet sem volna meglepő, ha még találnék új fajt.

Arra sincs semmi garancia, hogy a Nagypatak partján látott másik két gyöngyházlepke nem tartozott megint új fajhoz.


Málna-gyöngyházlepke | Forrás: Wikipédia

A málna-gyöngyházlepke a 48. nappali lepkefajunk.

Amint nemrégiben az éjjeli lepkefajok száma elhagyta a 200-at, úgy itt az ideje, hogy a nappali lepkefajok számával meghaladjuk az 50-et. Úgy érzem, hogy ezekben a napokban erre reális esélyünk van – arról nem szólva, hogy minden új faj ismételt esély a terület fauna-profiljának pontosítására és mind jobb megértésére.      


málna-gyöngyházlepke Centauri
2024.06.17. | Kisberek | oldalról | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük