Őrületes búvárpoloska rajzás a lámpázáson! | videó!

búvárpoloskák

Őrületes búvárpoloska rajzás a lámpázáson!


Kert és vadon


“De mit keres ezer meg ezer búvárpoloska a kapumban? – teszem fel megint a kérdést.”

Számos olyan adatot gyűjtöttünk 2024-ben, ami azt bizonyítja, hogy a birtok jóval inkább vizes élőhely, semmint korábban gondoltuk volna. Például – és bocs, ha valaki unja már – eszembe sem jutott, hogy akár halak is megfordulhatnak a patakjainkban, aztán lőn csoda és 24 év után előkerült a fürge cselle és a kövi csík.

De szintén a vizes élőhely arculatunkat igazolja

a gyepi béka, az alpesi tarajosgőte, és egyre több és több vízhez kötődő faj. Még éjjeli lepkék között is sok olyan akad, mely a nedves, hűvös völgyeket és lápok körzetét kedveli. Az olyan fajok megkerüléséről nem is szólva, mint amilyen az orvosi pióca.

Hatalmas szűz kutatási terültünk a vízirovarok világa. Korábban ezzel nem is igen foglalkoztam, mivel nem hittem jelentősnek. Ez persze inkább a hozzá nem értésemet igazolja – legalábbis, ami egy vizes élőhely vagy egy potenciális vízirovar-élőhely felmérését illeti.


2024.03.30. | Tegzesfaj lámpázáson | Fotó: Centauri

Már a kora tavaszi lámpázások során feltűnő volt,

hogy milyen mennyiségben érkeznek a lepedőre tegzesek. Júniusra lecsengett a tegzesek rajzása, de a két tavaszi hónapban temérdek tegzes volt és igen sokféle. De sajnos a tegzesek határozása is nehézkes és szakértőt kíván. Az biztos, hogy temérdek itt a tegzes. S nem csak lámpázáson. A tegzes imágója, vagyis kifejlett alakja ugyanis ugyanúgy repül, mint a lepkék. A lárvák pedig a patakokban, tavakban élnek. Amikor aztán varsázásba kezdtünk a Nagypatakon, igencsak meglepett minket, hogy milyen mennyiségben fog a varsa tegzeseket is.

Valahol írtam is már, hogy a tegzesek kutatására valamiként vállalkoznunk kell előbb-utóbb. Ha másként nem, ki kell képezni magamat pár év alatt erre a feladatra is.

És bár a közeli záportározó varsázása is megdöbbentett azzal, hogy milyen gazdag és látványos vízirovar-világnak ad otthont, mennyire tömegesek benne a gyufásdoboz méretű csíkbogarak (ezekből kaptunk lámpázásra is kettőt), a víziskorpiók (ezek a patakban is), botsáskák, akiket sokszor tömegével kellett kiszedni a varsából, de mivel a gőték voltak a fókuszban, hirtelen nem is tudtam mit kezdeni ezekkel az adatokkal (és se erőm, se időm nem jutott a fotózásokra).

De muszáj változtatni!

Valahol írtam már, hogy később, kicsit feleszmélve, és kijutva a gőte-kutatás első köreiből is, világos lett, hogy a patak varsázásának egyik, ha nem legfőbb célja kell legyen a jövőben a vízirovarok kutatása.

Mindezek után újabb, szinte sokkoló élmény volt 2024. június 05-én a búvárpoloskák tömeges megjelenése az Angolkert nagykapujánál a lepedőkön. Akkor még azt sem tudtam, hogy hányadán állunk a búvárpoloskákkal.


Az első, nem igazán szuper búvárpoloska-fotóm 2024.06.05-én.

Nagy naivan elvittem a kedvenc Fb-csoportomba (Rovarok, pókok) egy fotót, ahol szinte azonnal Mészáros Ádámhoz irányították a fotót, aki a vízirovarok egyik legjobb hazai specialistája. Volt szerencsém pár szót váltani vele 2022 tavaszán az ócsai gyűrűzőállomáson.

Ő írta az alábbit a fotóm alá:

„A búvárpoloska-fajok határozásra fotóról gyakorlatilag lehetetlen. Valószínűleg Sigara sp. van a képen, de a rokon genusokat sem lehet teljesen kizárni. Begyűjtős, mikroszkóp alatt határozós téma. Egy igen erős lámpázáson simán jöhet 7-8 búvárpoloska-faj is, de a tömeget általában 1 vagy 2 faj adja. Az ilyen jó estéken van esély a ritka fajokra is. Vízibogarak (kistermetű csiborok és csíkbogarak) nincsenek? Általában ők is akkor jönnek sokan, amikor sok a búvárpoloska is.”

Mészáros Ádám egyik kutatási területe

– csak hogy laikusok számára is kicsit közelebb vigyük ezt a területet – a tiszavirág rokonának, a dunavirágnak a védelme. A dunavirág ugyanis sok helyen tömegesen pusztul el rajzás idején amiatt, mert a fény a hidakra csábítja. Mészáros Ádám másokkal együtt többek között azon is dolgozik, hogy olyan módszereket dolgozzanak ki, ami megóvja a dunavirágokat attól, hogy tömegesen pusztuljanak el a kivilágított hidakon.

Június 5-ig semmit sem tudtam a búvárpoloskákról.

Mészáros Ádámtól megtudtam, hogy ezek fotóról nem határozhatók. Némi kutatás után pedig megtudtam, hogy rendkívül kevéssé ismert csoportról beszélünk, mivel kicsik, pár milliméteresek, és nehezen határozhatók. Pedig több mint 500 fajuk él szerte a világban, ráadásul nekem rendkívül tetszenek. Kicsit ufó-szerűek ők is, de imádnivaló népség, főként, ha azt is tudjuk róluk, hogy a vízirovarok közül egyedül ők képesek egy gyors úszással átszakítani a vízfelület „membránját”, hogy aztán a következő pillanatban szárnyra kapjanak.

A lábuk épp úgy alakult át az úszáshoz, amint a madarak mellső végtagja a repüléshez. Rendkívül gyors úszók, a vízirovarok között talán a leggyorsabbak, de a szárazon képtelenek közlekedni. Ezért amikor a lámpázáson a lepedőre esnek, ott is csak pattogzanak, és nem tudnak közlekedni.

De mit keresnek százával az Angolkert nagykapujánál?

2024.06.17-én este ismét lámpáztam, és amikor az első ellenőrzésre kimentem, mondanám: tátva maradt a szám. De nem! Épp ellenkezőleg. Még az is felmerült bennem, hogy előkeresem a pandémia idején vásárolt maszkokat, mert a lámpa közelében akkora rajzás volt, hogy a nyakam, a hajam, a ruhám is hamar tele lett búvárpoloskákkal.


Búvárpoloskák ezrei 2024.06.17-én a lámpázáson az Angolkert kapujában | Fotó: Centauri

Ezúttal nem százával jöttek, mint június ötödikén, hanem ezrével. Felvételeket is készítettem róluk, most már tudván, hogy a meghatározásuk esélytelen. Úgy rémlik, hogy a 17-én rajzó búvárpoloskák kisebbek az ötödikén észlelt búvárpoloskáknál, de itt meg is áll a tudomány.

De mit keres ezer meg ezer búvárpoloska a kapumban? – teszem fel megint a kérdést.

A búvárpoloskák meleg nyári alkonyokon tömegével repülnek ki megszokott vizeikből, hogy olyan új vizeket fedezzenek fel, ahol még nem élnek búvárpoloskák.

Hát nem rokonszenves? Vállalkozókedvű népség.

És tényleg: szerintem kifejezetten tetszetősek is!

Bár volna még egy életem. Bár volna még sok! Hogy az egyikben a tegzesekből is vér porfira képezzem magamat, a másikban a búvárpoloskák szakértője legyek, és ha még így is maradna pár életem, biztosan tudom, hogy azoknak is találnék teljes értékű, s nem egy, s nem kettő, de mindjárt még három életet széltében és hosszában kitöltő és értelmes életfeladatot.       


búvárpoloskák

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük