Elkészültek az első ropogós cinege fiókák a B9-ben!

széncinege fiókák

Elkészültek az első ropogós cinege fiókák a B9-ben!


Kert & vadon | Fotó: Centauri


“…Reméljük, jól érzik magukat majd nálunk. Szeretni fogják ezt a birtokot, ezeket a kökénysorokat és ligeteket…..”

Emlékeztek Pannára?

Emlékeztek a Jászmaróti odútelep első fiókáira? Bár indokolt volna, ám egyelőre továbbra sem jutottunk el az egész odútelep rendszeres ellenőrzéséig, mivel a Rana projekt, a békák és kétéltűek, újabban már a halak a kutatása, amikor az időjárás engedi az éjszakai lepkészet, na és persze a Cenweb túl sok munkát ad.

De nem panaszkodunk. Szép és édes teher mindez.

Ezen a hétvégén azonban már tervezünk egy teljes körű felmérést is. Jövünk is majd sok fotóval, adattal és videóval.

Minap viszont, május ötödikén

délután kénytelen voltam pár órát az odútelepre szánni, mivel visszatértek a birtokra a mezei verebek (erről az örvendetes eseményről külön írok majd), így indokoltnak láttam, hogy kihelyezzük a tartalékban tartott B30 felségjelzésű „B” típusú odút arra az esetre, ha új verébpár szeretne betelepülni hozzánk. Ezt az Angolkert kivételével nehezen teheti meg egy újonnan érdeklődő pár, mivel szinte minden odú foglalt – és még nem tudjuk, hogy a nyaktekercsek hol és mennyi odút foglaltak el (2-3 pár is lehet most a birtokon).


Újonnan, május ötödikén kihelyezett odú az Angolkert délnyugati sarkán (B30), a mezei verebek mozgásának csomópontján. | Fotó: Centauri

Mivel az első seregélyfára kihelyezett D-odúk aljába nem került fűrészpor, arra gondolva, hogy a seregélyek fészket építenek maguknak, most – hogy sokat tekereg az odúk körül a nyaktekercs – úgy láttam jónak, ha ezekbe az odúkba is van fűrészport. A nyaktekercs ugyanis nem épít fészket, végtére is harkály féle, így az odú alján a korhadékra rakja a tojásait vagy az odú csupasz aljára. És ha ez az aljzat valóban tök csupasz, két dolog történhet:

 1. Vagy nem foglalja el a nyaktekercs, és keres magának olyan odút, amiben van korhadék vagy forgács esetleg egy régebbi, mondjuk cinegefészek maradványai,
 2. vagy bevállalja a költést így is, de akkor a tojásokat nehéz lesz egyben tartani, és a kemény aljzat miatt könnyebben sérülhetnek.

Ez kardinális kérdés,

higgyétek el. Mivel több mint száz madárfajt mentettem, tartottam és tenyésztettem, köztük sok odúlakó fajt (például papagájokat, akik szintén nem építenek fészket, legalábbis a legtöbb faj nem), pontosan tudom, hogy mekkora a jelentősége annak, hogy milyen állapotok uralkodnak az odú belsejében. Ezért a Kisréten kirakott 3 db seregélyodú aljára fűrészport kellett tennem. Ráadásul az egyik kissé csálén állt a legutóbbi szélvihar óta.

Egy másik seregélyfát

még egy jóval korábban szélvihar kidöntött. A kihelyezése utáni napon azonnal. Így ott sem történt semmi baleset madarakkal, de a seregélyfa és az odú azóta sem került visszaállításra. Ezt is megcsináltam. Ugyanígy az Őskökényes déli végén felállított „szalakóta-odú”, az F3-as is kissé megferdült a szelek miatt, ezt is kiegyenesítettem. Költés ezekben a nagyméretű odúkban sajnos nincs még. Legalábbis nem tudunk még róla.

És ha már ennyire belebonyolódtam a birtok felső parcelláin az odúk kezelésébe, és kéznél volt a létra, úgy döntöttem, hogy rövid ellenőrzést tartok az első fiókákat nevelő párunknál, Pannánál és Parusnál (2024.04.20-án találtunk náluk frissen kikelt fiókákat).


Továbbra is igaz, hogy Pannáék odúja (B9) az egyik leginkább szem előtt lévő odú, ennek ellenére továbbra sem látni mozgást a környékén. Ez így volt a fiókák kikelése előtt is. Mindkét madár rendkívül óvatos, és nagyon ügyelnek rá, hogy amikor látótávolságon belül vagyok, ne láthassak semmit. Nem is láttam egyszer sem. Emiatt sajnos felmerült bennem az a lehetőség is, hogy mivel épp április 20., vagyis a fiókák kelése után jött az év egyik legerősebb lehűlése, ami után két hétig igen mostoha időjárás volt, hideg és szél, szóval felmerült bennem, hogy talán a fészekalj is odalett. Kedvezőtlen időjárás esetén ez sajnos nem ritkaság.

Ezért 2024.05.05-én

megkönnyebbültem, amikor a B9 felé közeledve egy pillanatra fiatal cinegék eleségkérő hangját hallottam. Később, amikor felnyitottam az odút tetejét, megpillantottam a Jászmaróti odútelep első, idehaza felnevelkedett, csilli-villi, friss és ropogós, vadonatúj széncinege fiókáit, akik szinte már röpképesek. És persze gyönyörűek. És hatan vannak.


Hat fióka az átlagosnál kevesebb, hiszen a széncinegénél nem ritkaság a 8-10 vagy annál is több fióka egy fészekaljban. Az alacsony fiókaszám három okból is előállhat.

 • Parus és Panna még fiatal pár, tavalyi, 2023-as születésű fiatalok, és az első fészkelésüket még nem tudták fullra járatni.
 • Eleve kevés tojás kelt Panna alatt.
 • Nem zárható ki azonban az sem, hogy a keléskor még több fióka volt, de a zord április miatt csak ötöt tudtak felnevelni.

Bárhogy van is, ez a hat fióka gyönyörű. Szemlátomást egészségesek, és hamarosan kirepülnek. Ami miatt ez különösen nagy öröm, hogy az idén a Jászmaróti odútelepnek hála, szabad szemmel is jól látható mennyiségben repülnek ki helybeli, a birtokon kikelt és nevelkedett fiatal madarak, akiktől joggal várhatjuk, hogy a területhez erősebben ragaszkodjanak, és jövőre nem minden alap nélkül gondolkodhatunk már úgy, hogy

tősgyökeres madaraink, az itt született fiókák,

na és azok a párok, akik 2024-ben is nálunk költöttek, szeretnének itt maradni.

Mindent megteszünk azért, hogy a terület állapota, eltartóképessége addig is tovább növekedjen. Így annak ellenére, hogy már az első évünkben rendkívül jó az odúk foglalási aránya, ez 2025-ben tovább növekedhet. Akár annyira is, hogy újabb odúkra lesz szükség.

Üdvözöljük hát az újonnan nálunk született, tősgyökeres kis széncinegéinket!

Reméljük, jól érzik magukat majd nálunk. Szeretni fogják ezt a birtokot, ezeket a kökénysorokat és ligeteket. Reméljük, megtalálják számításaikat majd télen is, ott látjuk majd őket a madárbalkonon karácsonykor, és ott látjuk majd őket 2025 tavaszán egyik-másik odú szájában, s akkor már ifjú családalapítóként; amikor majd fészekanyagot hordanak ők is

… egy újabb nemzedék és a földi madárvilág túlélésének ígéretével a csőrükben.         


széncinege fiókák

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

8 hozzászólás

 1. Isten hozott benneteket csodás kiscsibék, érezzétek jól magatokat, nőjetek nagyra!❤️🐦🐦🐦🐦🐦

 2. Elbizonytalanodtam. Most akkor öt vagy hat fiókája van Pannáéknak? Először hatról írsz, de pár sorral lejjebb már csak ötről. Remélem, hogy közben nem fogyatkoztak meg valami miatt! (Vagy félreértettem valamit?)

  Gyönyörűek, akárhányan vannak!
  De miért mondod rájuk, hogy frissek és ropogósak? 🙁 Én ezt a kiflire szoktam mondani, amit megeszek, de isten ments, hogy őket bárki is megegye!

  1. Author

   Hat fióka van, javítom, köszi, hogy szóltál, és megnyugodhatsz, nem ettem meg őket, bár nagyon guszták 🙂

   1. Tudom! Frissek és ropogósak. 🙂 🙂

 3. Gyönyörűek- fészekaljnyi madárkák. Micsoda boldogság egy madarakkal, fákkal együtt lélegző embernek.
  Isten éltesse innen Pannát a Mamát és a Papát a gyönyörű fiókákért- gondos szülők az biztos:-))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük