Kikeltek az első cinege fiókák az odútelepen! | Videók!

Kikeltek az első cinege fiókák az odútelepen!


Kert & vadon


Rendkívül érdekes, hogy Parus és Panna képes volt az utolsó pillanatig titokban tartani, hogy elfoglalták a B9-et.

Miután legutóbb a Nagypatak partján két odúban is „csak” tojásos fészekaljakat találtunk – ahogy erről ITT beszámoltunk már –, ráadásul vélhetően nem is teljes fészekaljakat, mivel mindkét fészekben (egy széncinege fészekben a Nagypatak partján, és egy kék cinege fészekben az égerláperdőben) mindössze 8-8 tojás lapult, ráadásul egyik odúban sem voltak otthon. Magyarán, még nem kotlottak. Ez nem is volt meglepő, hiszen a fészekaljak nem tűntek teljesnek, a cinegék pedig csak az utolsó tojás lerakásakor ülnek meg a fészekaljon.


Ez nem minden madárfajnál van így, de erről máskor részletesen kicsit később.

Szóval miután azt láttuk két odúnál is, hogy a kotlás sem kezdődött meg 2024.04.13-án, nem igazán számítottam rá, hogy a közeljövőben már fiókákat találhatunk bárhol. Hiszen a széncinegék és kék cinegék a legkorábban fészkelő odúlakó énekesek közé tartoznak.

Külön érdekesség,

hogy nagy tétben fogadtam volna arra is, hogy a B9-es felségjelű odú a Nagyfenyősor legvégén lakatlan lesz. Ennél az odúnál talán csak a B1 és a B2 van jobban szem előtt a háznál, a bejárati ajtóval szemközt.

Tudni kell, hogy a Nagyfenyősor végétől nem messze szoktam a legtöbbet álldogálni, az eget és a környéket kémlelve, mivel onnan látni be a magasban zajló madárvonulást, például a ragadozómadarak vagy fekete gólyák vonulását, ráadásul a B8-tól méterekre vezet el az a bekötő utunk, melynek két oldalán a legjobb mézelő zónáink vannak, így a lepkefotózást és a bogarászást is ott szoktam leginkább gyakorolni.


És amíg ezen a területen téblábolok, fél szemem persze rajta van a fenyősoron és az odún is. Ennek ellenére egyszer sem láttam az odú nyílásában madarat, és a nyíláson sem látszott, hogy bárki megvéste, megkopácsolta volna. Ezért gondoltam:

ez az odú egyelőre lakatlan marad.

Csakhogy 2024.04.20-án kicsit jobb lett az időjárás, és néhány lepke is mozgolódni kezdett, ráadásul lassan virágzik a bíborhere is, így ismét a bekötő út mentén lepkésztem és fotóztam. Amikor egy C-betűs lepke miatt kimentem az út végére, átreppent a fejem felett egy széncinege, és hangtalanul eltűnt dél felé a Nagykökénysoron.

Csakhogy villant valami a csőrében.

Ez pedig mindig árulkodó jel! Valami apró, fehér dolog.

Tudni kell, hogy a madarak nagyon előrelátó módon és higiénikusan a fiókák ürülékét eltávolítják az odúból, de még az olyan fészket építő fajok, mint a fekete rigó vagy a vörösbegy, esetleg a házi rozsdafarkú is eltávolítja, sőt a fészek közeléből is! Tisztes távolságba viszik, elsősorban azért, hogy az ürülék ne jelezze a ragadozók számára, hogy hol kell keresni a fészekaljakat.

A fiókák azzal “segítik” a higiénikus életet és a “biztonsági intézkedéseket”, hogy az ürülékük egyfajta zacskóban távozik belőlük. Mintha kis nejlonzacskókat tolnának ki magukból. Később természetesen, amikor kirepülnek a fészekből, ez a csomagolás megszűnik, de amíg a fészekben ülnek, különösen jó szolgálatot tesz a szülőknek.

Ismét látjuk, hogy a természet ezer és egy apró trükkel, okos megoldások millióinak hálózatával épít fel egy annyira komplex és gazdag rendszert, aminek teljes és mély megértéséhez három civilizáció fénykora sem lenne elég.


Azonnal sejtettem,

hogy a fehér villanás a széncinege csőrében aligha lehetett más, mint egy kis ürülékcsomó, és minthogy legközelebb a B9 volt, úgy gondoltam, talán mégis foglalt, sőt nemcsak foglalt, hanem ezek szerint, nagy valószínűséggel itt lesznek először fiókák is.


A B8 szemből a Nagyfenyősoron. Az odú jobb oldalán látható ágat egy szarvasbika hántolta le. | Fotó: Centauri
A birtok térképe | Centauri

Mivel elromlott az idő, csak

másnap mentem vissza,

hogy ellenőrizzem az odút. Ahogy azt előző nap kisilabizáltam, valóban lakott az odú, és a Pannának elnevezett tojó széncinege buzgón ült a fészken. Ezért még épp csak látni, ahogy időnként kirózsállik alóla a csupasz fiókák apró teste.

Kelés után a tojók egy ideig természetesen még melengetik a csupasz fiókákat, míg a hím már hordja az élelmet. A hím cinege nem túl eredeti módon a széncinege tudományos neve után (Parus major) a Parus nevet kapta.

Panna hősiesen tűrte a rövid ellenőrzést.

Ha közelítettem, néha kicsit kitámadt és a csőrét pattogtatta. Hamar lőttem pár fotót, és készítettem két rövid videót is, aztán visszahelyeztem a kis családot a fenyőfára.


Panna, és a jobb oldalán látszik néhány fióka. | Fotó: Centauri

Rendkívül érdekes, hogy Parus és Panna képes volt az utolsó pillanatig titokban tartani, hogy elfoglalták a B9-est. Igaz, az odú kihelyezése után pár nappal már láttam a környéken, a fenyősoron cinegéket, de mindig tisztes távolságban mozogtak, és cseppet sem feltűnően.

Okos madarak,

és tudják, hogy előbb-utóbb eljönnek azok a napok is, amikor nehéz lesz már titokban tartani a fészkelést, hisz muszáj lesz sűrűn jönni-menni az elemózsiával, de addig – amíg csak lehet –, úgy kell mozogni az odú közelében, mint két kicsi fantom.

  • 2024.04.13-án fordult elő először a frissen telepített Jászmaróti odútelep életében, hogy fészekaljakat találtunk és fotóztunk.
  • 2024.04.20-án pedig először találtunk fiókákra.

Ne feledjük:

ennek az odútelepnek még sosem voltak lakói! Az újonnan megtelepedő párok nagy valószínűséggel kívülről települtek be, például a telelő csapatokból maradhattak hátra, de a nálunk 2024-ben felnövekvő fiókák már itt lesznek otthon, és vélhetően ragaszkodni is fognak a birtokhoz valamelyest. Magyarán 1-2 év alatt kialakulhat az odútelep saját népessége, ami jelentősen megnövelheti a foglalt odúk számát. Akár nagyságrendileg is megnövelheti a nálunk élő madárpárok számát is.

Épp ezért lesz fontos minél hamarabb visszacsábítani egy-egy mezei veréb és házi veréb párt. Ha az első párok megvannak már, az utódok már sokkal szívesebben és könnyebben telepednek meg nálunk.


Pannáék ellenőrzése után egy nappal később megkezdtük a teljes odútelep felmérését, s legközelebb már erről számolunk be. Előzetesként annyit azért elárulok, hogy egyelőre minden várakozásunkat felülmúló siker néz ki. Ráadásul ma (2024.04.23.) Odett, a tojó rozsdafarkú a frászt hozta ránk. Erről is írunk még a mai nap folyamán.

Addig is a legjobbakat embernek és madárnak

és valamivel több éberséget a világnak!


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

  1. Szívmelengető :), nagyon örülök 🙂 🙂 🙂

  2. Drága kis madárkák, csak legyen mit enniük!

  3. Milyen jó neveket kapnak a madarak. Odett és Panna, no meg Parus. Mesés ez a birtok, a lepkék, a fészkelő madarak, meg a brekik, a madáretető népes társaságáról nem is beszélve.

    1. Cen’ névadásban zseniális!
      Érdemes figyelni a neveket a regényeiben és novelláiban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük