Már a tojásrakás zajlik a Jászmaróti odútelepen! | Videó

Már a tojásrakás zajlik a Jászmaróti odútelepen!


Íme, az első shorts és az első fotók a Jászmaróti odútelepen fészkelő madarakról. A telepítéssel kicsit megcsúsztunk, de még épp időben fejeztük be. Erről ITT írtam részletesen. A következő lépés az lett volna, hogy elkészül a részletes odútérkép is, de ez – bizonyára sokaknak feltűnt – mindmáig sem készült el. Ennek egyetlen oka: eszement sok a munka, és a munka mértékéhez és léptékéhez képest

48 órás napok is nevetségesen rövidek volnának.

Csak két dolgot hadd említsek, ami 2024-ben zsír új.

 1. A Rana-projekt, a kétéltűek kutatása és aktív védelme (túl vagyunk az első mentőakción is! – erről hamarosan részletesen külön posztban).
 2. Az éjjeli lepkék intenzív kutatása, aminek máris, csak 2024-ben legalább 100 új regisztrált fajt köszönthetünk a birtokon.

És persze itt van 2024 – és egy élet – egyik legszebb álma is,

a Jászmaróti odútelep,

ami hamarosan nem kevesebb munkát fog adni, mint bármi más, hisz ahogy elfoglalják az odúkat, amint megkezdődnek ténylegesen a költések, figyelni kell – lehetőleg valamennyi odút –, méghozzá oly alaposan, hogy tudományos szempontból is értékelhető adatokat kapjunk.

És a ti szempontotokból is értékelhető tudósításokat, képeket és videókat!

Mindezt úgy toljuk a Cenweb mellett, hogy a tavalyi egészségügyi totál-krach után először, csak az idén, nagypénteken éreztem úgy, hogy helyre fog állni az egészségem és talán a régi formám is valamelyest, esetleg annak 80 százaléka, vagy ilyesmi – azzal is bőven kiegyeznék. Most, hogy pár napig hideg lesz és leállnak az éjszakai lepkészetek, talán lesz módom írni erről is – tervben van legalábbis.


Az első odúszállítmány 2021-ben | Fotó: Centauri
A negyedik odúszállítmány 2024-ben | Fotó: Centauri

De vissza az odúlakókhoz!

Az első odúfoglalókat jóval korábban fotóztam. A februárban kihelyezett odúk némelyike körül szinte azonnal megindult a sündörgés, de az, hogy egy odú körül látunk madarak, nem jelent még semmit. Ahogy látni fogjátok: esetenként az sem sokat jelent, ha már fészek is épül. Mivel 2024-ben pár naponként elbarangoltam az égerláp-erdőbe és a záportározóhoz is, így sűrűn láttam például a Nagypatak partján, a régi hódgát közelében kihelyezett B23-as odút, melynek közvetlen közelében szinte mindig ott sertepertélt egy széncinege, később pedig két cinege. Mint utóbb, 2024.04.13-án kiderült, nem véletlenül.

Ezt az odút – bár nem láttuk, hogy bejártak volna a madarak – feltehetően már február végén foglalták.


A B23 a Nagypatak partján 2024.04.13-án, pár perccel az első ellenőrzés előtt. Egyúttal ez az első olyan odúnk, mely nem fára, hanem bokorra (bodzára) került fel. | Fotó: Centauri

Viszont jóval később észleltük az első olyan madarakat, akik ténylegesen bejártak egy-egy odúba.

Először 2024.03.13-án az Angolkertben,

a szomorú fűzön található B7 odú bejáratában pillantottunk meg egy széncinegét, akit sikerült is rögtön lencsevégre kapni. Ugyanazon a napon a terasz előtti B1 odúban is (lucfenyőn) jártak széncinegék, s ugyanott mezei veréb is. Volt egy kis patália is a két madár között.

Ugyanakkor ma sem tudjuk (2024.04.16.), hogy pontosan mely odúkban van tényleges költés, de napokon belül

– akár más munkák rovására is, akár szakadó esőben és viharos szélben is –

muszáj lesz végigjárni az egész odútelepet, mind a 100 odút, és muszáj lesz elkészíteni a végleges odútérképet, hogy könnyebben kommunikálhassunk, pontosan jegyezhessük fel a megfigyeléseket, és például megtudjunk olyan alapvető adatokat, hogy pontosan hány odúból áll most a telep.

Mert most azt sem tudjuk.

100 körüli számról van szó, de vicc, hogy még mindig nem ismert a pontos szám.

2024.03.13., Angolkert – Első alkalommal pillantunk meg egy madarat, egy hím széncinegét a Jászmaróti odútelep egyik odújának bejáratában. | Fotó: Cetnauri

Az első „odúellenőrzős fotók”

is kutyafuttában készültek, mivel érzékeltem, hogy lassan bűnös csúszásba kerülünk az odúteleppel kapcsolatosan, így 2024.04.13-án (ellentétben azzal, amit a videóban mondok, nem 04.14-én) összekötöttem két dolgot. Szükségessé vált az égerláp-erdőből kimenteni az ebihalakat (erről is hozok képet és videót hamarosan), de ha már egyszer arra vitt az út, levittük a létrát is, hogy ránézzünk legalább pár odúra. Legalább azokra, melyek útba esnek.

Ezúttal valóban indokolt a királyi többes, mert ezúttal a békamentést már nem egyedül végeztem. Velem tartott Mara is, így az első odúellenőrzéseket is együtt ejtettük meg.

Összesen három odút ellenőriztünk,

mielőtt belebonyolódtunk volna az ebihalak mentésébe. Az Újlesnél egy fiatal égeren, a Nagykarám, a Nagyvadföld és a Kiskarám találkozásánál, a „sarkon” van egy B-odú, amit viszonylag korán mezei verebek foglaltak.


Körülbelül 03.20. körül ez volt az első odú, amibe bekukkantottunk, és amiben elsőként félkész fészket találtunk.

A mezei veréb

jellegzetes boltozatos, gömb alakú fészkét. A verebek ugyanis gyakran nemcsak csészét építenek az odúba, hanem gömböt is. Vagyis, amikor felnyitjuk az odú tetejét, sokszor nem is látjuk a fészekaljat. Ez a boltozatos, gömbös építkezési mód egyes források szerint a szövőmadarakkal való rokonságukat is jelzi.

De vissza az ebihalmentős napra!

Elsőként ezt az odút néztük meg. Legnagyobb meglepetésünkre a korábbi fészeknek csak maradványai voltak meg. Az utóbbi időben egyébként sem láttam a környéken mezei verebeket. Úgy tűnt, hogy az odút valaki – talán egy széncinege – elfoglalhatta a verebektől, át is rendezte a fészket, de aztán – eddig legalábbis – mégsem fészkelt benne.


A B23 közelről. Ha jól megfigyeljük, látjuk: hiába használtuk az irodalomban megadott méretek közül a legnagyobbat, a széncinege mégis farigcsált még egy kicsit az odú nyílásán, igaz, nem sokat. Néhány kis véset látszik a bejárat bal oldalán. Ezekből a vésetekből sejtettük, hogy ez az odú bizony lakott lesz. | 2024.04.13. | Fotó: Centauri

A második odú pár méterre van a 2021 tavaszán épített hódgáttól, gázlótól, így mielőtt átkeltünk volna a patakon, a B23-es odút ellenőriztük. Három okból is épp ezt:

 • Útba esett
 • Február óta látunk a közelében széncinegéket
 • Az odú elég alacsonyan van ahhoz, hogy szobalétráról is ellenőrizhető legyen      

Bármi történjék is ezután

a Jászmaróti odútelepen és a birtokon, az már csak örökre úgy marad, hogy a B23 marad az első olyan odú, amiben fészekaljat találtunk.

Az első odú, ami azt hozta, amiben mindig is reménykedtünk, amiért a Jászmaróti odútelepet létrehoztuk, és ami miatt gondozni, kutatni és fejleszteni fogjuk.


2024.04.13. | Ünnepi pillanatok: az első fészekalj az odútelep történetében – amit reményeink szerint sok száz fészekalj és sok ezer, a védelmünket élvező, és oltalmunk alatt kirepült fióka követ az évek során. | Fotó: Centauri

Tökéletesen kész, pihe-puha széncinege fészek látványa fogadott minket, benne 10 tojással. Talán még nem is teljes a fészekalj, mert kotló madár még nem volt rajta, a széncinege fészekalja pedig akár 12-14 tojásból is állhat!


Harmadiknak a B23-tól körülbelül 70 méterre található kis méretű

A8-as odút ellenőriztük.

Ez volt az első odú, ahol korábban egyértelműen láttuk és fotóztuk, amint megkezdődik a fészeképítés. Épp az „A” típusú odúkkal csúsztunk meg egy kicsit, de épp az A8 a legfényesebb bizonyítéka annak, hogy nem hiába iparkodtunk, s még épp odaértünk a kék cinegék fészkelésére is.


2024.03.13. | Először látjuk, hogy az A8-as odúba nemcsak bejár a kék cinege, hanem a bejáratot is tágítják, bár itt is a legnagyobb javasolt mérettel dolgoztunk. | Fotó: Centauri

Az A8 rekorder abból a szempontból is, hogy épp csak kihelyeztük, pár nap után már egy kékcinege-pár fészket épített benne. Ahogy pedig az 2024.04.13-án, az első ellenőrzés során kiderült, a fészeképítést rendre befejezték, és már ők is tojásos fészekaljjal büszkélkedhetnek. Itt is pontosan az a helyzet, ami a B23 széncinegéinél:

10 tojás, de a kotlást még nem kezdték meg.


A8-as odú az égerláp-erdőben a gólyahírek elvirágzása után, 80-100 méterre az ebihalmentés helyszínétől 2024,04,13-án. | Fotó: Centauri
Kék cinege fészekalja az A8-ban 2024.04.13-án | Fotó: Centauri

Míg eljutunk odáig, hogy elkészül az odútérkép, és ellenőrzünk mindent odút, annyit máris mondhatunk: a Jászmaróti odútelep működik! Először adhatunk fotókat fészekaljakról, először kísérjük figyelemmel közvetlen közelről például egy kék cinege pár költését.

Hatalmas öröm ez, és nem győzünk hálával gondolni azokra, akik támogatják a munkánkat, a természetvédelmi területünket, a weboldalunkat, a madarainkat, a békáinkat… Maradjatok velünk!

És mielőtt elfelejteném: foglalt a C1 is!

Valójában 2024.04.13. odúellenőrzései a dolgozószobából idultak. Évek óta tervezem, hogy a könyvtárszoba erkélyére kirakok egy “C” odút rozsdafarkúnak és szürke légykapónak. Bármelyik esélyes lehet. Korábban 2021-ben is helyeztem ki “C” odúkat, nem is keveset. Egyet a ház déli falára, egyet a kisházra, az Angolkert bokraira még kettőt, és a Nagypatak partjára is hármat.

2021 és 2024 között egyetlen C-foglalásom sem volt, ami egyúttal azt is jelenti, hogy házi rozsdafarkú utoljára 2020 környékén fészkelt konkrétan a területemen.

2024.04.10-12. körül azonban többször is rozsdafarkú sertepertélését észleltem a könyvtárszoba erkélyén. 04.13-án reggel pedig már szinte teljesen kész fészket találtam. Így tehát karnyújtásnyira tőlem szintén tojásrakás, kotlás, aztán pedig fiókák nevelgetése kezdődik – remélhetően.


C1 – házi rozsdafarkú fészke 2024.04.13-án a könyvtárszoba erkélyén. Ez lesz a legkönnyebben bekamerázható fészkünk, ha minden jól halad. | Fotó: Centauri
Ez nég nem a mi fotónk – de ami késik, nem múlik | Fotó: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Kert és vadon

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

7 hozzászólás

 1. Nagyon ígéretes, csupa csoda ez a birtok! 🙂

  1. Author

   Az bizony! Most már minden nap olyan, mintha egy kalandregénybe ojtott ökokrimiben élnék!

 2. Élet sarjad a kezeitek alatt- nagyon jól csináljátok!

 3. A mai üzenetet megkaptam, Cen’, este is nagyon fogok örülni az új videónak és minden másnak is. Hála èrte! 🐸💚🐦

  1. Author

   Ma van Pink Floydos poszt is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük